Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Beata1 19:03, 30 lip 2014

Witam Was kochani! Jestem pod wrażeniem wszystkich ogródkowych Waszych rewolucji! Obserwuje Wasze poczynania od dawna i chciałabym się poradzić w kwesti zagospodarowania przedgródka. Zastanawiam sie nad zmianami. Nie wiem czy podsadzić kule rumianką, bukszpanem lub trawami. Ewentualnie posadzić drzewa po prawej i lewej stronie, np. wiśnia umbraculifera. prosze o pomoc!
Ozz 19:35, 30 lip 2014

Karabelo - sugeruj się tym rysunkiem co Ci podrzuciłam. Trzmielinę na pniu daj w którymś z miejsc gdzie zaznaczona jest trawa(stipa).

Rabatę wydłuż o tyle by symetrycznie dosadzić czwartą różę Ascot.
Takie moje zdanie, ale to Twoja rabatka

Beata1 - drzewa zdecydowanie posadź. Ma się wrażenie, że brakuje ich na działce (przynajmniej ze zdjęcia tak wynika). Pod kulami to nie wiem czy się jeszcze cokolwiek zmieści, i bez tego tam ciasno - najwyżej jakaś nieduża trawka typu carex (turzyca), a może hakonechloa... ciężki temat.
Podsadziłabym natomiast czymś optymistycznym ten ligustr - czymś płożącym co znosi cięcie, bo ligustru w tej kwestii nie należy oszczędzać... barwinek z oobrzeżonymi liścmi może nie byłby taki banalny (odm. 'Variegata', 'Illumination')...
Beata1 21:03, 30 lip 2014

Dziękuje Ozz za tak szybką odpowiedz! Zastanawiam się czy nie wyrzucić tych kul oraz ligustru i nie zrobić całkiem nowych nasadzeń? Jeśli chodzi o drzewa to masz rację- jestem przed zaplanowaniem nasadzeń.
Malgosik 22:00, 30 lip 2014

Beata1 napisał(a)
Dziękuje Ozz za tak szybką odpowiedz! Zastanawiam się czy nie wyrzucić tych kul oraz ligustru i nie zrobić całkiem nowych nasadzeń? Jeśli chodzi o drzewa to masz rację- jestem przed zaplanowaniem nasadzeń.

spróbuj wykorzystać te kule najpierw
może uda się je gdzieś rozrzucić luźno i dodać mniejsze, wkomponować w inną rabatę
Toszka 22:36, 30 lip 2014

Beatko, głosuję za liftingiem całej tej ścieżki (jesli abstrakcją jest skucie tego betonu... wybacz mi) - takie obsadzenie kojarzy mi się z osiedlowym chodnikiem z lat 70, 80...
wywalić ligustra, wywalić kule - odzyskać przestrzeń, nabrać oddechu i zacząć działać
ewentualnie kilku kulom znaleźć nową lokalizację...
popcorn 10:01, 31 lip 2014

Kule bym wyrzucila, ale liguster fajnie wyglada! Podsadzny jak radzi Ozz barwinkiem variegata, albo - moze lepiej? runianka variegata, fajnie by wygladal! A po drugiej stronie inna, "lzejsza" rabata. Albo co druga kule wywalic zeby bylo wiecej miejsca i podsadzic je czyms zielonym?

pozdrawiam!
popcorn 10:02, 31 lip 2014

I za ligustrem umbraculifery? Kuliste klony zlte? Szczepine katalpy? Fajnie Nie wyrzucalabym wszystkiego, bo masz duze rosliny, a zanim nowe urosna.. i na takiej powierzchni to bedzie spory koszt.
popcorn 10:04, 31 lip 2014

Karabela napisał(a)
O tu jest taras. Jak widac roboty trwają po prawej milorzeby, grujecznik, rh

Fajne meble i fajne milorzeby. Ale one nie sa szczepione, z nich beda duze drzewa? I jeszcze tam grujecznika masz? oej! na jesien bym zostawila max 1, a i to chyba za ciasno bedzie mialo za kilka lat... pozdrawiam!
Karabela 10:06, 31 lip 2014

miłorzęby szczepione małe kulki, zasłaniają od okien sąsiadów, a meble płowieją na słońcu żeby miały ładniejszy kolor
magda_szydlo... 12:29, 31 lip 2014

Witam. Od dłuższego czasu śledzę po cichutku forum. Mimo, że przejrzałam je chyba ze trzy razy brak u mnie jakiegokolwiek pomysłu na zagospodarowanie przodu domu (strona południowo - zachodnia). Największy problem: co wsadzić w donice, które są po obu stronach schodów o średnicy 60cm?!?! Chyba jakieś iglaki coby zima łyso nie było... Proszę o jakieś sugestie, bo utknęłam w martwym punkcie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies