Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Margarete 08:19, 28 lip 2016

Demolka superowa....:--
Te stare cegły z odzysku też wykorzystacie?
A oczami wyobraźni widzę cudna, nową altankę o nowoczesnych, prostych kształtach, pasującą do twoich prostych linii i klsrownych nasadzeń. Pisałaś wcześniej że twoich traw chcesz dosadzić te białe jeżówki i co dokupiłaś?

Decyzji o szkółce gratuluję i zazdroszczę. Też bym chciała aby moja praca była moją pasją, życzę żeby ci się powiodło i kibicuję Paula mocno temu pomysłowi.
aga_pe 08:59, 28 lip 2016

polinka napisał(a)
Poprosiłam Mazana Walerka o pomoc w przyswojeniu choćby podstawowej wiedzy z zakresu rozmnażania traw. Niestety wiedzy jest ogrom a mój nienajmlodszy mózg czasami reaguje z opóźnieniem...

Dla wszystkich zainteresowanych uprawa traw i wiosennymi stratami wklejam odpowiedź jaka Walerek udzielił mi na pytanie o opryski na szarą pleśń.

"Trawy należy chronić nie tylko przed Botrytis, ale jeszcze ważniejsza jest ochrona przed Pythium - zgorzelą. Stąd częste wypadanie zakupionych traw, choć nie tylko i późniejsze ich choroby z wypadaniem letnio-jesiennym nie branym pod uwagę jako efekt zaniedbań/oszczędności producenta. Szara pleśń bardziej dotyczy dwuliściennych i iglastych, ale trawy nęka również. Obydwa grzyby są polifagami i obojętne dla nich co atakują - ważne że żywe.
Nawożenie gnojówkami ma tę zaletę, że wprowadza do podłoża mikroorganizmy, które w większych ilościach są szkodliwe dla patogenów i - zależnie od składu - można nimi zlikwidować zagrożenie nawet mezofauną nie tylko grzybami czy bakteriami. Na tej zasadzie działają EMy."

Ucz się, ucz....i my skorzystamy z tej wiedzy
Kindzia 09:19, 28 lip 2016

Polinko, gratuluję decyzji!!! Kciuki będę mocno trzymać!!!

A tę rabatę z miskantem, turzycą i baronem to masz mistrzostwo świata!!!! Przepiękna!!!
AniMa 14:07, 28 lip 2016

Jak tam Wypad do szkółki? Przygarnęłyście cosik?
Mala_Mi 22:23, 29 lip 2016

Ja też kibicuję i kciuki trzymam za powodzenie
kasja83 18:03, 31 lip 2016

AgataP napisał(a)
Gratuluję podjęcia decyzji o pracy dla siebie. Ja stanęłam przed takim dylematem po pierwszym macierzyńskim - czy wracać na etat gdzie byłam po każdym dniu wykręcona, czy ryzykować coś własnego.... i od 8 lat jestem u siebie Bywa ciężko, pensja mniejsza, ale mam coś cenniejszego - czas dla siebie, dzieci i spokój... inaczej podchodzę do życia

A szkółka z trawami, pomysł świetny, mam podgląd na działalność innej szkółki też z trawami Miejsca potrzeba sporo Ale to pewnie wiesz

Też gorąco kibicuję!!Podziwiam za śmiałą decyzję.Ja jestem typem etatowca-trochę to bezpieczne.Z Twoją wiedzą Polinko napewno się powiedzie!
szarlotka 07:38, 02 sie 2016

polinka napisał(a)
Teraz kilka ładniejszych widoków

Koniec

Jak tutaj pięknie
siakowa 07:39, 02 sie 2016

napiłabym się z Tobą kawy a Ciebie nie ma
AniMa 09:47, 02 sie 2016

Albo ciężko pracujesz, albo odpoczywasz
Życzę tego drugiego
Sebek 09:50, 02 sie 2016

siakowa napisał(a)