Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

ewsyg 22:28, 23 sie 2013

Debra napisał(a)

Sebku, zapach geranium to nieodłączny element najdroższych perfum

Pozyskiwany z łodyg olejek jest używany od dziesięcioleci w wyrobach kosmetycznych.
Nie sądzę by te nasze mogły być źródłem olejków, bo jednak to są odmiany z Południowej Afryki i głównie chodzi o te odmiany z 'graveolens' w nazwie, bo to oznacza silnie pachnące rośliny.

To w ogóle dość magiczna roślina, bo ma odstraszać węże, komary i co się tam da jeszcze

Ale mi bardzo podoba się legenda, że jeśli kwiaty geranium zwieszają się do dołu w czyimś ogrodzie, to znaczy, że ta osoba zbyt mocno tkwi w przeszłości i nie jest w stanie sprostać teraźniejszości.

A i jeszcze jedno - czerwone rosną zawsze koło domków wiedźm! Muszę mieć czerwno kwitnącego bodziszka!

Ha, ha, fajne te legendy. Dużo mam odmian bodziszków i dużo też komarów. Jest bodziszek, który nazywa się czerwony, ale jego kwiaty są raczej mocno różowe, taki jasny biskupi kolor - też się z Tobą podzielę, zamiast wiedźmy będziesz biskupem.

Tylko musisz się trochę wstrzymać, wzmocnię się, córka wróci i zrobię Ci paczkę. Ja najbardziej lubię popielatego bodziszka . A co ja pletę, wszystkie są piękne.
Debra 10:59, 24 sie 2013

AgnieszkaW napisał(a)
Pozdrawiam Debro. doczytałam, że nie masz kory, u mnie też jej niewiele, bo musiałabym ciągle uzupełniać (deszcze zmywają), więc nie mam. Sama wiesz, jak w tym wypadku z chwastami bywa, tylko że Ty masz mały ogródek....

Dokładnie Agnieszko.

'Obskoczyć' taką powierzchnię jak moja, to nie jest problem. U Ciebie, no to jest wyzwanie !

Słonko świeci, jest ciepło, ale nie gorąco, no jest pieknie. Jadę sadzić Hebe
Debra 11:02, 24 sie 2013

ewsyg napisał(a)

Ha, ha, fajne te legendy. Dużo mam odmian bodziszków i dużo też komarów. Jest bodziszek, który nazywa się czerwony, ale jego kwiaty są raczej mocno różowe, taki jasny biskupi kolor - też się z Tobą podzielę, zamiast wiedźmy będziesz biskupem.

Tylko musisz się trochę wstrzymać, wzmocnię się, córka wróci i zrobię Ci paczkę. Ja najbardziej lubię popielatego bodziszka . A co ja pletę, wszystkie są piękne.

Ale ja lubię te legendy o roślinach
No biskupa ze mnie to się raczej zrobić nie da, ha, ha, ha - ja na bakier ze wszystkim.

Dzięki za bodziszki. Jak pisałam, od dawna mam na nie chęć wielką. A że druga Ewa też mi je obiecała, to już będę w siódmym bodziszkowym niebie, a zamiast perfum, będę sobie zrywać listki geranium
zawitka 11:34, 24 sie 2013

Witaj Krysiu - poranek piękny iczekam na spotkanie Wczoraj miałm koleżankę z Ogrodowiska przemiła dziewczyna .Pogadałyśmy sobie było miło . Widzę że wymiana bodziszkowa .Ja mam piękny kolor niebiesciutki Rozsadziłam już i czekam do wiosny.Pozdrawiam Bodziszkowo
Debra 11:45, 24 sie 2013

zawitka napisał(a)
Witaj Krysiu - poranek piękny iczekam na spotkanie Wczoraj miałm koleżankę z Ogrodowiska przemiła dziewczyna .Pogadałyśmy sobie było miło . Widzę że wymiana bodziszkowa .Ja mam piękny kolor niebiesciutki Rozsadziłam już i czekam do wiosny.Pozdrawiam Bodziszkowo

Fajnie masz. widzę, że zacieśniasz 'węzeł warszawski' Powodzenia.

Piekny ten niebieski. Cudny po prostu. One maja takie solidne liście. A to lubię bardzo.

Miłego dnia, teraz juz naprawdę uciekam
ewsyg 11:48, 24 sie 2013

myślę Debro że będe ci mogła przysłać pięć różnych.
Teraz siedzę i męczę się nad wyborem liliowców i bardzo pieknej i bogatej oferty. Jak chcesz to przyślij mi na priv swój adres poczty ( prywatną ) to Ci przyślę ofertę. A co Ci dobrze będzie, też się pomęcz i pogłówkuj który wybrać.
marzena 13:00, 24 sie 2013

Debro, odpowiadam na Twój 'apel' dotyczacy hebe zimującej w gruncie
no, zimuje mi, ale nie bardzo wiem jaka to odmiana, jednak wciąż po zimie pojawiają się brązowe suche gałązki, ktore usuwam, gdzieś kiedyś umieściłam fotkę w jakimś wątku tematycznym, ale nie pamietam już gdzie...
mogę zrobić aktualną fotkę...
ale miałam też 2 inne odmiany, naturalna selekcja wykosiła je od razu...
a bodziszki warto mieć, mam od ubiegłego roku, rzeczywiście fajnie zadarniają...
pozdrawiam
Debra 18:27, 24 sie 2013

ewsyg napisał(a)
myślę Debro że będe ci mogła przysłać pięć różnych.
Teraz siedzę i męczę się nad wyborem liliowców i bardzo pieknej i bogatej oferty. Jak chcesz to przyślij mi na priv swój adres poczty ( prywatną ) to Ci przyślę ofertę. A co Ci dobrze będzie, też się pomęcz i pogłówkuj który wybrać.

Ewo, jak to przysłać
Ja miałam nadzieję, że one przyjada z Tobą 7 września. Czyli jak będzie?

Co do liliowców - mam dwa wspaniałe namiary, więc żeby mnie głowa nie rozbolała na razie podziekuję.
Debra 18:30, 24 sie 2013

marzena napisał(a)
Debro, odpowiadam na Twój 'apel' dotyczacy hebe zimującej w gruncie
no, zimuje mi, ale nie bardzo wiem jaka to odmiana, jednak wciąż po zimie pojawiają się brązowe suche gałązki, ktore usuwam, gdzieś kiedyś umieściłam fotkę w jakimś wątku tematycznym, ale nie pamietam już gdzie...
mogę zrobić aktualną fotkę...
ale miałam też 2 inne odmiany, naturalna selekcja wykosiła je od razu...
a bodziszki warto mieć, mam od ubiegłego roku, rzeczywiście fajnie zadarniają...
pozdrawiam

Marzenko, dzięki wielkie. ja juz wiem, że moja Hebe to odmiana 'Linda' sprzedawana jako Hebe Addenda.
Zimuje, ale pod warunkiem, że zima jest bardzo łagodna, i że roślinka jest dobrze okryta.Wytrzymuje do -5 stopni. Może wymarznąć całkowcie.

Fotka aktualna byłaby cudowna. Daj u mnie i może w wątku hebe
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1074-hebe

EDIT:
Tam już jest twoja fotka Ty masz różne odmiany !!! jedna to 'Linda'.

Ja wiem, że bodziszki warto mieć, tylko jakos sie nie udawało
zawitka 11:37, 25 sie 2013

Krysiu ! hebe miałam kupowałm przez 3 sezony i niestety nic z tego nie utrzymały sie .Masz u mnie bodziszek niebieski ale nie wcześnij jak za 2 lata bo te co wsadziłm już rozdane .Pozdrówka