Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

popcorn 13:44, 14 wrz 2014

magdalena_boron napisał(a)
Dziękuję za te wskazówki psa nie mamy i póki co mieć nie zamierzamy, jeżeli chodzi o to okno to bardzo chciałabym mieć taras i masz rację forma półkola była by całkiem fajna a czy mogłabyś mi coś więcej doradzić co do wyglądu tego tarasu i kształtu tych rabat?

Jeśli psa nie będzie, to możesz zaszaleć z nasadzeniami przy płocie. Jeśli chcesz się zupełnie zasłonić, to szczelny parawan utworzą cisy lub tuje odm Smaragd, posadzone dość blisko siebie. Jeśli Ci nie przeszkadza że przechodnie będą lukali do cudnego ogrodu to wywal tylko sosny, a te duże świerki zostaw.

Jeśli przy oknie taraz, to chyba normalny, prostokątny. Półkole - jeśli tylko wyjście - schodek z tego okna - nieźle wygląda. Jeśli taras, to dobrze byłoby go najpierw zrobić, a potem planować nasadzenia.
Po drugiej stronie podjazdu jest inny dom, tutaj nie chcecie się odgrodzić? Posadziłabym wzdłuż podjazdu parawan z czegoś fajnego
martaibartek 16:36, 14 wrz 2014

Proszę poradźcie z czego zrobić zimozielona ścianę? Ściana będzie musiała być wąska.
popcorn 17:29, 14 wrz 2014

Chyba tylko cis (hicksii/hilli)- jeśli zimozielone i wąskie...
magdalena_boron 19:43, 14 wrz 2014

Masz rację usunę sosny a świerki zostawię bo są dość okazałe ( ale czym wypełnić przestrzeń pomiędzy ?) co do domu to dom teściowej tak więc mogę się odgrodzić tylko na wiosnę podjazd będzie wyrównany i wyłożony kostką co wyrówna całą linię i będę wtedy szaleć. Dziękuję za sugestie jednak inny punkt widzenia zawsze rozjaśnia człowiekowi w głowie. Wrócę jednak do tarasu jakie posadzilibyście rośliny wokół takiego tarasu.
popcorn 20:06, 14 wrz 2014

O taras bym się martwiła, gdyby już był A tak, to nawet nie możesz roślin kupować
Co do świerków - pytanie, czy przy płocie chcesz mieć żywopłot? Czy tylko świerki - wtedy ciekawscy jednak coś zobaczą, od strony drogi...

Jeśli będzie żywopłot, to sadzisz tak żeby od strony domu kompozycja wyglądała fajnie; jeśli żywopłotu nie będzie, od drogi też to jakoś musi wyglądać, i nasadzenia w obu przypadkach będą ciut inne. Niemniej widzę tam sporo wysokich miskantów

Przy podjeździe posadzisz szpaler czegoś też dopiero po kostce, bo w przeciwnym przypadku rośliny mają dużą szansę zostać zniszczone
Toszka 20:17, 14 wrz 2014

martaibartek napisał(a)
Proszę poradźcie z czego zrobić zimozielona ścianę? Ściana będzie musiała być wąska.

Jesli ma być na prawdę wąsko to cisy Chudy, Robusta, ew. Wojtek
jula81 22:31, 14 wrz 2014

magdalena_boron napisał(a)
Masz rację usunę sosny a świerki zostawię bo są dość okazałe ( ale czym wypełnić przestrzeń pomiędzy ?) co do domu to dom teściowej tak więc mogę się odgrodzić tylko na wiosnę podjazd będzie wyrównany i wyłożony kostką co wyrówna całą linię i będę wtedy szaleć. Dziękuję za sugestie jednak inny punkt widzenia zawsze rozjaśnia człowiekowi w głowie. Wrócę jednak do tarasu jakie posadzilibyście rośliny wokół takiego tarasu.

Proszę podpowiedź do Twojego ogrodu. Warto skorzystać z porad Danusi :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/56-moj-piekny-ogrod?page=28

Świerków nie tnij pod żadnym pozorem.Są piękne.
martaibartek 23:01, 14 wrz 2014

Toszka dzięki
Coś jeszcze byś polecała?
jula81 23:16, 14 wrz 2014

martaibartek napisał(a)

Jak nie cisy to polecam poprostu tuję szmaragd ma piękny i gęsty żywopłot , stożkowy pokrój i nie wymaga kłopotliwego cięcia .Sadzisz ją co 50-70cm. w rzędzie.
Ewentualne jałowiec skalny „Moonglow”, ma wąski, stożkowy pokrój i ładne, niebieskawo-srebrne zabarwienie igieł. - ale w cenie tego jałowca wybrałabym zdecydowanie cisa bo można go ciąć i jest znacznie ładniejszy.Tuje Szmaragdy wychodzą najtaniej.
Toszka 00:28, 15 wrz 2014

No tak, tylko, że polecane przeze mnie cisy to max. 20cm szerokości i mozna śmiało ciąć prawie do pieńka i odrosną, a szmaragd to juz co najmniej 60cm szer i cięcie jest ograniczone...
wąsko to wąsko - przynajmniej ja tak to rozumiem