Gratuluję podjęcia decyzji o pracy dla siebie. Ja stanęłam przed takim dylematem po pierwszym macierzyńskim - czy wracać na etat gdzie byłam po każdym dniu wykręcona, czy ryzykować coś własnego.... i od 8 lat jestem u siebie Bywa ciężko, pensja mniejsza, ale mam coś cenniejszego - czas dla siebie, dzieci i spokój... inaczej podchodzę do życia
A szkółka z trawami, pomysł świetny, mam podgląd na działalność innej szkółki też z trawami Miejsca potrzeba sporo Ale to pewnie wiesz
Poczytałem o nowych planach, podziwiam i życzę powodzenia bo mnie brakło odwagi
Ładniejsze widoczki widziałem i rozbiórkowe również, na jedno i drugie miło się patrzy. Biegnę nadrabiać dalej
Wszystkim i każdemu z osobna dziękuję za miłe słowa i kciuki!!! Bardzo to miłe i mobilizujace! Będę Was prosiła o kilka porad ale to temat na zimowy czas
Poprosiłam Mazana Walerka o pomoc w przyswojeniu choćby podstawowej wiedzy z zakresu rozmnażania traw. Niestety wiedzy jest ogrom a mój nienajmlodszy mózg czasami reaguje z opóźnieniem...
Dla wszystkich zainteresowanych uprawa traw i wiosennymi stratami wklejam odpowiedź jaka Walerek udzielił mi na pytanie o opryski na szarą pleśń.
"Trawy należy chronić nie tylko przed Botrytis, ale jeszcze ważniejsza jest ochrona przed Pythium - zgorzelą. Stąd częste wypadanie zakupionych traw, choć nie tylko i późniejsze ich choroby z wypadaniem letnio-jesiennym nie branym pod uwagę jako efekt zaniedbań/oszczędności producenta. Szara pleśń bardziej dotyczy dwuliściennych i iglastych, ale trawy nęka również. Obydwa grzyby są polifagami i obojętne dla nich co atakują - ważne że żywe.
Nawożenie gnojówkami ma tę zaletę, że wprowadza do podłoża mikroorganizmy, które w większych ilościach są szkodliwe dla patogenów i - zależnie od składu - można nimi zlikwidować zagrożenie nawet mezofauną nie tylko grzybami czy bakteriami. Na tej zasadzie działają EMy."