Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 21:33, 21 sie 2013

EPODLAS napisał(a)
Moje trawy poczuły się dobrze w moim ogrodzie, rosną jak szalone. Dlatego będzie ich więcej. Lubię rośliny które nie marudzą, nie chorują i pięknie rosną. A takie są właśnie moje trawki. Pozdrawiam

Bożeno, mam wrażenie, że takie właśnie sa trawy - nie marudzą, nie chorują i pięknie rosną

Mam tak samo, jedyna trawa, która jak dotąd sprawia nieco kłopotu to Imperata cylindryczna Red Baron.
Ma wymagania, słabo rośnie, ale nie choruje

Pozdrawiam
Debra 21:37, 21 sie 2013

victoriagos napisał(a)
Zobaczyłam doniczkowy parapet - na podgonienie roślinek
potem już większe trafily do ziemi

ogrodek piknie wsyszedł
ladne zbiory owoców, właśnie dla takich chwil warto mieć drzewka owocowe
wsadziłąm juz klika, sa jescze młode troche czsu minie nim wydadzą plon

Oj, kiedy to było ! )))
Zimowy marze i kwiecień, człowiek walczył z pogoda, ciężko było...

Moje drzewka owocowe są stare. Nie ja je sadziłam, staram się o nie dbać, ale jest ciężko, bo chorują strasznie.

Czemu nie masz swojego wątku - tak pytam, bo masz ogród, ciekawie by było popatrzeć

nieszka 21:52, 21 sie 2013

Ależ u Ciebie wszędzie czyściutko. Wypielone i wypieszczone
Ja dziś na swojej pewniej rabacie wypatrzyłam oset po kolana
Debra 22:16, 21 sie 2013

nieszka napisał(a)
Ależ u Ciebie wszędzie czyściutko. Wypielone i wypieszczone
Ja dziś na swojej pewniej rabacie wypatrzyłam oset po kolana

Agnieszko, dziękuję, staram się, ale jak się ma 185 m kw. to nie trudno. Z tego ogródek ma tak ze 140, to co to jest.

Osty są ładne, ja bym zostawiła

Ewa4 08:47, 22 sie 2013

Debra napisał(a)

Agnieszko, dziękuję, staram się, ale jak się ma 185 m kw. to nie trudno. Z tego ogródek ma tak ze 140, to co to jest.

Osty są ładne, ja bym zostawiła

Jak będziesz mniała ochotę popracować na 30 ar.to zapraszam do mnie bo też mi się chce tak wypielonego ogródeczka.Pozdrawiam
Debra 09:55, 22 sie 2013

Ewa4 napisał(a)

Jak będziesz mniała ochotę popracować na 30 ar.to zapraszam do mnie bo też mi się chce tak wypielonego ogródeczka.Pozdrawiam

Ewo, ja jak pewnie zauważyłaś nie mam kory, a to zobowiązuje, bo kazdy chwaścik, nawet najmniejszy widać z daleka
Pewnie z czasem tej gołej ziemi będzie mniej, ale póki co nawet na tych 140 m kw, ogródka jest co robic.
Jestem na działce codziennie, mam pewną stała rutynę pracy. Zwykle zaczynam od wyzbierania liści, śmieci (czasem ptaki znoszą rozmaite skarby, np. ogryziona kość )) i 'inspekcji' roslin - co, gdzie uciąć, poprawić. Potem chodzę z nożycami i sekatorkiem i czyszczę, przycinam, podwiązuję, poprawiam pnącza, trawki, coś tam urwę, coś pogłaszczę.....

Potem trawnik - wyrywanie chwastów (tak, codziennie), grabienie, ale to nie codziennie, tylko po koszeniu.

I pół dnia nie ma ))))
Milka 13:03, 22 sie 2013

Ale zdjęć pięknie się ogród prezentuje, trawki rosną u ciebie, jak szalone, zresztą nie tylko one, bo i horti dębolistna zakwitła, a i pewnie kanny nadal pięknie kwitną fajny styl masz w ogrodzie, różni się od innych działkowych trochę tu egzotyki i coś jakby z japońskiego
Milka 13:04, 22 sie 2013

Debra napisał(a)

Ewo, ja jak pewnie zauważyłaś nie mam kory, a to zobowiązuje, bo kazdy chwaścik, nawet najmniejszy widać z daleka
Pewnie z czasem tej gołej ziemi będzie mniej, ale póki co nawet na tych 140 m kw, ogródka jest co robic.
Jestem na działce codziennie, mam pewną stała rutynę pracy. Zwykle zaczynam od wyzbierania liści, śmieci (czasem ptaki znoszą rozmaite skarby, np. ogryziona kość )) i 'inspekcji' roslin - co, gdzie uciąć, poprawić. Potem chodzę z nożycami i sekatorkiem i czyszczę, przycinam, podwiązuję, poprawiam pnącza, trawki, coś tam urwę, coś pogłaszczę.....

Potem trawnik - wyrywanie chwastów (tak, codziennie), grabienie, ale to nie codziennie, tylko po koszeniu.

I pół dnia nie ma ))))

ambitnie, ale jak ma być ładnie i czysto, to faktycznie te pół dnia zejdzie
Debra 18:37, 22 sie 2013

irena_milek napisał(a)
Ale zdjęć pięknie się ogród prezentuje, trawki rosną u ciebie, jak szalone, zresztą nie tylko one, bo i horti dębolistna zakwitła, a i pewnie kanny nadal pięknie kwitną fajny styl masz w ogrodzie, różni się od innych działkowych trochę tu egzotyki i coś jakby z japońskiego

Irenko, dziekuję
Moim założeniem od początku było stworzyć tu ogród. Nie działkowy, ale taki sam, jak ma każdy przy domu. Fakt że jest on w ROD, nie ma dla mnie znaczenia i rzeczywiście nie jest typowych ogródkiem działkowym. Ja się nie podejmuję określić jego stylu - no chyba że powiem EKLEKTYCZNY ))
Kanny nadal kwitna i wszystko wskazuje, że będa nadal kwitły kiedy tu będziesz razem innymi miłymi goścmi
Debra 18:43, 22 sie 2013

irena_milek napisał(a)

ambitnie, ale jak ma być ładnie i czysto, to faktycznie te pół dnia zejdzie

Bo ja się już nie spieszę. Wreszcie mogę!
A więc langsam, langsam....

Pełny relaks i przyjemność z takiej pracy.