Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-)

Debra 20:10, 21 paź 2013

marzena napisał(a)
Debra, pozdrawiam
poogladałam jesienną odsłonę Twojego ogrodu

Marzenko, no coś nadal rośnie, nawet sporo. Jak porównuję z innymi działkami, to aż jestem dumna, bo wszędzie pustki raczej.
Debra 20:29, 21 paź 2013

Obejrzałam przed chwila u Ewy berberys Julianae - cudo ogromniaste, a to moja sierotka

Ten Ewy to wielki krzew, musiał mieć ciepło, bo ta odmiana nie najlepiej znosi zimy niestety.
Katkak 20:55, 21 paź 2013

Witaj Debro, pytanko mam Na początku Twojego wątku wypatrzyłam w domku na parapecie m.in serduszkę i funkie. Czy wyhodowałaś je sama? Z nasionek? Jeśli tak (chodzi mi głównie o funkie) to czy mogłabyś podać mi przepis, bo wiem, że funkii z nasion wcale łatwo się nie rozmnaża. Zebrałam w ogródku nasionka w październiku, schowałam do foliowej torebki i narazie przechowuję w lodówce, bo podobno tak powinno się robić. Każda rada bezcenna Pozdrawiam
Debra 21:36, 21 paź 2013

Katkak napisał(a)
Witaj Debro, pytanko mam Na początku Twojego wątku wypatrzyłam w domku na parapecie m.in serduszkę i funkie. Czy wyhodowałaś je sama? Z nasionek? Jeśli tak (chodzi mi głównie o funkie) to czy mogłabyś podać mi przepis, bo wiem, że funkii z nasion wcale łatwo się nie rozmnaża. Zebrałam w ogródku nasionka w październiku, schowałam do foliowej torebki i narazie przechowuję w lodówce, bo podobno tak powinno się robić. Każda rada bezcenna Pozdrawiam

Witaj Kasiu u mnie ponownie
Nie z nasionek. Hosty wyrosły z zakupionych kłączy. Nigdy nie próbowałam z nasion. Nie wiem czy nie prościej podzielić kłącza, które juz masz. Rozumiem, że chodzi bardziej o wyzwanie, by jednak dać radę z nasion.
Moje dotychczasowe hodowle z nasion nie są zbyt zachęcające
Pozdrawiam
bacha2224 00:31, 22 paź 2013

Debra napisał(a)
A teraz o trawach. Nakupowalam tych traw w sumie całkiem sporo w tym roku. Dzisiaj o Miskantach. Bo mam dwie odmiany, Gnom i Zebrinus.
Gnom sprawdza się ślicznie

a Zebrinus na razie marniutki

I jeszcze trawka od Basi z Lawendowego kredensu (to ta trawka z avatarka) No ślicznie rosnie!

[/q
uote]

Krysiu dziękuję za odwiedziny, jestem jestem podglądam ogrodowisko cichutko,w głowie nowe rabaty a czasu brak.Cieszę się że trawka rośnie,też ją uwielbiam.HI hi mój mąż buduje karmik,chyba go zaraziłam,zdjęcia wkrótce.
Ewa4 09:54, 22 paź 2013

Witaj Krysiu.zaglądam na O.biegam po ogrodach i planuję bo już mi łopata nie bardzo pasuje bo brzusio mnie wyprzedza,ale już nie długo już z górki i będzie wiosna i będę realizowac plany no coś za coś ale wybiegam w przyszłość jeszcze zimy nie ma jest jesień a mi juz wiosna w głowie no ale tak siem pocieszam a co tam hihi.Pozdrawiam.A zebrinusa też sadziłam teraz ciekawe czy przetrwa zimę.
Katkak 10:35, 22 paź 2013

dzięki Debro Dokładnie, chodzi o wyzwanie . A co mi tam, skoro mam nasionka to nie zaszkodzi spróbować. Najwyżej (najpewniej) się nie uda. Pozdrawiam
Debra 11:42, 22 paź 2013

bacha2224 napisał(a)
Krysiu dziękuję za odwiedziny, jestem jestem podglądam ogrodowisko cichutko,w głowie nowe rabaty a czasu brak.Cieszę się że trawka rośnie,też ją uwielbiam.HI hi mój mąż buduje karmik,chyba go zaraziłam,zdjęcia wkrótce.

Ach ten ciągły brak czasu Pamiętam, na szczęście to już nie mój problem To znaczy nie mój, bo robię to co chcę, a zawsze wiele się dzieje u mnie, tylko teraz to, na co mam ochotę.

Trawka jest naprawdę wyjątkowo ładna. Jeszcze raz dziękuję. Mnie się wydaje, że to jest Stipa, Ostnica.

O, chetnie obejrze karmnik własnoręcznie zbudowany.
Debra 11:54, 22 paź 2013

Ewa4 napisał(a)
Witaj Krysiu.zaglądam na O.biegam po ogrodach i planuję bo już mi łopata nie bardzo pasuje bo brzusio mnie wyprzedza,ale już nie długo już z górki i będzie wiosna i będę realizowac plany no coś za coś ale wybiegam w przyszłość jeszcze zimy nie ma jest jesień a mi juz wiosna w głowie no ale tak siem pocieszam a co tam hihi.Pozdrawiam.A zebrinusa też sadziłam teraz ciekawe czy przetrwa zimę.

Ewo, masz mnóstwo energii, to nawet w sieci widać
Super forma, przyda się wkrótce, a wiosna będzie podwójnie wspaniała
Zebrinusa zabezpiecz. Zwiąż i okręć białą agro.
Debra 11:57, 22 paź 2013

Katkak napisał(a)

dzięki Debro Dokładnie, chodzi o wyzwanie . A co mi tam, skoro mam nasionka to nie zaszkodzi spróbować. Najwyżej (najpewniej) się nie uda. Pozdrawiam

Niby tak, tylko to jednak strasznie denerwujące, jak się taka sadzonka nie udaje
Ja na razie z pewnym powodzeniem siałam jednoroczne. Bylin czy kłączowych nawet nie próbuję, bo uważam, że za dużo zachodu skoro młode sadzonki mozna kupić za grosze.
Natomiast jednoroczne, jako wypełniacze ogrodu warto - kupowanie sadzonek jednorocznych to jednak wyrzucanie pieniędzy