Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 13:09, 11 wrz 2014

mariola_piekniewska napisał(a)
WITAM
POMÓŻCIE MI ZAGOSPODAROWANIU OCZKA NIEWIEM JAKIE ROSLINY MOGE POSADZIC wywaliłam jałowce bo zajmowały dużo miejsca myśle o liliowcach na około bo mam ich dużo ale niewiem co dalej

W pierwszej kolejności rozmyślam nad celowością oczka w srodku rabaty, gdzie dokoła jest napakowane roślin co niemiara - niedobrze
Po drugie widać folię, w dodatku złą strona (niebieska) - tak nie powinno być.
Do oczka powinno dojść się po trawniku, trzeba je jakoś usytuować z sensem a nie tak po prostu jest pośrodku.

Bez zmiany tego nie ma co planować jakichkolwiek roślin, bo to nic nie pomoże. Nic nie sprawi, że będzie ładnie, bo od tego trzeba zacząć, że narysować jak to jest usytuowane ws stosunku do reszty ogrodu
Jest źle zaplanowane tutaj

Kamyczki wywalić, inaczej zamaskować folię, albo przerobić oczko, będzie zieleniało, bo nie ma strefy błotnej, gdzie mogą rosnąć rośliny przybrzeżne. Nie będzie równowagi biologicznej w oczku i glony urosną na potęgę.

Czy to miejsce gdzie stał fotograf jest kostka? Czy trawnik czy dom?

Instagram Ogrodowiska
karlos 13:17, 11 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Karlos z lasu - masz zabójczy nick
najpierw wytycz rabatę, bo sadzenie tak w trawniku to nie bardzo wygląda, no i kosi się źle.. gdzie ta ścieżka ma być, planowana? 3 piętra, ok, ale między nasadzeniami a domkiem ma być luz, czy jak?
pozdrawiam

Ścieżka będzie przy samym domku (dojście do narzędziowni), taka typu "płytka co krok". Rabata to prostokat od hortensji do klonu, wiem, że teraz to nie wyglada i wogole, ale duzo pracy i kasy włozyłem w działkę i niestety nie wyrabiam się ze wszystkim. Uczę się dopiero i nauczony doświadczeniem, wolę się pytać i prosić o pomoc doświadczonych

PS. tak w ciagu poł roku zmieniła sie moja działka
MarzenaG 13:22, 11 wrz 2014

Słusznie Danusia krytykuje oczko, uważam, że utrzymanie oczka wodnego w ogrodzie to nie lada wyzwanie.!!
Miałam u siebie takie gotowe plastikowe i się go pozbyłam. Efektu nie było a pracy nie miara
Malgosik 16:06, 11 wrz 2014

mariola_piekniewska
ja jeszcze parę słów do tego oczka
założenie wygląda naturalistycznie i ten prostokątny kształt wody jakoś mi tam nie pasuje

może pomoże Ci przeróbka oczka w wykonaniu Gardenarium
zajrzyj do tego wątku od początku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/652-ogrodowy-salon-nad-woda?page=7
mariola_piek... 07:36, 12 wrz 2014

Malgosik napisał(a)
mariola_piekniewska
ja jeszcze parę słów do tego oczka
założenie wygląda naturalistycznie i ten prostokątny kształt wody jakoś mi tam nie pasuje

może pomoże Ci przeróbka oczka w wykonaniu Gardenarium
zajrzyj do tego wątku od początku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/652-ogrodowy-salon-nad-woda?page=7[/quot

DZIEKUJE ZA RADE WYKONANIE W GARDENARIUM SUPER ja nie mam takich zdolnosci a co do kształtu oczka to było przerabiane kilka razy ciagle mi sie zawalało bo mam piasek pod spodem i dlatego zrobiłam prostokatne było najlepiej wiem że to żle wygląda
mariola_piek... 07:51, 12 wrz 2014

podaje mój plan ogrodu

Pani Danusiu niewiedziałam jak sie folie zakłada i z której strony, podobała mi sie zielona kamienie chciałam zamaskować roślinami
Malgosik 10:46, 12 wrz 2014

Witajcie

Proszę o pomoc przy projekciku mojej rabaty.
Będę szczęśliwa jak również Danusia znajdzie dla mnie chwilkę.
Dotyczy on tego narożnika:

tu gdzie niebieska metrówka zaczyna się już żwirek pod wyniesione rabaty warzywne

A tutaj projekcik:

1. Hortensje Limelight. Czy nie za dużo? Odległość od korony do żwirku 1,8 m. Chciałam by śliwa wiśniowa rosła wśród hortensji, ale może dać ją bliżej trawnika i hortensje tylko z tyłu? I jeszcze może skrócić rządek tych hortek?
2. Śliwa wiśniowa do przesunięcia
3. Turzyca buchanani 3 sztuki
4. różowe wrzośce
5. żółta bażyna
6. turzyca evergold
7. berberys Bagatelle lub admiration cięte w kulki
8. miskant Variegatus x3
9. Beregenie

Najszerzej jak widać 2,8 m
Najwęziej 0,9 m
Zakątek ma słońce do południa, wymaga rozjaśnienia
Malgosik 10:48, 12 wrz 2014

Dodaję jeszcze moją ostatnią wersję rzutu:

moja pierwsza koncepcja wyglądała tak:
Milena7770 13:02, 12 wrz 2014

O kurcze jak sobie projekt wyrysowałaś, chyba muszę przysiąść w weekend i coś konkretnego naskrobać. Ja nie pomogę, bo sama szukam pomocy, ale jak patrzę to mi się podoba.
popcorn 13:04, 12 wrz 2014

Małgosik, super plan! Jak na to patrzę, to mi się podoba. Hortek nie wyrzucaj, im więcej limek tym lepiej ale będzie cudnie!