Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 22:21, 19 lip 2013

kaisog1 napisał(a)
Debra Ty to normalnie masz pomysły Ale murek bardzo fajnie wyszedł

Oj mam )))
A za dobre słowo na murek to dzięki, bo on takie najnowsze dziecko, jeszcze nieopierzone ))))
nieszka 23:05, 19 lip 2013

Ależ klimatyczny zakątek będzie jak roślinki przy murze się rozrosną
A bodziszki to dobry pomysł.
ewsyg 23:27, 19 lip 2013

Debra, nie wiem ile masz wzrostu, ale dla mnie to Ty wielka jesteś, od dzisiaj nazywam Cię Pani Złota Rączka .
Odnośnie zawciągu nadmorskiego to on chyba woli słońce i sucho.
Debra 00:17, 20 lip 2013

ewsyg napisał(a)
Debra, nie wiem ile masz wzrostu, ale dla mnie to Ty wielka jesteś, od dzisiaj nazywam Cię Pani Złota Rączka .
Odnośnie zawciągu nadmorskiego to on chyba woli słońce i sucho.

Mam 164 cm Średniak jestem ale mogę być wielka jak tak radzisz )))

Zawciąg - teoretycznie to ja wiem, ale szczerze to ja z nim prowadzę eksperymenty

To jest odmiana 'Rubrifolia' i ona w cieniu też rosnie super. Zobaczymy, mam go trochę, więc jakby padł, to trudno.
JoannA 00:31, 20 lip 2013

Debra napisał(a)

Ewo, tak naprawdę, to to co miałam akurat w ogrodzie i się nadawało
Na zdjęciu jeszcze nie ma, ale jest parę sadzonek bluszczu, to co widać od lewej, to młodziutka hosta, dalej niedźwiedzie futro, za nią zawciąg. Z drugiej strony ławeczki dąbrówka rozłogowa.
W szparach jest mech i rozchodniki - też ich jeszcze nie ma na zdjęciu.

Mam wielką ochotę posadzić pod nim bodziszki )))

Debro, jakie rozchodniki sadziłaś w szparach murku?
barbara_kraj... 00:42, 20 lip 2013

Debra napisał(a)

Basiu, sierpień blisko, a w tym roku to chyba już się wszystkiego mozna spodziewać.
W ogóle jestem zaskoczona, że ona kwitnie, bo takie maleństwo bylo, niemal nic. Poza tym musiałam ją przesadzić. Nie doczytałam i posadziłam ją w pełnym słońcu Teraz ma głęboki cień cały dzień, tylko około 18.00 troche na nia świeci, ale to jej jak widać nie przeszkadza. Drugi kwiat też blisko.

Jednak Flammentanz będzie kwitł jeszcze raz! Są pąki na dwóch krzewach, pewnie i trzeci dołączy

Basiu, czy Ty masz może Wilczomlecz obrzeżony? Moje są strasznie małe, chyba z 15 cm mają.

To fajnie, że kwitnie Moja pomarańczowa mocno się porozsiewała, a to dlatego, że zostawiam przekwitnięte kwiatostany. W tym roku mają wyjątkowo duże liście i czasem 'mdleją', ale po podlaniu zaraz się prostują! I Ty niedługo będziesz miała ich więcej jak zostawisz nasiona. Przypuszczam, ze nasiona muszą ulec stratyfikacji.

A wiesz, że ja teraz sobie przypomnialam, że moja Flammentanz kiedyś powtórzyla kwitnienie, ale bardzo skąpo. Czyli wyjątki się zdarzają

Krysiu, nie mam wilczomlecza obrzeżonego oprócz sosnki, który mi od sąsiadki wparował. Wojuję z nim kilkanaście lat bez efektów. Chyba skapituluję, bo rośnie w miejscu systematycznie przeze mnie omijanym
barbara_kraj... 00:46, 20 lip 2013

Do cienia nadaje się skalnica cienista To twarda i niewymagająca roślinka
Debra 10:42, 20 lip 2013

JoannA napisał(a)

Debro, jakie rozchodniki sadziłaś w szparach murku?

Joasiu, mam sporą kępę kamczackiego, to w ramach eksperymentu urwałam mu kawałek. Nie wiem czy on tam da radę.
Debra 10:47, 20 lip 2013

barbara_krajewska napisał(a)

To fajnie, że kwitnie Moja pomarańczowa mocno się porozsiewała, a to dlatego, że zostawiam przekwitnięte kwiatostany. W tym roku mają wyjątkowo duże liście i czasem 'mdleją', ale po podlaniu zaraz się prostują! I Ty niedługo będziesz miała ich więcej jak zostawisz nasiona. Przypuszczam, ze nasiona muszą ulec stratyfikacji.

A wiesz, że ja teraz sobie przypomnialam, że moja Flammentanz kiedyś powtórzyla kwitnienie, ale bardzo skąpo. Czyli wyjątki się zdarzają

Krysiu, nie mam wilczomlecza obrzeżonego oprócz sosnki, który mi od sąsiadki wparował. Wojuję z nim kilkanaście lat bez efektów. Chyba skapituluję, bo rośnie w miejscu systematycznie przeze mnie omijanym

Nie miałabym nic przeciwko temy, żeby się rozsiała Ta odmiana pięknie się przebarwia na brązowo, a liście ma tak grube, że nigdy nie mdleją, no ale tak jak pisałam, ona ma głęboki cień przez 3/4 dnia.

Ten rok na wyjątki i odstępstwa od reguły jakos szczególnie podatny.

A sosnkę zostaw. Ładny jest. Co sie będziesz 'kopać z koniem' )))
Ja posadziłam obrzeżonego w ubiegłym roku. Na wiosnę znalazłam kilka malutkich siewek. Nawet je przesadziłam i teraz sobie rośnie, ale jakos powoli. Normalnie ma z 50-60 cm, a ten ledwie nad ziemią
Debra 10:50, 20 lip 2013

barbara_krajewska napisał(a)
Do cienia nadaje się skalnica cienista To twarda i niewymagająca roślinka

Ładna!
Dzieki.