Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

anna_g 11:40, 12 lip 2013

Basiu - dziękuję - pnących róż do tej pory nie bralam pod uwagę na płotku, ale pomyślę Na funkie to nie wiem czy tam nie jest za duże słońce.
Enya73 11:40, 12 lip 2013

Niemożliwe, naprawdę jestem tu po raz pierwszy? Chyba jednak byłam, ale teraz przy 161 stroniczkach to już do tego nie dojdę
Odnośnie ogrodu, powiem tak, najważniejsze, żebyś Ty tam dobrze się czuła, czy z linią prostą czy falami Ale poszerzyć aż się prosi
Ja czasem będąc w szkółce wybieram ulubione rośliny i stawiam je na chodniku w wybranej przez siebie konfiguracji i patrzę czy mi pasuje czy nie Tylko gorzej, jak nie ma wszystkich roślin, które zaplanowałam, a często tak się zdarza. Trochę się przez te lata najeździłam po szkółkach, ale za to jakie to przyjemne

anna_g 11:53, 12 lip 2013

Enya73 napisał(a)
Niemożliwe, naprawdę jestem tu po raz pierwszy? Chyba jednak byłam, ale teraz przy 161 stroniczkach to już do tego nie dojdę
Odnośnie ogrodu, powiem tak, najważniejsze, żebyś Ty tam dobrze się czuła, czy z linią prostą czy falami Ale poszerzyć aż się prosi
Ja czasem będąc w szkółce wybieram ulubione rośliny i stawiam je na chodniku w wybranej przez siebie konfiguracji i patrzę czy mi pasuje czy nie Tylko gorzej, jak nie ma wszystkich roślin, które zaplanowałam, a często tak się zdarza. Trochę się przez te lata najeździłam po szkółkach, ale za to jakie to przyjemne

No to jest prawda też tak czuję. Rabatę na pewno poszerzę, prawdopobnie "zafaluję" będzie to łatwiejsze jak sądzę do obsadzenia. Tylko powiedz mi co? Którego pomysła wybrać bo siem bijem z myślami i nie wiem, nie wiem, nie wiem
BarbaraM 12:02, 12 lip 2013

Aniu,nie bój się funkii.
Wystarczy im nieco cienia od innych roślin.
Jak będą podsadzone pod różą to nic im nie będzie.
Enya73 12:17, 12 lip 2013

To ja jeszcze zamieszam
Róża okrywowa, bodziszek czerwony (kwitnie na różowo), lawenda, szałwia omszona np. 'Merlau Blue', trawy np. ostnice lub turzyce np. Carex buchananii 'Red rooster', jeżówki kwitnące na różowo np. Piccolino oraz 'Razzmatazz' i kremowa 'Milkshake', ostróżki np. 'Jupiter Pink', - przywrotnik ostroklapowy (jasno zielone liście, zaś kwiaty jaskrawo żółte), dzwonek karpacki, liatra kłosowa, dolne piętro dąbrówki rozłogowe, zawciąg, żagwin, itd. możesz dodać też hosty ( u mnie większość rośnie w pełnym słońcu, ale mam szczególny od wody mikroklimat). Na płot powojnik Clematis 'Hanna Viticella', jest lekki i ażurowy, ma dzwonkowate jasno fioletowe kwiatki

Wszystko to w różach i fioletach, świeżej zieleni i bieli
Tylko sadź w większych grupach, po 3-5 sadzonek min.

BarbaraM 12:21, 12 lip 2013

O!
Tak może też być.
Klematis - super.
anna_g 12:26, 12 lip 2013

Anitka dzięki NIe ma szans cobym tak od razu wiedziała co do mnie mówicie Ale sobie to wszystko na spokojnie przemyślę. Mieszajcie, mieszajcie. Kolorystyka mi pasuje
Enya73 13:42, 12 lip 2013

Jeszcze do tej kompozycji dodałabym jarzmiankę oraz niższą odmianę przetacznika Oczywiście w różach i fioletach
anna_g 13:55, 12 lip 2013

Anita i jesteś pewna że to mi się tam wszystko zmieści? I to Ci tak po prostu wszystko do glowy przyszło... No podziwiam Ciem Kobitko
gierczusia 18:16, 12 lip 2013

Nooo. , jak siem nie będzie chciało zmieścić to będę uczyła upychać