Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

AnnaS 21:03, 13 wrz 2014

popcarol napisał(a)
Goosieq - super!
Anna - ale duża działka! I jaka pusta! Wiesz, przydałoby się szerzej tę rabatę wytyczyć. I wyższe, kolorowe krzewy, trawy posadzić. Bo te wrzosy i żurawki są maciupkie, niskie, z oddali nadal tuje będzie tylko widać...

pozdrawiam1

Własnie tak chcę zrobić tylko zupełnie brak mi pomysłu co tam wsadzić. Myślałam o kulkowych tujach ewentualnie tawuła japońska lub berberysy, może jakaś wyższa trawa...
Gardenarium 21:08, 13 wrz 2014

AnnaS napisał(a)
Witam serdecznie,

bardzo proszę o pomoc w zagospodarowaniu "rabatki"

Pooglądaj zdjęcia w ogrodzie z lustrem, masz jak ulał gotowca na ten róg. Za mało sadzisz wrzosów, musi ich tam byc co najmniej 100 żeby był efekt,do tego trawy i berberysy.

Od tego miejsca
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=28

Instagram Ogrodowiska
aajja 21:47, 13 wrz 2014

Witam,

Tworzymy z mężem rabatę koło garażu. Usunęliśmy już w tym miejscu trawę, dzisiaj mimo deszczu mąż ułożył kostkę i mamy kupione kilka roślinek. Ale i tak bardzo potrzebuję Waszej pomocy ponieważ stawiam pierwsze kroki w ogrodnictwie.

Tak będzie wyglądać rabata

Takie rośliny zakupiliśmy
2 trawy pampasowe (wiem że słabo zimują ale liczę że w tym miejscu po przykryciu nic im nie będzie)
2 hortensje - nie znam nazwy
4 Andromedy
2 hosty nie znam nazwy ale o drobnych liściach
6 Żurawek które pomału rosną
2 kostrzewa sina
2 jakieś trawy ale nazwy nie pamiętam

pierwotne rozłożenie

Myślałam aby w środku posadzić białe tulipany mam odmianę Madonna oraz Exotic Emperior.

Czy moje rośliny ze sobą pasują, może macie inne pomysły na rozłożenie a może sugestie że powinnam coś dokupić.
Chcę wysypać w to miejsce korę.
aajja 21:59, 13 wrz 2014

tutaj większe zdjęcie
Malgosik 21:59, 13 wrz 2014

ajja nic nie widać, za małe zdjęcia
Toszka 22:22, 13 wrz 2014

aajja napisał(a)
tutaj większe zdjęcie

Jeśli trawa pampasowa ci będzie zimować to za 2-3 lata to miejsce pomieści tylko 2 pampasówki i na wcisk jedna hortka...
Cała ta rabata zimą będzie "martwa" - trawę pampasową koniecznie musisz nakryć, hosty będą pod ziemią...
AnnaS 22:44, 13 wrz 2014

Gardenarium napisał(a)

Pooglądaj zdjęcia w ogrodzie z lustrem, masz jak ulał gotowca na ten róg. Za mało sadzisz wrzosów, musi ich tam być co najmniej 100 żeby był efekt,do tego trawy i berberysy.

Od tego miejsca
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=28

Pani Danusiu dziękuję za odpowiedź, tylko miejsce na zdjęciu to centralny środek "rabaty"
Oczywiście wrzosów będzie więcej a te wsadzone mogę przenieść/przesunąć. Czy to dobry pomysł żeby na całej długości przed tujami posadzić berberys, jeśli tak to jaki? a może lepsza będzie tawuła ew. trzmielnia?
aajja 23:05, 13 wrz 2014

Toszka napisał(a)

Jeśli trawa pampasowa ci będzie zimować to za 2-3 lata to miejsce pomieści tylko 2 pampasówki i na wcisk jedna hortka...
Cała ta rabata zimą będzie "martwa" - trawę pampasową koniecznie musisz nakryć, hosty będą pod ziemią...

Sugerujesz aby tam nie dawać tych traw?
to co zamiast nich?
A jeżeli przesadzę je do większej donicy i będą na zimę wykopywać to też mi się tak mocno rozrosną?
Bardzo podobają mi się te trawy pampasowe i pod wypływem impulsu je zakupiłam, potem wymyśliłam to miejsce na rabatę a dopiero potem doczytałam jak ciężko je utrzymać.
Toszka 23:20, 13 wrz 2014

Moim zdaniem trzymanie jej w donicy to nie to samo co danie jej wolności (a raczej jej korzeniom). W wątku o w/w dałam zdjęcie mojej pampasówki (rozkłada się na boki) i pisałam o jej ostrych krawędziach. Moja propozycja jest taka, że na razie spełnij swe marzenia, zostaw ją, jak przezimuje to dobrze, a jak nie to wtedy podejmiesz decyzję, czy kupić nową, czy też w jej miejsce posadzić coś innego, np dokupić hortensji...
magdalena_boron 07:21, 14 wrz 2014

Witajcie zrobiłam zdjęcia frontowej części ogrodu a raczej jego braku. Nie mam pomysłu na tę część zupełnie przed domem myślałam nad kompozycja z iglaków ( po obydwu stronach) oczywiście ta rabata z kwiatami do zlikwidowania mogę też usunąć świerki i sosny ale muszę je czymś zastąpić, jedyne co obecnie jest nie do ruszenia to ten nieszczęsny orzech - pamiątka rodzinna teściowej - proszę pomóżcie coś obmyśleć Madzia.