Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

JoannA 21:53, 22 sie 2013

Debro, masz bodziszki na działeczce?
Debra 21:56, 22 sie 2013

JoannA napisał(a)
Debro, masz bodziszki na działeczce?

No nie mam nawet pół

Ewa - z Ogrodu EwyG - obiecała mi sadzoneczki. Ostatnio oglądałam w PNOS-ie ale były tak nędzne, że nie kupilam No i nie mam, a marzy mi się korzeniasty, bo cudnie pachnie.
kitek81 21:58, 22 sie 2013

widzę, ze nawet deszcz Ci niestraszny i wizyta na działce obowiązkowa!
jak ja lubię oglądać, jak roslinki szybko rosną! toć to szok, miesiąc i takie przyrosty przy trawkach
ciekawe co za niespodziankę naszykowałaś na spotkanko :>
pozdrawiam
Debra 10:27, 23 sie 2013

kitek81 napisał(a)
widzę, ze nawet deszcz Ci niestraszny i wizyta na działce obowiązkowa!
jak ja lubię oglądać, jak roslinki szybko rosną! toć to szok, miesiąc i takie przyrosty przy trawkach
ciekawe co za niespodziankę naszykowałaś na spotkanko :>
pozdrawiam

Oj same niespodzianki Kasiu
Nie ma niespodzianek, nie będę Was straszyć
Po prostu nowe roślinki są, ale nie pokażę ich na zdjęciach, tylko zachęcam do osobistego obejrzenia

Mefisto jest na przykład. Desdemona już była, tak więc takie nieco diaboliczno-dramatyczne akcenty kwiatowe będą

Poza tym spokój, śliczna pogoda się szykuje, przez te dwa tygodnie sporo deszczu ma być, więc ogródki powinny być zielone i bujne.
Jeden szczególnie mnie zachwycił. Z oczkiem, kaskadą, ciekawą architekturą ogrodową - gdybym pokazała zdjęcia nikt by nie pomyslał, że to ogródek w ROD.

Działki w ROD-ach juz dawno przestały wyglądać jak te działkowe. Coraz więcej ma właśnie styl ciekawych, indywidualnie tworzonych ogrodów.
Sebek 13:33, 23 sie 2013

Debra napisał(a)

No nie mam nawet pół

Ewa - z Ogrodu EwyG - obiecała mi sadzoneczki. Ostatnio oglądałam w PNOS-ie ale były tak nędzne, że nie kupilam No i nie mam, a marzy mi się korzeniasty, bo cudnie pachnie.

Z tym zapachem rzeczywiście - nawet po myciu rąk czuć jego zapach
ewsyg 16:21, 23 sie 2013

Czy tego bodziszka chcesz mieć ?
Jeżeli tak to służę odszczepkami. On bardzo szybko się rozrasta, jest bardzo ekspansywny.

Jeszcze mogę się podzielić tym białym, bardzo go lobię. Kwitnie bardzo obficie, fajnie zadarnia, jest niższy od korzeniastego i chyba po nim kwitnie.

Cieszę się, że z pieskiem już lepiej. Dziękuję za słowa otuchy i wsparcia. Pozdrawiam Ewa
Debra 19:41, 23 sie 2013

Sebek napisał(a)

Z tym zapachem rzeczywiście - nawet po myciu rąk czuć jego zapach

Sebku, zapach geranium to nieodłączny element najdroższych perfum

Pozyskiwany z łodyg olejek jest używany od dziesięcioleci w wyrobach kosmetycznych.
Nie sądzę by te nasze mogły być źródłem olejków, bo jednak to są odmiany z Południowej Afryki i głównie chodzi o te odmiany z 'graveolens' w nazwie, bo to oznacza silnie pachnące rośliny.

To w ogóle dość magiczna roślina, bo ma odstraszać węże, komary i co się tam da jeszcze

Ale mi bardzo podoba się legenda, że jeśli kwiaty geranium zwieszają się do dołu w czyimś ogrodzie, to znaczy, że ta osoba zbyt mocno tkwi w przeszłości i nie jest w stanie sprostać teraźniejszości.

A i jeszcze jedno - czerwone rosną zawsze koło domków wiedźm! Muszę mieć czerwno kwitnącego bodziszka!
Debra 19:43, 23 sie 2013

ewsyg napisał(a)
Czy tego bodziszka chcesz mieć ?
Jeżeli tak to służę odszczepkami. On bardzo szybko się rozrasta, jest bardzo ekspansywny.

Jeszcze mogę się podzielić tym białym, bardzo go lobię. Kwitnie bardzo obficie, fajnie zadarnia, jest niższy od korzeniastego i chyba po nim kwitnie.

Cieszę się, że z pieskiem już lepiej. Dziękuję za słowa otuchy i wsparcia. Pozdrawiam Ewa

Ewo, jak się cieszę widząc Twój post! Znaczy jest dobrze, zaraz biegnę do Ciebie zobaczyć co i jak

Ja kocham wszystkie bodziszki, a miejsc cienistych mam sporo, więc jeśli tylko to nie kłopot ot ja grzecznie poproszę )))
Debra 19:58, 23 sie 2013

Dostałam dzisiaj Hebe. Zielone z fioletowymi przyrostami. Nie takie jak w naszym wątku, nie variegata.
Odmiany niestety nie ma podanej.

Piszą na ulotce, że należy okryć na zimę (ale ulotka jest holenderska), czyli że ma zimować w gruncie.
Czytałam nasz wątek o hebe, tam głównie o przemarzaniu ;-0, ale chyba jest tych odmian tyle, że są i takie, co zimuja w gruncie.

Kto ma może hebe zimujące w gruncie?
AgnieszkaW 20:38, 23 sie 2013

Pozdrawiam Debro. doczytałam, że nie masz kory, u mnie też jej niewiele, bo musiałabym ciągle uzupełniać (deszcze zmywają), więc nie mam. Sama wiesz, jak w tym wypadku z chwastami bywa, tylko że Ty masz mały ogródek....