Dziękuję za tak duży odzew

Moim głównym problemem jest chyba brak konkretnego planu. Początkowo nasadzenia były zupełnie inne, a potem jak trafiłam na forum zaczęłam nieco zmieniać dopasuwywując do tego co jest i to jest zasadniczy błąd.
Aliniak, miło mi słuchać Twoich rad, gdyż jesteśmy z "jednej łąki", nawet kiedyś Cię na targu widziałam, ale to tak nieuprzejmie kogoś zaczepiać na ulicy, więc... Bardzo podobają mi się formalne rabaty, ogród Szefowej to bajka, ale wiem, że to tutaj nie pasuje, dlatego tak namieszałam, bo chciałam wszystko połaczyć. Z żurawkami zainspirowała mnie żurawkowa fala w wątku Łukasza. Co do zasłaniania ukwieconej łąki: to działka budowlana, nie wiadomo kiedy ktoś zacznie się tam budować, dlatego wolałabym się jednak odgrodzić, tym bardziej, że z tego kierunku często wieją wiatry.
Danusiu, Twój pomysł z dużymi drzewami bardzo mi przypadł do gustu. Jedyne co, to ta rabata musi się kończyć mniej więcej tam gdzie teraz, bo tam musi zostać przejście.
Popcarol, mierzyłam i obecny jęzor jest długi na 6m i szeroki na 3,5 m w najszerszym miejscu.
Zrobiłam nowe zdjęcia, przemierzyłam teren, spróbuję zrobić jakiś wstępny szkic zgodnie z Waszymi sugestiami i wrzucę do Waszej oceny.
Jestem szybka, dlatego edytuje

Z moich dumań wyszło mi coś takiego:
Wymiary stanu obecnego z nowym zarysem rabaty.
I nowa rabata z innej perspektywy.
Rozważałam też zostawienie nieco większego przodu, ale wówczas max długość rabaty będzie mieć ok 4 m.
Który wariant lepszy?