Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pokaż wątki Pokaż posty

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

KaBe 11:08, 23 sie 2024

Dzien dobry. Moze ktoś z Was będzie moją dobra duszą i pomoże przy projekcie rabaty

Klon zostaje i laurowiśnia przy ogrodzeniu.

2,5x 4,7
W rogu zaznaczony zraszacz

Obok przy płocie klon oraz bukszpany I trawa dronning ingrid- co miało być "kontynuacją" całego pasa z przodu domu.
Ale tam jest bardzo wąsko i myślę czy nie zmienić tam tylko na trawy np strictus lub karl forester

Z góry dziękuję za propozycje
KaBe 12:04, 23 sie 2024

I jeszcze ciąg dalszy całego frontu dla zwizualizowania otoczenia
Karolinka1988 21:00, 23 sie 2024

Witam
Czy rabata 10x10m to wystarczająco dużo miejsca dla miłorzębu dwuklapowego w formie naturalnej ? Został by posadzony na środku tej rabaty, ok 6m od domu.
Bozena7111 12:01, 24 sie 2024

Dzień dobry,

Pomóżcie kochani,

To rabata od strony południowej (przy wjeździe )o szerokości 1.7 m od płotu. Kilka lat temu kupiłam lime light 2 szt i Anabelle.
Planuje wykopać Anabelle i wsadzić limeligts.

Wylecą te dwa świerki conica bo są chore i przeniosę forsycję na pniu, której to stanowisko nie służy.
Obok, od lewej strony zaczyna się żywopłot z jałowca sky Rocket.

Niestety jest zbyt wąsko na sadzenie czegokolwiek z tyłu od strony sąsiada chociażby traw ozdobnych. Kiedyś ta szerokość powinna się powiększyć o pół metra.

Co w zamian tych świerków? Czy umbraculifera jest dobrym pomysłem?

A może wywalić wszystkie świerki?

I od wiosny rozmyślam co z przodu, żeby wiosną nie było łyso.

Myślałam o runiance japońskiej i krokusach a z przodu o kulkach z berberysu admiration a może zimozielonych..miejsca nie ma zbyt wiele niestety.

LIDKA 14:14, 24 sie 2024

Bożenka
Na porządną rabatę trochę wąsko a na sam żywopłot ? byłoby nudno.

Świerki coniki bym wywaliła i posadziła szpaler jednakowych hort i traw np 3 horty 1 trawa 3 horty. żeby wiosną nudy nie było to cebulowe.

zTtarw szybko ruszają trzcinniki.

co do wiśni umbrakulifera. ona ma szeroką koronę i wyjdzie nad działkę sąsiada. zalezy jakie macie stosunki.

Jak drzewo to kolumnowe buki lub graby lub klony . i posadzic je na skraju rabaty.
ASka 00:05, 14 wrz 2024

Dzień dobry,
Zabieram się do zagospodarowania działki wokół domu i trafiłam na forum Ogrodowiska. Jestem pełna zachwytu dla Państwa ogrodów. Na początek chciałabym posadzić w centralnym miejscu jakiegoś większego iglaka. Podoba mnie się świerk kłujący, ale widzę, że potem w środku łysieje i traci na wyglądzie.
Zastanawiam się nad jodłą koreańską. Byłabym wdzięczna gdyby ktoś z Państwa mógł mnie doradzić czy to dobry pomysł, a może coś innego ?
Judith 00:16, 14 wrz 2024

Cześć ASka Ja się zastanawiam czy pojedynczy iglak w centralnym miejscu w ogóle jest dobrym pomysłem .
Masz już plan na ogród i ten pomysł to jego część? Jesli nie - może się okazać, że ten iglak na środku będzie Ci potem tylko przeszkadzał
ASka 01:19, 20 wrz 2024

Witaj Judith
Wielkie dzięki za zainteresowanie i Twoje cenne uwagi, a tak w ogóle to jestem pod dużym wrażeniem serdeczności i życzliwości na forum.
Co do działki, to dołączam mapkę z geoportalu, która obrazuje układ zagospodarowania. Działka wprawdzie nie jest mała, ale usytuowanie domu niestety jest bardzo niefortunne ( i jeszcze tyle drogi dojazdowej ). Byłabym bardzo szczęśliwa gdybym miała tyle drzew co u Ciebie.
A tak: w północnej części udało się posadzić brzozy Dorenbos ( kiedy one urosną? ) oraz śliwy Nigra. Od południa jest żywopłot z tui Szmaragd, a od zachodu za domem duże Brabanty ( sąsiada ). Od wschodu i północy został posadzony żywopłot z jaśminowca (wprawdzie chciałam żeby był z grabu, ale ktoś powiedział, że jak tam pod płotem są instalacje, to nie powinno sadzić się drzew ze względu na głębokie korzenie.
W tej chwili chcę zabrać się za część główną (od wschodu ). na którą wychodzi duże okno. Stąd pomysł i potrzeba, żeby to okno zasłonić ( iglak, żeby był zimozielony ). Oczywiście chciałabym, żeby to było w miarę duże drzewko ( ale pomijając już cenę, to jest problem z ich zakupem ). Tak myślę, że jakby już był wybrany ten iglak to potem dalej łatwiej zresztą. Może udałoby się posadzić tam nawet kilka drzew, żeby ten dom zasłonić.
Gdyby więc komuś się chciało podsunąć mnie jakieś pomysły i rady to będę wdzięczna.
ASka 01:21, 20 wrz 2024

Judith 12:10, 20 wrz 2024

ASka napisał(a)

W tej chwili chcę zabrać się za część główną (od wschodu ). na którą wychodzi duże okno. Stąd pomysł i potrzeba, żeby to okno zasłonić ( iglak, żeby był zimozielony ).

Przepraszam, ze dopytuję, ale stąd pomysł czyli skąd? Bo fakt, ze jest duże okno nie implikuje konieczności zasłaniania go . Przeciwnie, rzekłabym .
Czy jest tam inny dom przed którym chcesz się zasłonić? Albo droga i przechodnie? Pytam, ponieważ w nasadzeńiach ważny jest kontekst. Jeśli jest potrzeba osłonięcia się, to pojedyncze duże drzewo na środku nie spełni tej funkcji. Może - jeśli właśnie z taką sytuacją mamy tu do czynienia - warto stworzyć szpaler drzew wzdłuż Twojej drogi?