Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 09:30, 24 cze 2018

HannaR napisał(a)
Cześć Polinko,
Możesz w skrócie napisać jak pracowałaś z glebą, że teraz jest puchata?
Pozdrawiam
Hania

Czesc Haniu
Może troche opiszę na przykładzie drugiego ogrodu w którym zaczęłam pracować dwa lata temu.
Tam od lat nic nie było robione, to była druga część ogrodu gdzie swój wybieg miał nasz psiak. Zaczęliśmy od ręcznego przekopania i oczyszczenia gleby ze śmieci oraz chwastów.
Póżniej nawieżliśmy obornik, piasek, drobna korę i kompost, i znów przekopaliśmy, wyrównaliśmy i zaczęłam sadzić trawy.
W pierwszym i drugim roku jako ściółkę dałam średnią korę i to był błąd.Na jednej rabacie gdzie była drobna kora, która po roku się rozłożyła przyjemnie było pracować-gleba była pulchniejsza w porównaniu do tych rabat gdzie była średnia kora.

W tym roku na wiosnę cała średnia kora, która leżała na rabatach została "przepazurkowana" z mączką bazaltową i kompostem. Przed rozłożeniem drobnej kory jako ściółki całą glebę zlałam bardzo mocno gnojówkami.
Gnojówkami podlewam nie tylko trawy ale również korę na rabatach
Teraz zakupiłam duże ilości wiórek rogowych, które wykorzystam przy sierpniowym sadzeniu oraz przy kolejnym wiosennym pazurkowaniu
Wiem, że mając duży ogród, coroczny zakup kory jest sporym wydatkiem i ja sama na wiosnę zastanawiałam się co robić ale widząc efekty na tej jednej rabacie,która od początku była wysypana drobną korą stwierdziłam, że nie mam innego wyjścia. Wiadomo, ze kora ogranicza też chwasty a u mnie to również jest priorytet

Mam nadzieję, że coś pomogłam

polinka 09:32, 24 cze 2018

leon60 napisał(a)
Kanty w najlepszym wydaniu i cudnie na rabatach

Dziękuję Olik Choć dobrze wiem, że ten ogród nigdy nie będzie wzorcowy Ale nie o to tam chodzi

Buziaki weekendowe!
polinka 09:42, 24 cze 2018

Toszka napisał(a)

Proponuję przeczytać wątek Mariposy. To króciutki wątek i jak na razie o walce o poprawę gleby. Mariposa to wręcz wzór do naśladowania dla początkujących ogrodników
U niej też znajdziesz informacje o wątkach godnych przeczytania przed walką o jakość gleby.
W dziale "projektowanie" niemal w każdym wątku zaczynamy od wzbogacenia gleby i poprawy jej struktury.

Polinko, macra rośnie wszędzie swietnie

I często Ci się obrywa za to "stręczenie" glebą początkujących ogrodników Bo każdy chciałby już kupować, sadzić a tutaj ktoś "marudzi" o śmierdzącym oborniku, korze itd. Ale nie ma co ukrywać- podstawa to dobre przygotowanie gleby!

Za info o hakone dziękuję! Będę przesadzać i już wykorzystam wiórki Tam psiaka nie mam to bez obaw mogę działac
polinka 09:43, 24 cze 2018

frezja napisał(a)

Też bym taką chciała

Trzeba działać
HannaR 09:44, 24 cze 2018

Bardzo dziękuję Toszko za cenne informacje. Skopiowałam je sobie na dysk.

Mam jeszcze jedno pytanie: Czy wystarczy taką operację wzbogacania gleby przeprowadzić raz w roku na wiosnę?

PS. 1. Przepraszam Polinko, że zadaję to pytanie u Ciebie na wątku, ale... tak samo wyszło .

PS. 2. Nigdy jeszcze nie chwaliłam Twoich traw, więc może jest okazja: Przepiękne trawy. I czekam na altanę.
polinka 09:46, 24 cze 2018

Mariposa napisał(a)

Dwa lata mówisz? No to muszę uzbroić się w cierpliwość.
Kanciki super, przyjdę do Ciebie kiedyś po nauki, jak to się robi
W obydwu ogrodach masz tak elegancko, pod linijkę, bez jednego chwaścika. Ślicznie

Myslę, że jeszcze z 2-3 lata i będzie już idealna
Kanciki dziękują ale nie są idealne...
A w ogrodzie lubię porządek i o ile w pierwszym już nie mam prawie wcale chwastów o tyle w drugim mam w tym roku atak chwastnicy
polinka 09:48, 24 cze 2018

anna_t napisał(a)
myślę że Hani chodziło o to jak dba o glebę Polinka z gęsto posadzonymi już roślinami.

Cześć Aniu
Myślałam wczoraj o Tobie! Wątek Twój uśpiony, pewnie ostro działasz?
Adela 09:50, 24 cze 2018

Pośpiech przy zakładaniu ogrodu jest złym doradcą. Doświadczam tego każdego dnia. Gdybym u siebie należycie przygotowała najpierw glebę, tym bardziej, że była nawieziona, praca teraz byłaby o wiele lżejsza i ogród mniej problematyczny.
Gdybym...... najpierw zaczęła od lektury ogrodowiska.....
polinka 09:51, 24 cze 2018

Mariposa napisał(a)
No, z tym wzorem to mnie wzruszyłaś, Toszko, aż się zaczerwieniłam (chyba, że to menopauza )
Dłubek jestem i tyle

Elu, często zaglądam na projektowanie i tak jak u Ciebie kiedyś pisałam-jesteś wzorem do naśladowania! Nie często się zdarza, że ktoś bez mrugnięcia okiem słucha się od początku Toszki A dobrze wiemy, jakie są początki w ogrodzie i na co Iwona zwraca największą uwagę.
polinka 09:54, 24 cze 2018

nawigatorka napisał(a)
„Wszystko wypielilam” - kurczę u mnie taki stan jest niemożliwy do osiągnięcia chyba ze ludzi zatrudnię to jednego dna wypięła i jakas dobę będzie bez chwastów

Navi, nie ma co porównywać naszych ogrodów. Masz o wiele większy i do tego praca zawodowa oraz dziewczyny. Moją sytuację znasz!