Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Iwk4 22:44, 20 sie 2018

Toszka napisał(a)
O, Polinka...ups...masz Kochana sporo do nadrobienia w swoim wątku
Jak to mówią "kota nie ma- myszy harcują"

Iwk4 22:44, 20 sie 2018

Polinko, jakby ci się chciało u mnie napisać, jak się robi tą nalewkę i sok z aronii, byłabym wdzięczna
Gruszka_na_w... 22:52, 20 sie 2018

Iwk4 napisał(a)
Tez mi żal wody pitnej, na drugi rok chciałabym postawić zbiornik na deszczówkę, już rozmawiałam o tym z M. Tylko jak deszcz tyle czasu nie pada, to będzie problem z jej napełnieniem. No, ale i tak warto...

Mam zainstalowany system zbierania wody deszczowej do studni o pojemności 4800 l. Problem polega na tym, że od maja dwa razy spadł deszcz. Zima była bezśnieżna i gleba już na wiosnę miała za mało wilgoci.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 23:01, 20 sie 2018

Iwk4 napisał(a)
O tym samym, czyli wieloletniej suszy rozmawiałam u rodzinki przy niedzielnej kawie. Nie wiem, czy szwagier żartował, ze teraz w Afryce śnieg będzie padał, patrzyłam na niego trochę dziwnie i do teraz nie wiem, czy żartował, czy ma skądś takie informacje, ale fakt, klimat się zmienia. I może nie ma sensu zakładać trawników w nadmiarze, tylko myśleć o stepowych roślinach?Do tej pory trawnik dawał radę, ale teraz dochodzą zimne noce i te susze - wygląda to źle. Tez mi żal wody pitnej, na drugi rok chciałabym postawić zbiornik na deszczówkę, już rozmawiałam o tym z M. Tylko jak deszcz tyle czasu nie pada, to będzie problem z jej napełnieniem. No, ale i tak warto...

Iwonko w tamtym roku w lecie na Saharze śnieg sypał, a w tym roku na kole podbiegunowym 32 stopnie na plusie, więc teraz już wszystko możliwe
sylwia_slomc... 23:02, 20 sie 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mam zainstalowany system zbierania wody deszczowej do studni o pojemności 4800 l. Problem polega na tym, że od maja dwa razy spadł deszcz. Zima była bezśnieżna i gleba już na wiosnę miała za mało wilgoci.

U nas było tak samo.
sylwia_slomc... 23:06, 20 sie 2018

Polinko suszy współczuję, u nas też w tym sezonie okropna. Ostatnia ulewa powódź nam spowodowała, ale ziemia wody za wiele nie napiła wszystko rowem popłynęło, tylko na dole mokro. Teraz po tygodniu upałów robi się skorupa pękająca na polach już. Co będzie dalej nie wiadomo, ale u nas ludzie mówią, że do listopada taka susza i upały maja być....skąd wiedzą nie wiemJa już mam w ogrodzie jesień.
asiak 07:44, 21 sie 2018

Polinko deszczu życzę Takiego spokojnego ze dwa dni co najmniej
beta 10:53, 21 sie 2018

O jej....Ale tu romantico ☺☺☺
Gratki☺
Gdzie byliście ?ktora część pomorza wybraliście ?
Wendy79 23:04, 21 sie 2018

Niestety w TV słyszałam ostatnio, że takie suche sezony mogą potrwać nawet do 2022 roku (co dalej? klimat się zmienia).Trzeba się będzie ogrodnictwa uczyć od początku, jeśli to będzie prawda. Mama mi już w grudniu mówiła, że w tym roku będzie susza, ale nie spodziewałam się, że aż taka, od wczesnej wiosny. We wrześniu też bym na deszcz nie liczyła, niestety. W opady uwierzę, jak poczuję i zobaczę. Ot niewierny Tomasz ze mnie...
Z Maćkiem też już rozmawiamy nad inwestycjami związanymi z łapaniem deszczu, gdzie się da, może nad jakąś studnią.
Najbardziej mnie jednak dziwią ludzie, którzy ciągle cieszą się z tego słońca. Nie mają chyba zielonego pojęcia o czym mówią i zero wyobraźni.
Toszka 23:50, 21 sie 2018

Ze słońca cieszą się "miastowi", którzy przyrodę widzą w parkach...albo i nie widzą...wiem sama po sobie, że jak mieszkałam w miescie to nie myslałam w kategoriach ogrodniczych. A na deszcz byłam zła, bo plany spacerowe mi krzyzował