Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 15:04, 08 kwi 2018

Basinkowo napisał(a)
Uwielbiam przychodzić do Ciebie i oglądać Twój piękny ogród. Zaintrygowałaś mnie wpisem o podsypaniu lawendy skorupkami jajek - robisz to tylko na wiosnę czy na bieżąco przez cały sezon? Skorupki po prostu kruszysz i sypiesz pod krzaczki czy robisz jakąś miksturę?

Hej Basia Tyle komplementów ... dziękuję Co do lawendy - eM. gdzieś wyczytał, że lawenda lubi skorupki z jaj, więc je suszy, rozdrabnia i podsypuje lawendzie. Poza tym ślimaki skorupek nie lubią, bo się o nie kaleczą, tak więc same plusy Przez zimę się ich trochę nagromadziło, więc na wiosnę była większa dawka. A tak to na bieżąco, jak mamy jakieś skorupki to w rabaty idą.

Ciemierniki zostawiam

Miłej niedzieli
jolka 15:15, 08 kwi 2018

m_gocha napisał(a)
Jola! Podłamałaś mnie tym "w miarę ogarnięciem" swojego ogrodu

dominika_ napisał(a)
Jak to jest w miarę ogarniety ogród, to śmiem twierdzić, że mój nigdy nie był ogarnięty

Hehe, Dziewczyny - tak jak już mówiłam ... hurtem podsumowanie poszło i zrobiło wrażanie

Teraz na tapecie mamy wygrabienie trawnika po zimie, no i za warzywa muszę się zabrać. Wczoraj dopiero w szklarni sałatę wsadziłam, a poza tym to nawet nasiona mam nie kupione. No i oczywiście stały problem ..jakie kupić. Marchewki, pietruszki, ogórki, pomidory ... dziesiątki odmian. Ciężko mi wybrać Zastanawiam się też czy kupować pomidory na ryneczku (chybił-trafił), czy zamówić sadzonki w Pomidorlandi. Nasion nie zdążyłam kupić, ale widzę że sadzonki też sprzedają. W sumie tak dużo tych sadzonek nie potrzebuję, ze 12 szt by mi wystarczyło. Ot, rozterki ogrodnika

Wiosnę zostawiam

jolka 15:21, 08 kwi 2018

paulina_ns napisał(a)
Aj ale u Ciebie czysciutko aż miło zdjęcia oglądać

Paulinka, dzięki Komplemencik przyjęty, czuję się zmotywowana do dalszej syzyfowej pracy Hehe A widzę, że chwasty już zaczynają!!

Wiosenny klimacik ForYou

jolka 15:25, 08 kwi 2018

A dla Wszystkich "niebieskości".. z życzeniami dobrej niedzieli

Magleska 20:19, 08 kwi 2018

czyściutko ,posprzątane,cudownie i wszystko zaczyna żyć

cały czas trwam w zachwycie dla ścieżek owocowych świetnie to wygląda ,nawet z zajacem ......wpadł na wyżerkę ?
sylwia_slomc... 20:27, 08 kwi 2018

Ale masz porządeczek matko a u mnie całe łany trawy do wyplewienia z rabat
Basinkowo 22:05, 08 kwi 2018

Dziękuję za odpowiedź Skorupki jajek są cały czas dostępne więc wypróbuję Twój sposób - tym bardziej, że nie wiadomo skąd w zeszłym roku pojawiły się u mnie ślimaki (te bezdomkowe) br... .
Twoje ciemierniki są przepięknę!
wrobelki 22:20, 08 kwi 2018

Jolu u Ciebie jak zawsze pięknie cudne widoki

A u mnie ciemierniki miały dwa kwiatuszki :* Cudne są dziękuje Ci bardzo jeszcze raz :*
Kawa 10:08, 09 kwi 2018

Jola no ale ciemiernikowo cudnie
u mnie zakwitnie jeden od ciebie
jolka 20:31, 09 kwi 2018

Magleska napisał(a)
czyściutko ,posprzątane,cudownie i wszystko zaczyna żyć cały czas trwam w zachwycie dla ścieżek owocowych świetnie to wygląda ,nawet z zajacem ......wpadł na wyżerkę ?

Zając strasznie fajny jest Nawet mu wybaczam, jakby coś sobie skubnął Lubię, jak przychodzi ...
Ścieżki owocowe dziękują za uznanie Gorzej między ścieżkami .. jak zwykle problem: maliny, winogrona. Te pierwsze tragiczne, nie wiem - żyją, czy padły. A winogrona chyba za późno ciachnęłam, płaczą i płaczą, aż się pewnie wykończą. Zawsze jakiś zgryz musi być