Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

jula81 11:13, 28 lip 2014

Proszę poradźcie mi jak zagospodarować tą część rabaty z miłorząbem .
Coś mi tu nie pasuje...
Pomożecie?
Manalena 18:10, 28 lip 2014

CZy dobry będzie cyprysik Goldcrest i berberysy Admiration?
jula81 20:48, 28 lip 2014

Manalena napisał(a)
CZy dobry będzie cyprysik Goldcrest i berberysy Admiration?

Pod miłorzębem posadzone są 3 szt. berberysu podobnego kolorystycznie do admirationa. Zastanawiam się co tu nie pasuje a co będzie bardziej pasować i w jakim układzie.

Z likwidacją niepotrzebnych roślin nie będę mieć problemu bo ogród mamy jest duży i spokojnie mogę jej podarować to co u mnie nie pasuje.
Daniel3123 13:55, 29 lip 2014

Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum.
Od roku posiadam działkę o powierzchni 550m2 na której głównie uprawiam warzywa i hobbystycznie hoduję ozdobne kury. Od samego początku mam jednak problem z zagospodarowaniem tej niewielkiej, prostokątnej rabaty, której środek przecina dziesięć bordowych piwoni.
Potrzebuję propozycji roślin, które wpasowałyby się w tą kolumnę z piwoniami. Za każdą pomoc bardzo dziękuję i pozdrawiam.
PS. Rabata ta przez praktycznie cały dzień jest w pełnym słońcu, a gleba jest średnio-żyzna.
Gardenarium 14:12, 29 lip 2014

Strzyżony żywopłot z graba, irgi błyszczącej lub cisa, będzie wspaniałym tłem. Możesz też zrobić artystyczny warzywnik.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:13, 29 lip 2014

jula81 napisał(a)
Proszę poradźcie mi jak zagospodarować tą część rabaty z miłorząbem .
Coś mi tu nie pasuje...
Pomożecie?

Brakuje traw, czegoś wyższego na tle domu i czegoś czerwonego.

Instagram Ogrodowiska
Karabela 00:04, 30 lip 2014

Mam kłopot z wykonczeniem tej rabaty. Jest przy tarasie i widac ja bezpośrednio z domu. Jest cyprsik filiffera nana aurea x 2, róża Ascot x 3, rozplenica i wiciokrzew ktory będzie się pial po ścianie. Myślałam o drzewku bordo. I chyba jeszcze jakimś wypełnieniu.

W tle z tylu jest rabata z pudrowych róż Austinek.
Będę wdzięczna za wsparcie.
Gardenarium 07:20, 30 lip 2014

Manalena napisał(a)
Dziękuje za propozycję. A co z tym ostrokrzewem- czy jest ryzyko ze nie przetrwa zimy. Są różne zdania na ten temat w internecie,ale Pani będzie wiedziała najlepiej!

Jakim ostrokrzewem? nie proponowałam go

Instagram Ogrodowiska
Toszka 07:34, 30 lip 2014

Karabela, na tej rabacie to masz tylko miejsce na rozplenicę - tam ciasno już jest jak w komunikacji miejskiej w godzinach szczytu
jula81 07:36, 30 lip 2014

Gardenarium napisał(a)

Brakuje traw, czegoś wyższego na tle domu i czegoś czerwonego.

Już nie wiem co tu zrobić. Mam pustkę w głowie.
Nie mam nic wysokiego więc nie wiem co zakupić .
Mam trawy red baron, 2 małe cisy fastigiata aurea ,1 cis taxus bacatta i dużo runianki.
to co jest teraz mogę zabrać z tej rabaty a posadzić coś innego by pasowało do miłorząba.

Poniżej jeszcze raz zdjęcie dodam: