Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

pawel_r 12:29, 11 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Kształtki kupione, ale nie masz miejsca, gdzie wyglądałyby lepiej? z jednorocznymi to już w ogóle nieporządnie będą wyglądały.. już te wrzosy są lepsze
Sory że ja tak prosto z mostu, ale nie będę Ci kadzić, skoro uważam inaczej

Cyprys wygląda na zdecydowanie więcej niż 2m??
a jaki jest wymiar tej rabaty? Ile jest tam słońca? wystawa pn-zach, napisałeś, więc raczej ciemno... cisy, funkie/hosty, z przodu hakone, kopytnik, runianka japońska...
pozdrawiam!

Na zdjęciu rzeczywiście wygląda tak, bo w tle jest duże drzewo po drugiej stronie ulicy. Ale ma ok 2m. Cała rabatka ma 3,5x3 m.
Słońce jest tam po południu.

Wygląda to mniej więcej tak.
Malgosik 12:30, 11 wrz 2014

popcarol napisał(a)

Zdjecia? nad oczkiem cudnie wyglądają klony palmowe, odbijające się w toni.

jakby do takiego czerwonego klona palmowego dodać carex elata aure?
w cień i lubi wodę
karlos 12:42, 11 wrz 2014

Chciałbym na wiosnę założyć rabatę koło domku. Na razie wsadzone są tam 2 hortensje, hibiskus i klon. Rabata ma być prostokątna i zasłaniać domek oraz przyszłościową ścieżkę. Kombinuję żeby były 3 piętra, coś za hortensjami (hibiskus się rozrośnie ale co obok) i coś przed. Raczej kwasolubne. Wiem jest tam klon, ale on zamyka rabatę, wiec mogę chyba podsypać normalnej ziemi. Rabata wsch-zach i wystawa północna, ale domek niski i jest tam dużo słońca. Posadzenie jakiś strzelistych iglaków lub krzewów to zmieni, chyba z korzyścią dla hortensji. Marzy mi się tam mały buszu aha mam do przesadzenia parzydło leśne, czy pasowałoby tutaj ? Będe wdzięczny za pomoc

Goosieq27 12:55, 11 wrz 2014

a zapomniałam jeszcze irga płoząca na skarpe rowniez moim zdaniem dobrze by wygladała.
Milena7770 12:56, 11 wrz 2014

Irgę mam z drugiej strony fajna jest. Potem może uda mi się fotki zrobić drugiej części.
Gardenarium 13:01, 11 wrz 2014

mariola_piekniewska napisał(a)
Witam
kto mi pomoże ze zrobieniem ogrodu jak mam to zaplanować ??

Wykopać wszystko i od nowa trzeba robić, teraz się nie okłada kamieniami rabatek, nad oczkiem nie sadzi się jałowców, a byliny nadwodne
Za mało z tych zdjęć wynika, w sumie wynika to, że tak nie powinno być

Instagram Ogrodowiska
popcorn 13:04, 11 wrz 2014

Karlos z lasu - masz zabójczy nick
najpierw wytycz rabatę, bo sadzenie tak w trawniku to nie bardzo wygląda, no i kosi się źle.. gdzie ta ścieżka ma być, planowana? 3 piętra, ok, ale między nasadzeniami a domkiem ma być luz, czy jak?
pozdrawiam
Gardenarium 13:05, 11 wrz 2014

Kochani, trzymajcie się prawidłowej nomenklatury - nie cyprys, tylko cyprysik. Cyprysy u nas nie rosną

Instagram Ogrodowiska
popcorn 13:08, 11 wrz 2014

pawel_r napisał(a)

Na zdjęciu rzeczywiście wygląda tak, bo w tle jest duże drzewo po drugiej stronie ulicy. Ale ma ok 2m. Cała rabatka ma 3,5x3 m.
Słońce jest tam po południu.

Wygląda to mniej więcej tak.

Jak chcesz zasłonić zjazd do garażu, to posadziłabym równy żywopłocik z cisa - zniesie cień większą część dnia. Przed murkiem oporowym, na całej długości rabaty.

Przed nim -jeśli usuniesz wszystko prócz tego cyprysa - ze 3 białokwitnące rododendrony, podsadzone runianką japońską lub kopytnikiem. Duuużo tych zimozielonych krzewinek, miejscami hakone - żółtolistna. Ewentualnie hosty - grupa Patriot lub Fire and Ice, do tego. I już
popcorn 13:09, 11 wrz 2014

Gardenarium napisał(a)
Kochani, trzymajcie się prawidłowej nomenklatury - nie cyprys, tylko cyprysik. Cyprysy u nas nie rosną