Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gabisiowy ogród...początki....:-)

Gabisiowy ogród...początki....:-)

gabriela_kra... 20:16, 29 wrz 2015

iwka napisał(a)
fajnie by było jak ta po prawej na dłuższej nodze by wyszła.
żeby korona sięgała tak do połowy okna, ale czy da radę to musisz sama ocenić no i migdałek chyba do przesadzenia, faktycznie. Jak stoisz na wprost tej rabaty to on zasłania tą mniejszą kulę?

Ja tego migdałka dziś mocniej przycięłam, i jest lepiej,ale faktycznie nie do końca to pasuje. Jutro cyknę fotkę to zobaczysz.
I faktycznie ten większy okaz chcę uformować wyżej, ale niestety im wyżej tym gorsze - mniej bujne i krzywe gałęzie i boję się,że nie wyjdzie kształtna kula.
gabriela_kra... 12:11, 30 wrz 2015

Tak to wygląda po lekko mocniejszym przycięciu migdałka.

Ale patrząc z boku nadal będzie zasłaniać drugą kulę.

A tak to wygląda po drugiej stronie jeszcze przed cięciem.

gabriela_kra... 12:27, 30 wrz 2015

Myślałam o tym, aby dokupić jeszcze jedną Ivonne kulę i wsadzić w środek pod oknem. Wtedy migdałek wylatuje. Zostają do wsadzenia trawy ML i hortki Limelight. Zostaje świerk. Boję się, że będzie za łyso w środku..Jak ustawić nasadzenia, aby rabata pięknie się wypełniła. Czy może przy schodach jeszcze dać coś na pniu???
gabriela_kra... 12:33, 30 wrz 2015

Dla poglądu jeszcze raz zdjęcie z daleka, te dwie rabaty po obu stronach schodów do obsadzenia na nowo.

amelia_b 12:34, 30 wrz 2015

Ależ Ty masz wielkie rośliny przyszłam zamiast Iwki ja u teściowej migdałków tne zaraz po przekwitnięciu
gabriela_kra... 12:47, 30 wrz 2015

amelia_b napisał(a)
Ależ Ty masz wielkie rośliny przyszłam zamiast Iwki ja u teściowej migdałków tne zaraz po przekwitnięciu

Dzięki za wizytę

Ja swoje migdałki tnę 3,4 razy w roku i rosną jak oszalałe.
A rośliny, akurat te przed domem mają 6 lat. Porosły olbrzymy, ale tak to jest jak się sadzi bez wiedzy...że małe Ivonnki będą kiedyś wielkie...
iwka 19:33, 30 wrz 2015

gabriela_krajewska napisał(a)
Dla poglądu jeszcze raz zdjęcie z daleka, te dwie rabaty po obu stronach schodów do obsadzenia na nowo.

chyba fajnie by wyglądały te rabaty jak byłoby po trzy kule na nich, te po bokach co podetniesz i ja bym chyba na środku właśnie dosadziła, aby zimą nie było pusto. Przy schodach chyba raczej nie, może właśnie trawy o hortensje przy nich jakoś tak rozmieścić aby właziły delikatnie na nie.

a migdałki gdzie przesadzisz, nie szkoda Ci ich? może je zostaw, razem z tymi większymi iglakami formowanymi, resztę usuń i dosadź ML i Limki.
Mi się podoba taki układ jak jest, dojdą smaczki i będzie piękniutko

Gabrysiu nie wiem co Ci doradzić, nie wiem ale jestem pewna, że coś pięknego stworzysz ha ha to Ci doradziłam
Gardenarium 19:45, 30 wrz 2015

Brakuje bordowego koloru, kulki z berberysu by się przydały bordowe (Bagatelle) albo wypełnić wszystko bordowymi żurawkami, ale wszystko co jest wolne a nie jakieś tam 3 szt.

Instagram Ogrodowiska
iwka 19:49, 30 wrz 2015

o widzisz, moje głupoty przyciągnęły szefową do Ciebie
gabriela_kra... 19:54, 30 wrz 2015

Gardenarium napisał(a)
Brakuje bordowego koloru, kulki z berberysu by się przydały bordowe (Bagatelle) albo wypełnić wszystko bordowymi żurawkami, ale wszystko co jest wolne a nie jakieś tam 3 szt.

Dziękuję za poradę

Teraz rosną między Ivonne berberysy bordowe, ale w takim buszu jak jest teraz to ciężko do nich dojść, one są wysokie, nawet ponad metr wysokości mają.

A co z migdałkami? Szefowa radzi wywalić i dosadzić coś jeszcze na pniu?