Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

nieszka 20:06, 07 kwi 2013

Cofam i cofam nie nie widzę zdjęć instruktażowych z cięcia świerków?
Jeszcze nie cięłaś?

Ja swoje już ciachnęłam. I w praktyce nauczyłam się co to te przewodniki i dlaczego trzeba je całkiem wycinać
eliza3 20:11, 07 kwi 2013

nieszka napisał(a)
Jeszcze nie cięłaś?

Ja swoje już ciachnęłam. I w praktyce nauczyłam się co to te przewodniki i dlaczego trzeba je całkiem wycinać

To podziel się z nami, dlaczego przewodniki trzeba wycinać???
nieszka 20:15, 07 kwi 2013

Bo jak go cichnęłam tak w połowie to tak "kikutowato" wyglądał. A jak skróciłam całkiem cięcie nie rzucało się tak w oczy a świerk nie stracił wogóle na wyglądzie.
Takie moje spostrzeżenia
eliza3 20:19, 07 kwi 2013

nieszka napisał(a)
Bo jak go cichnęłam tak w połowie to tak "kikutowato" wyglądał. A jak skróciłam całkiem cięcie nie rzucało się tak w oczy a świerk nie stracił wogóle na wyglądzie.
Takie moje spostrzeżenia

Mam dwa małe świerki i nie chcę aby zbyt wyrosły, bo jeden to poszedł do nieba i już go nie dogonię
anna_g 22:46, 07 kwi 2013

nieszka napisał(a)
Jeszcze nie cięłaś?

Ano Nieszka... ano - nie cięłam. Od momentu jak się umówiłam z fryzjerem od drzew to się pogoda zepsuła i koniec, albo leje, albo śnieży... albo i leje i śnieży... Denerwowałam się tym, ale w końcu mi przeszło... Nadal jestem "umówiona" na to cięcie przy pierwszej dobrej pogodzie i prawdę mówiąc mam nadzieję, że to będzie tuż tuż bo za chwilę to bedzie za późno. Za duże te świerki mam żebym się wzięła sama do cięcia więc czekam... ile jeszcze - to nie wiem... załatwiam to od początku lutego i myślałam, że koniec lutego to będzie optymalny termin... a tu już kwiecień... zobaczymy. Dzięki za odwiedzinki
anna_g 22:49, 07 kwi 2013

asc napisał(a)
Moje uratowane storczyki kwitły non stop ponad 2 lata.. tak się odwdzięczyły Co prawda rok się zbierały do zakwitnięcia, ale za to potem... kwitły i kwitły

Ja dziś też śnieg wynosiłam z ogrodu.....

To pocieszające Aniu - może z moimi też tak będzie, choć mam wątpliwości co do tego bez korzeni... no ale - na razie jest i trzeba czekać, zastanawiam się tylko czy go podlewać mocniej - żeby ten jeden korzonek dał radę czy może mnie - żeby nie zgnił... a może pryskać liście (tak robię).... Poczekamy zobaczymy... Twoje są piękne a masz ich trochę
anna_g 22:53, 07 kwi 2013

beata0109 napisał(a)
Aniu dziękuję za link. Żeliwne pudełka dla ptaków powaliły mnie na kolana. Myślałam żeby sobie zrobić jakieś ze starej płaskiej donicy. U mnie słońce oczywiście wylazlam z domu mimo kaszlu

Mnie sie też poidełka podobały, ale one w sumie niewielką średnicę mają - a te większe to znowu drogie... Obecnie mieliśmy z podstawki pod donicę - takiej dużej plastikowej... ptaszkom to wsio równo - ale mnie się "pokręciło" i uznałam, że chciałabym coś ładniejszego... i też się właśnie zastanawiałam nad donicą płaską, albo większą i głębszą podstawką - tylko już nie plastikowa. Fajny pomysł widziałam tez kiedyś w "Mai w ogrodzie" - juz nie wiem czy to donica, czy jaki pojemnik ale w środku był włożony taki zwinięty wianek z pędów winobluszczu - puścił listki i fajnie to wyglądało, zielono a ptaszki mogły sobie na tym stawać... chyba coś takiego wymyślę
Uważaj na siebie, wylecz się a potem po polu biegaj
anna_g 22:56, 07 kwi 2013

Gosiniak napisał(a)
Aniu ja dziś szaleńczo z sekatorem biegałam, aż Żon chciał mnie uspakajać, ale ja się nie dałam i dalej biegałam....aż do upadłego prawie, kręgosłup boli, ręce odpadają, ale buzia uchachana na maksa i chyba o to chodzi w tej wiośnie.

Storczyk wygląda ładnie, a przy takiej opiece na pewno się uda,
o i przypomniałaś mi o ciurkadełkach z Chronosa- niestety pomarzyć tylko można, zadowolę się z kamienia, byleby tylko powstało, Żon twierdzi że jeszcze zimę mamy, choć już mu dziś z 1000 razy powtarzałam że wiosna przyszła, ale on twierdzi że śnieg widzi, więc zima jest. Jakie to uparte każdy powód dobry by moje kochane ciurkadełko opóźniać, ale prognozy są jasne, za długo czekać nie będę

Gosiu to super - cieszę się Twoją radością - fajnie że już wiosenkę widzisz Ciurkadełka z kamienia są super... i nie wątpię że ci to ślicznie wyjdzie - widać co potrafisz... A Chronosa to można pooglądać bo czemu nie
anna_g 23:03, 07 kwi 2013

Jabeska napisał(a)
Ciekawą osłonkę ma ten niekwitnący stroczyk, wygląda jakby na szydełku była robiona. Ładna.

Dziękuję Asia - to jest nic takiego tylko zwykła plastikowa cienka osłonka oklejona takim materiałem, tu lepiej widać

nie wiem skąd ją mam - kupiona z jakimś kwiatkiem lata temu - ale wykorzystuję na wszelkie możliwe sposoby bo faktycznie jest wdzięczna... i taka wiosenna
gierczusia 07:39, 08 kwi 2013

Aniuś .. Śliczna ta osłonka.. Hmmm .. Nie wiem czy storczyki nie powinny być raczej w osłonkach przezroczystych , po to żeby korzenie miały światło .. Tak gdzieś słyszałam ,że się robi.. Ale może podpytaj fachowców .. Moja koleżanka ma storczyki w ziemi , co podobno jest zupełnie niezgodne ze sztuką... A rosną jej i kwitną jak szalone .. .., i bądz tu babo mądra .. Buziam porannie na fajny tydzień