Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Margo 09:36, 30 lip 2014

Karabela napisał(a)
Mam kłopot z wykonczeniem tej rabaty. Jest przy tarasie i widac ja bezpośrednio z domu. Jest cyprsik filiffera nana aurea x 2, róża Ascot x 3, rozplenica i wiciokrzew ktory będzie się pial po ścianie. Myślałam o drzewku bordo. I chyba jeszcze jakimś wypełnieniu.

W tle z tylu jest rabata z pudrowych róż Austinek.
Będę wdzięczna za wsparcie.

Strasznie ciasno na tej rabacie, a to wszystko dopiero się rozrośnie.
Ja bym raczej myslała pod kątem, co tu z niej usunąć, niż co tu dosadzić.
Te cyprysiki mi tam nie pasują. Może je przesadzić gdzieś indziej, róże trochę rozsunąc żeby miały miejsce na rozrastanie, wtedy ew. jakieś nieduże trawki lub żurawki jako wypełnienie ?
Malgosik 09:43, 30 lip 2014

albo rozplenicę na środku rabaty przy samym tarasie/kostce, a po łuku posadzić róże
tylko że to i tak ciasno, one się rozrosną

możesz jeszcze jakąś kulkę na nóżce posadzić, a pod nią same róże okrywowe
Karabela 13:03, 30 lip 2014

Toszka, Małgosik i Margo, ale ja faktycznie goopia jestem i naciapałam bezmyślnie.... ciągle zapominam o rozmiarach docelowych.

ale dalej nie wiem co z tym zrobić...

chyba tylko Danusia mogłaby zrobić z tym porządek Danusiu ratuj,,!
Ozz 13:52, 30 lip 2014

Nie ma tragedii.
Napisałaś, że są 3x róża Ascot, a ja tam widzę posadzoną jakąś jeszcze czwartą, jaka to odmiana? Chyba, że to tylko wrażenie ze zdjęcia.

Dla mnie sprawa jest prosta:
Wywal z tej rabaty cyprysiki (przesadź gdzie indziej, albo komuś podaruj), możesz odrobinę wydłużyć rabatę w prawą stronę i gdzieś w miejscu gdzie rósł ten większy cyprysik posadzić trzeciego Ascota.
Pomiędzy daj sobie po krzaczku lawendy'Hidcote'lub kocimiętkę 'Walkers Low', ewentualnie stipa, ale nie wiadomo co z nią się stanie po zimie.
Karabela 14:03, 30 lip 2014

4 sztuki Ascot. Fajny pomysł Ozz, dziękuję pięknie na rysunku wygląda to wreszcie sensownie

jeszcze będę kombinowała z tym cyprysikiem, na pewno nie pasuje...? krąży po moim ogrodzie od 2 lat i biedaczek nie może znaleźć miejsca a tak mi się podoba... myślałam że ładnie na jego tle będą wyglądały Burgundowo-rózoowe Ascot, ze da im takie fajne tło a jednocześnie nie jest oczywisty i klasyczny...

zależy mi też, mimo tego że już jest ścisk, żeby w drugim poziomie nad tym wszystkim było jakieś drzewko ? kulka na pniu? buk pendula?
Malgosik 14:05, 30 lip 2014

Karabela napisał(a)
4 sztuki Ascot. Fajny pomysł Ozz, dziękuję pięknie na rysunku wygląda to wreszcie sensownie

jeszcze będę kombinowała z tym cyprysikiem, na pewno nie pasuje...? krąży po moim ogrodzie od 2 lat i biedaczek nie może znaleźć miejsca a tak mi się podoba... myślałam że ładnie na jego tle będą wyglądały Burgundowo-rózoowe Ascot, ze da im takie fajne tło a jednocześnie nie jest oczywisty i klasyczny...

zależy mi też, mimo tego że już jest ścisk, żeby w drugim poziomie nad tym wszystkim było jakieś drzewko ? kulka na pniu? buk pendula?

to może faktycznie powiększ tą rabatkę, bo wygląda na maluteńką
jakie ma wymiary?
Ozz 16:24, 30 lip 2014

Nie wiem jaką masz odmianę cyprysika, ale popatrz jakie to potrafi urosnąć (jedna z popularrniejszych odmian)
http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/1/2/roslina/1048,chamaecyparis-pisifera-filifera-aurea
i zyskasz spokój ducha.

Jakbyś chciała mieć rabatę cyprysik w tle a Ascot z przodu to rabata ok 1,60 m szerokości to minimum na moje oko.

Jeśli chodzi o drzewko na tej rabacie... to albo musisz ją definitywnie powiększyć i poszerzyć, albo trzmielina/cis na pniu to maks w tym przypadku - masz z tyłu blisko jakieś zabudowania dodatkowo. Pamiętaj też, że większość róż nie przepada rosnąć pod drzewami, bo są dla siebie konkurencją o wodę i składniki pokarmowe, nie mówiąc o świetle. Zwłaszcza przy takich gęstym nasadzeniu (a wierz mi ja też czasem upycham rośliny w ogrodzie). Buk pendula rośnie dość duży docelowo, w końcu to solidne drzewo.
Karabela 16:28, 30 lip 2014

Ozzz, dziękuję jeszcze raz. Poprzesadzam i rezygnuje z drzewa. Mam w przechowalniku jedna trzmieline na pniu żółta a rabate powieksze trochę. Jak to poukładać. ..?
Karabela 16:36, 30 lip 2014

Rabata ma ok 140 x 45. ..

tak wyglada z gory, jest w takim przejsciu do tsrasu ze stolem

Karabela 16:40, 30 lip 2014

O tu jest taras. Jak widac roboty trwają po prawej milorzeby, grujecznik, rh