Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Mathildis 20:43, 22 sie 2015

Milka napisał(a)

Też mam tak wygięte sosny, po tornadzie w 2007 tys roku, o rany, nigdy wcześniej i później czegoś takiego nie przeżyłam, zostały krzywe, ale górą się wyprostowały; no narozrabiało, sprzątania full, drzewo do kominka się przyda, trzeba plusów szukać, masz ich sporo, ale to sprzątanie...uff wiem, co to znaczy. Trzymaj się Aniu

sylwia_slomczewska napisał(a)
O matko współczuję strat i bałaganu

Gardener27 napisał(a)
Aniu porządki w ogrodzie już zakończone ?

Agatek napisał(a)
Witam,
Aniu ależ u Ciebie się działo dobrze, że nic większego się nie stało

AnnaCh napisał(a)
Strasznie mi szkoda tych drzew, szczególnie tej krzywej sosny, ale dobrze, że Wasz dom i Wy nie ucierpieliście.

topolanka napisał(a)
Zaczęłam czytać od początku i dopiero teraz zobaczyłam te połamane sosny. Oj znane widoki, znane... U nas wczoraj oderwał się ogromny konar dębu. Trzeba wyciąć całe drzewo, bo przechyla się teraz w stronę ogrodzenia. Te nieszczęsne wiatry! Wieje i wieje, a od początku sierpnia ani kropla deszczu nie spadła. Podobno w piątek ma padać.
Łączę się w działaniach i zasuwam sprzątać tony dębowych liści.

Dziękuję Wam wszystkim za słowa wsparcia. Odpowiem Wam zbiorowo...

Dziś mogę chyba powiedzieć, że skończyliśmy... jeszcze gdzie niegdzie na rabatach leżą "zakamuflowane" połamane gałęzie, ale to już przy pieleniu czy innych zabiegach pozbieram... pedanci mogą dopatrzyć się w kilku miejscach trociny po cięciu drzewa, ale nie mam ochoty wybierać jak kopciuszek ze ściółki, a i tej odrobiny ściółki, którą mam nie będę zbierać i wywozić tylko po to by nie było trocin... pieńki wykopane, ziemia w ich miejscu uzupełniona trawa dosiana...

Irenko plus jest tylko taki że odrobinę jaśniej w lesie się zrobiło sosną w kominku nie palimy a żaden dąb się nie złamał

edit: zapomniałam, że okna są do umycia -wszystkie "zachlastane", ale że mam ich aż 19 to troszkę to potrwa

Mathildis 20:49, 22 sie 2015

Elik napisał(a)
Współczuję tego bałaganu i strat. Szkoda drzew. Dobrze że dom nie ucierpiał i że nikomu nic się nie stało. Klimat nam się robi dziwny ostatnimi czasy. U nas jakieś 3-4 tygodnie temu też istny huragan. We wsi dach jeden zupełnie zerwało. Się porobiło z tym latem. Posprzątacie, pomalutku, pomalutku i będzie pięknie! Wspieram!
Parawaning mnie lekko śmieszy, ale to taki śmiech...bo lepiej śmiać się niż płakać. Uważam, że to masakra. Kolega wrócił znad Bałtyku - też mi o tym opowiadał i pokazywał zdjęcia. Ludzie sobie odgradzali małe prywatne plaże już przed 6 rano! Trochę chce mi się Bałtyku w przyszłym roku (choć ja raczej górolubna ) ale chyba poza sezonem i raczej poszukam jakiegoś odludzia. Nie wiem tylko czy to odludzie nad Bałtykiem jest w ogóle możliwe??

Jak pisałam wyżej myślę, że posprzątaliśmy choć pewnie pedanci nie uznaliby tego za porządek... trudno rozróżnić w lesie kiedy jest ład a kiedy rozgardiasz tutaj to kwestia umowna...
W zeszłym roku byłam w dość małej wiosce nad Bałtykiem - parawany były stawiane zgodnie z ich pierwotnym zastosowaniem - czyli chroniły przed wiatrem
Mathildis 20:52, 22 sie 2015

polinka napisał(a)

Jest możliwe Trzeba tylko dobrze szukać a znajdzie się jeszcze kilka naprawdę malutkich wioseczek nad Bałtykiem ale na mapach proszę nie szukać, rzadko na której są zaznaczone

Tak jak mówisz... duże kurorty to też nie mój klimat... aczkolwiek raz na jakiś czas człowiek zmian spragniony, więc i w Sopocie jest fajnie - szczególnie gdy pogoda niezbyt sprzyjająca
Gardener27 21:01, 22 sie 2015

Ja dzisiaj rąbałem drewno do kominka a to czego się nie dało siekierą to spalinową trzeba było W trawniku pełno wiór których nawet kosiarka nie chciała zebrać Po jakimś czasie nabiorą patyny i ich nie będzie widać a jeszcze ziemię użyźnią
Mathildis 21:01, 22 sie 2015

Borbetka napisał(a)
Aniu, Twoje fotki jakby wyjęte z mojego otoczenia. Wczoraj przeszła taka nawałnica, że uciekałam w popłochu przed skwierczącymi liniami wysokiego napięcia i łamanymi konarami drzew, bo się znalazłam w samochodzie akurat "jak się zaczęło". Dopiero teraz mam prąd. Straty są u nas okropne. Niewiele brakowało, by spalił się kościół. Nawet w mediach wielkopolskich było o pożarze w mojej wiosce jako jednym z najpoważniejszych. Żywioł przeokropny i te skrajności. Gdzie jest polskie lato ja się pytam? Co z tym społeczeństwem i parawaningiem? Co Ci wszyscy ludzie sobie myślą? Ja czegoś takiego wcześniej nie widziałam. Więcej nad polskie morze chyba nie pojadę, może na jakieś odludzie z jednym sklepem albo bez.
Mentalnie pomogę posprzątać . Dziś pot po tyłku leciał, bo było tak duszno od tego deszczu, a ziemia spieczona na skwarek od ponad dwóch tygodni, a ja sprzątałam i rozumiem Cię bardzo wymownie. Drzew szkoda, ale wichury takiej nic nie wytrzyma.

Dziękuję za słowa wsparcia. Pogoda tego lata bardzo kapryśna, cóż poradzić trzeba przetrwać i żyć dalej... U nas też jedną fazę włączyli dopiero następnego dnia...

Czytałam artykuł, że jeśli zastaniemy na plaży rozłożony pusty parawan to jak najbardziej mamy prawo go złożyć i oddać do biura rzeczy znalezionych... może to jest sposób
Mathildis 21:10, 22 sie 2015

Gardener27 napisał(a)
Ja dzisiaj rąbałem drewno do kominka a to czego się nie dało siekierą to spalinową trzeba było W trawniku pełno wiór których nawet kosiarka nie chciała zebrać Po jakimś czasie nabiorą patyny i ich nie będzie widać a jeszcze ziemię użyźnią

też tak myślę, ale ja pedantem nie jestem
Sebek 23:52, 22 sie 2015

Sprzątania mieliście full, ale na pewno poradziliscie sobie świetnie

Jak patrze na to co się dzieje nad polskim morzem to tym bardziej chcę wyjechać na południe
Elik 21:39, 23 sie 2015

Mathildis napisał(a)

Czytałam artykuł, że jeśli zastaniemy na plaży rozłożony pusty parawan to jak najbardziej mamy prawo go złożyć i oddać do biura rzeczy znalezionych... może to jest sposób

To jest dobre, hi hi.
Dobrze że porządki już macie za sobą. A okna nie zając
admete 06:31, 27 sie 2015

Aniu tak mi przykro
w jakiejś małej części wiem co czuliście, bo pamiętam moje uczucia po gradzie 2 lata temu
Szkoda drzew i tylko domyślam się jaki ogrom prac musieliście wykonać żeby wszystko posprzątać .
Ale najważniejsze że Wam nic się nie stało i że dom nie ucierpiał!!!!!

Aniu co do roślinek których poszukujesz - chcesz przygarnąć
Będę robić zmiany na rabatach i z kolistej mam do usunięcia kilka host.
Ale są to zwyklaki - czyli zielone kwitnące na biało.
U mnie niestety na słońcu liście robią się bardzo jasne i blade, w cieniu będa miały ładną soczystą zieleń. Jak jesteś zainteresowana daj znać na privka

buziaki wielkie zostawiam
Jagodaa 13:28, 06 wrz 2015

Ania, mogę wysyłać rośliny, bo chłodno. Jeśli aktualne, wyślij mi adres na priv.

Buziaki! :*