Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

ASka 00:41, 21 wrz 2024

Judith, o jak miło Ciebie widzieć,
Nie przepraszaj tylko pytaj.
Każda refleksja jest cenną inspiracją.
Zasłonięcie okna to w zasadzie skrót myślowy, bo rzeczywiście chodzi mnie o to, żeby zasłonić się od sąsiedniej działki oraz, a może przede wszystkim mieć widok z okna także w zimie na coś zielonego (stąd umowny iglak). Na razie przed domem rośnie klon czerwony, ( krzewy to forsycja ), ale chciałbym więcej drzew ( chociaż powierzchnia nie jest za duża ).
Nad szpalerem też myślałam, ale ciągle z tyłu głowy mam te instalacje (żółta linia gazu na mapce ) i jak wcześniej wspominałam ewentualna możliwość uszkodzenia przez korzenie.
A gdyby jednak zignorować te instalacje to z jakich drzew ten szpaler?
Po wielu poszukiwaniach udało się znaleźć trochę większe śliwy Nigra, ale brzozy są mniejsze i znalazły swoje miejsce w szpalerze od północy działki.
Będę bardzo wdzięczna za pomocne podpowiedzi.
ASka 00:43, 21 wrz 2024

LIDKA 05:13, 21 wrz 2024

Asia wątek załóż. I zaplanujesz cały ogród a od wiosny do roboty.
Dom masz bardzo ładny.;
Marcin89 09:30, 21 wrz 2024

Ten gaz jest dość daleko od miejsca potencjalnych drzew. I do tego pod podjazdem. Raczej zagrożenia nie ma

Brakuje mi rozeznania w Twojej działce, nie wiem o którym oknie mówisz. Dlatego Lidka dobrze radzi

Edit:
A dobra już widzę to okno
Judith 09:42, 21 wrz 2024

ASka, gdy opisałaś w czym rzecz, tym bardziej odradzam Ci zaczynanie urządzania ogrodu od sadzenia dużego drzewa na środku. Jak napisałam w pierwszym poście - może mieć to skutek odwrotny od zamierzonego i miast ułatwić - utrudni Ci tworzenie ogrodu.

A instalacji gazowej nie ignoruj, ale poszukaj informacji, w jakiej odległości można sadzić drzewa. Sa różne wskazania w zależności od rodzaju (wielkości) instalacji.
orzelek67 10:48, 29 wrz 2024

Potrzebuję pomocy przy zaprojektowaniu rabaty frontowej. Przeczytałam już wiele wątków i obejrzałam mnóstwo inspiracji, ale nie mam chyb takiej wyobraźni. Problem z tym, że teren przed samym domem będzie przez większość dnia w cieniu, bo to strona północna. Tylko wczesnym rankiem i popołudniu roślinki dostaną trochę światła. Załączam zdjęcie zrobione ok 7 rano w połowie sierpnia, gdzie widać jaki jest cień. Zaznaczyłam na czerwono dość nieudolnie gdzie będą schody i ścieżka z kostki do furtki, wokół domu ułożona będzie opaska z kostki o szerokości 60 cm. Na pomarańczowo zaznaczyłam miejsca gdzie będzie jednostka zewnętrzna od pompy ciepła, fajnie byłoby przed nią posadzić coś wyższego żeby ją trochę ukryć, bo piękne to one nie są. Na fioletowo zaznaczyłam miejsce gdzie jest właz betonowy od studni głębinowej. Wymyśliłam sobie, że schowam go pod kamyczkami i przykryję lustrem wodnym. Wokół niego i wzdłuż ścieżki może hakonehloa w wersji bezodmianowej bo to jedna z niewielu traw, która lubi cień i fajnie będzie przewieszać się na ścieżkę. Myślę też żeby dodać hosty i coś zimozielonego. Mam do przesadzenia kilkanaście sztuk cisa hiksii i może zrobić z niego niski formowany żywopłot wzdłuż domu. Przy samy ogrodzeniu już słońce przez cały dzień, więc może tam hortensje? Byłyby kontynuacją bo w innej części ogrodu mam już posadzone anabell strong i limlight. Za kostką która teraz stoi wzdłuż ogrodzenia mam posadzone miskanty memory, ale na froncie domu już wolę ich nie sadzić bo to już byłoby za dużo. Może jakieś drzewa o kulistym pokroju. Bardzo podoba mi się ambrowiec gumball. Będę wdzięczna za wszystkie porady.
AgaBoso 11:58, 17 paź 2024

Orzelek67, niestety zdjęcie się nie wczytało. Spróbuj dodać je ponownie.
kasiab 16:56, 17 paź 2024

orzelek67 napisał(a)
Potrzebuję pomocy przy zaprojektowaniu rabaty frontowej. Przeczytałam już wiele wątków i obejrzałam mnóstwo inspiracji, ale nie mam chyb takiej wyobraźni. Problem z tym, że teren przed samym domem będzie przez większość dnia w cieniu, bo to strona północna. Tylko wczesnym rankiem i popołudniu roślinki dostaną trochę światła. Załączam zdjęcie zrobione ok 7 rano w połowie sierpnia, gdzie widać jaki jest cień. Zaznaczyłam na czerwono dość nieudolnie gdzie będą schody i ścieżka z kostki do furtki, wokół domu ułożona będzie opaska z kostki o szerokości 60 cm. Na pomarańczowo zaznaczyłam miejsca gdzie będzie jednostka zewnętrzna od pompy ciepła, fajnie byłoby przed nią posadzić coś wyższego żeby ją trochę ukryć, bo piękne to one nie są. Na fioletowo zaznaczyłam miejsce gdzie jest właz betonowy od studni głębinowej. Wymyśliłam sobie, że schowam go pod kamyczkami i przykryję lustrem wodnym. Wokół niego i wzdłuż ścieżki może hakonehloa w wersji bezodmianowej bo to jedna z niewielu traw, która lubi cień i fajnie będzie przewieszać się na ścieżkę. Myślę też żeby dodać hosty i coś zimozielonego. Mam do przesadzenia kilkanaście sztuk cisa hiksii i może zrobić z niego niski formowany żywopłot wzdłuż domu. Przy samy ogrodzeniu już słońce przez cały dzień, więc może tam hortensje? Byłyby kontynuacją bo w innej części ogrodu mam już posadzone anabell strong i limlight. Za kostką która teraz stoi wzdłuż ogrodzenia mam posadzone miskanty memory, ale na froncie domu już wolę ich nie sadzić bo to już byłoby za dużo. Może jakieś drzewa o kulistym pokroju. Bardzo podoba mi się ambrowiec gumball. Będę wdzięczna za wszystkie porady.
.

Piszesz o tej rabacie tak, jakby cień z góry skazywał ją na hmmm stratę ogrody w cieniu dają wiele możliwości i można stworzyć perełkę cienistą. Z traw to nie tylko hakchone. To również kolonie, seslerie itd. zawilce wyglądają zjawiskowo i dają czadu. Wrzuć zdjęcie, bo jak słusznie zauważa Agnieszka, brak
ajka 10:29, 28 lut 2025

orzelek67 napisał(a)

Ile ja bym dała by mieć więcej cienia na ogrodzie
ajka 12:47, 05 mar 2025

Proszę o podpowiedź w sprawie rabaty przy tarasie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8001-ogrod-ponad-miare-czyli-trudne-poczatki?page=508#post_7