Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 15:17, 19 sie 2018

Michalk03 napisał(a)
W jakich odstepach sa wsadzone te hortensje?I widzialem taka mala rabate i tez pytanie w jakich odstepach sa wsadzone bukszpany i w jaki odstep jest miedzy bukszpanami i hortensjami? Dziekuje za odpowiedz.

Horensje w szpalerze jakieś 1,2m od siebie, mogą być śmiało luźniej posadzone, np. co 1,5m.

Hmm.. mała rabata? O tę chodzi??

Tutaj bukszpany są co jakieś 8- cm, a hortki powciskane..
Hortencje są ok 50 cm od buksów, od razu mówię że to za blisko, bo potem się opierają na bukszpanach i te łysieją. Ale wiesz, to było na zasadzie - mamy to co mamy i jakoś to tu upychamy

Lubię patrzeć na ten kawałek ogrodu z perspektywą na gaik brzozowy

jolka 15:28, 19 sie 2018

gosika67 napisał(a)
Jolka kusisz tymi widokami, róże,hortki i jeżówki jak zwykle zachwycają.A winogron jak soczyście i zdrowo wygląda, aż chce się tam iść.Pozdrawiam.

Gosia, winogron w tym roku wreszcie coś pokazał. Dwa lata kaprysił, a ja traciłam nadzieję. Teraz jak się trochę rozbujał, to i we mnie wstąpiły nowe siły Mam ochotę porobić własne sadzonki z najpyszniejszych odmian i pociągnąć na południowej siatce.

Z różami u mnie mała przerwa obecnie.
Larissa i bonica się szykują na drugie tłoczenie, artemis nieśmiało coś tam próbuje...

A .. no i jeszcze pergolka uróżona

Pozdrawiam również
jolka 15:31, 19 sie 2018

BasiaLT napisał(a)
No nie.... ty nawet kompostownik masz przepiękny

Basia, kompostownik obecnie zanikł, hehe
A ja już się gubię w tym wszystkim! Na jabłoni z jednej strony owoce dojrzewają, z drugiej kwiatki kwitną.
Ot, świat szalony

PS. Fotki wszystkie poranne, nie majowe
gosika67 15:38, 19 sie 2018

Oj ten widok z pergolką. I mam ochotę na bonicę,szałwia też u mnie ma II kwitnienie.Fajnie jest mieć swoje owoce czy warzywa. Ja w tym roku posadziłam porzeczki, aronię, wysiałam dynie ozdobne - będę miała do jesiennego ozdobienia i kabaczki.
jolka 15:44, 19 sie 2018

MalGosia napisał(a)
Jolu,już zaczynałam się o Ciebie martwić - czy może zaginęłaś?! ogród jest piękny, a Ty zawsze pokazujesz tak piękne kadry, że podświadomie stwierdzam, że spędzacie w nim, wraz z Twoim mężem, dużo czasu... bo jakże by inaczej być mogło?! ogród urządzony z pasją i miłością do roślin - to widać! muszę Cię podpytać, czy siewki z jeżówek pełnych też posiadasz? gdzieś doczytałam, że są one tylko 2-letnie (te pełne) i się zaczęłam zastanawiać czy to prawda czy fałsz? żeby nie zaśmiecać Twego wątku odpowiedź może być na priv

MałGosia, nie martw się, nie zaginęłam, choć czasami zdarza mi się nieco zagubić w priorytetach, hehe Wiesz, my mamy jednak kawałek tego ogrodu, więc ogarnięcie go wymaga czasu. eM. jak jest na miejscu, naprawdę dużo czasu w ogrodzie spędza, ja teraz różnie - zależy jak mi czas pozwala.

Co do jeżówek, to u mnie owszem - ładnie się sieją, ale tylko te zwykłe. Odmianowe w ogóle słabo wytwarzają nasiona, i nie udało mi się ich się rozmnożyć tą metodą. Nie potwierdzam, że są dwuletnie, natomiast widzę, że są jednak słabsze niż np. w ub. roku. Mam zamiar poświęcić im więcej czasu, porozsadzać, odmłodzić, przysunąć bliżej światła, bo obecnie miskanty bardzo je zasłaniają.

Ale jak już jestem przy jeżówkach odmianowych, muszę koniecznie Wam pokazać, co dziś odkryłam
Hehe, hybryda jak nic!!

PS. o żadnym zaśmiecaniu nie ma mowy, przecież to wątek kwiatkowy
jolka 15:52, 19 sie 2018

paulina_ns napisał(a)
Zdjęcia obrazkowe obejrzałam już wczoraj, dzisiaj w końcu udaje mi się napisać hmm...tylko od czego mam zacząć jak wszystko mnie u Ciebie zachwyca! może zacznę od kompostownika u mnie wygląda podobnie cały opanowany przez dynie już teściową, sąsiadke nimi obdarowałam , zupełnie nie mam na nie pomysłu szpaler hortek masz cudowny! Ta ilość! Szkoda,że taka zapracowana jesteś z chęcią bym Cię w końcu odwiedziła i powzdychała na żywo

Paulinka, praca pracą, ale na spotkanie z Tobą zawsze czas znajdę Mieszkasz tak bliziutko.. nie wiem czy szybciej kawę zrobię, nim Ty dojedziesz Nie będziemy się jakoś umawiać na nie wiadomo kiedy, po prostu zadzwoń kiedyś po południu i się zgadamy Możesz przyjechać w każdej chwili..

Zostawiam hortki i co zobaczenia
AgataM 16:01, 19 sie 2018

Witaj Jolu Twój Ogród to urodnik w każdym calu. Wszystko w nim mnie zachwyca, od niesamowitej roślinności do perfekcyjnego porządku. Gratuluję doskonałej ręki w jego tworzeniu.
Pozdrawiam cieplutko
jolka 16:02, 19 sie 2018

HannaR napisał(a)
Największe Limelighty jakie w życiu widziałam!
Dlaczego moje są takie nędzne?
Pozdr. Hania

Hania, linki rzeczywiście w tym roku większe ode mnie. Najlepiej to widzę, po cisie, którego w ogóle zza nich nie widać, hehe A Twoje może jeszcze młode są i przez to mniejsze. I też myślę, że moim pomogło kropelkowe nawadnianie. W ub roku jak upały były, to lałam po kwiatach, przez co szybko się brązowe zrobiły. To duży błąd. Za to widzę, że w tym roku waniki coś słabsze. To zdjęcie z ub. tygodnia. Prawie ich nie widać znad rozchodników.

Teraz w większości już przypalone od słonka. W przyszłym roku też dostaną linię kroplującą i muszę je zdecydowanie mocniej podkarmić, bo coś zawodzą.
gosika67 16:13, 19 sie 2018

Oj posiedziałabym u Ciebie, widoki ogrodu i to co poza nim cudne.
jolka 16:22, 19 sie 2018

Jak już jestem przy tym widoku na kościół i okoliczne wzgórza...
to historia z wczorajszego popołudnia, która rozegrała się na tym zaznaczonym kawałku drogi..

Droga krajowa, którą jeżdżę codziennie i którą dobrze widać z mojego balkonu..
Ograniczenie prędkości ze względu na kościół, sklep, szkołę, przystanek 70.. 60..za chwilę 50..
Dobra widoczność, prosta droga, ładny słoneczny wakacyjny dzień.

Nagle huk..
Za chwilę straże.. karetki.. policja..
Zbiegowisko, ruch zatrzymany ...
Za jakieś 15 minut helikopter LPR...

Motocyklista nie zdążył wyhamować i wpadł na skręcający do posesji samochód.
Helikopter zabrał go do szpitala .. mam nadzieję, że przeżył!

Uważaj na drodze!! Nie spiesz się tak i nie wyprzedzaj na podwójnej ciągłej!!
To była tylko chwila ... ułamek sekundy ....który na zawsze zmieni jego życie..