Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jurajski Ogród

Jurajski Ogród

honorata_mallek 23:30, 11 lis 2013

witam ponowniesuper ogrod ! ale musze nawiazac do lawendy,niewiedzialam ze sie wiaze? domylam sie ze chodzi o opady sniegu by nieuszkodzily tak? dobrze rozumiem?pozdrawiam
Rench 23:47, 11 lis 2013

Ślicznie u Ciebie,jak zwykle
Nie wiedziałam że lawendę też się wiąże na zimę,czy to konieczne ? Nigdzie tego nie wyczytałam
Milka 05:49, 12 lis 2013

Marzenko, też mi się już nie chce wszystkiego wiązać, ale względy praktyczne i estetyczne przeważają.

I dzięki tobie warkocz nabrał nowego znaczenia

Bardzo pomyslowe, a ja nadal nic nie powiązałam, może pójdę w warkocze, te wzgledy estetyczne i praktyczne przeważają , bo chyba innych powodów nie ma, wiosną tylko bałagan
Też, jak Mira...zastanawiam się ile godzin w ogrodzie spędzasz, bo jest perfekcyjnie
gierczusia 15:25, 12 lis 2013

Warkocze czas chyba zacząć pleść .... Pięknie wyszły Aguś ... Nie wiem , czy ta moja mozga da sie zapleść , bo dość sztywna jest , ale spróbować warto ..,

Buziam i dzięki za pomysła
Pszczelarnia 16:55, 12 lis 2013

mira napisał(a)
zawsze masz tak czyściutko, wypielęgnowane jak okiem sięgnąć - muszę więc zapytać - ile godzin pracujesz dziennie w ogrodzie żeby taki efekt osiągnąć ?

Ale ja ponowię pytanie. Widzę też masę trawnika, wielką połać. Ile zajmuje pielęgnacja takiego ogrodu? I koszenie trawnika?
AgnieszkaW 17:18, 12 lis 2013

Dziewczyny, trawnik koszę sama małą kosiarką elektryczną (bo jest poręczna i lekka na takich nierównościach jak moje), nie lubię ciężkich spalinówek. Bardzo lubię kosić trawę, zajmuje mi to jeden cały dzień (czasem rozkładam sobie na dwa dni, i tak co tydzień lub co dwa, zależy, jak szybko trawa rośnie). Chodzi tu oczywiście o górny ogród ozdobny. To, co na dużej skarpie i poniżej, to już robota mojego M kosiarką żyłkową albo kosą spalinową - dwa razy w roku.

Jeśli chodzi o wiązanie lawendy, to odpowiedź była obszerna kilka stronek temu

Rabaty plewię tak jak każdy z Was, w razie potrzeby. Chwasty rosną jak wszędzie, gdzie w pobliżu są dzikie łąki (nasiewają się). Ważnym elementem są rośliny okrywowe, które powoli staram się wprowadzać do ogrodu (bodziszek, wszechobecna kocimiętka itp.). Czasem pracuję w ogrodzie dwie - trzy godziny, czasem więcej, czasem w ogóle, różnie bywa.
Dzisiaj np. wiązałam turzyce, ale krótko, bo zimnica była okrutna i zrobiłam to ekspresowo.
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie
Sebek 17:53, 12 lis 2013

Warkocz to dla mnie umiejętność nie do opanowania, ale związanie lawendy już będzie łatwiejsze....Nigdy nie wiązałem, ale skoro warto to chyba zwiążę
kasiek 20:28, 12 lis 2013

Ale ślicznie, tu chyba nie ma pory w której nie wyszły by śliczne fotki, cudownie masz z tym lasem
malgorzata_s... 20:30, 12 lis 2013

Pozdrawiam wieczorową porą
dajana 14:43, 13 lis 2013

Moje lawendy jeszcze zbyt niskie do wiązania ale tez nie wiedziałam ze mozna je zawiązac.A wiosną się je scina czy nie? U ciebie tak czysto jakbys czekała na rozkwit .Oj to u mnie okropnie wygląda Lisci nie grabie bo poprawiaja mi glebę, na szczęscie na trawie ich nie mam ale za domem straszna ilośc .Róże jeszcze nadal u mnie kwitną Agusiu i mają pąki .W ubiegłym roku było tak samo wychodziły ze snieznego puchu takie slicznoty aż zal ich było .I ja cie serdecznie pozdrawiam