Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Zuzka25 22:06, 24 paź 2015

Izoldo, dziękuję bardzo za pomoc
Widziałam na forum piekne rabaty z hortensjami, miskantami Morning Light czy Varietagus, a poniżej wrzosy, czy berberysy kuliste Zapisałam do ulubionych a nie umiałam jakoś wykorzystać u siebie w ogrodzie. Ale wizja pieknych hortensji widocznych z salonu bardzo mi się podoba. Zrezygnuję w takim razie z murku oporowego.
Mam jeszcze jedno pytanie: Czy dobrze będzie wyglądało, jak przed oknem w jadalni posadzę podobną pojedyńczą kompozycję: hortensję bukietową, poniżej rozplenice japońskie ( lub inne trawy), a z boku, tak aby zasłonić wiatę, igłaki wolnorosnące w formie kolumnowej ( np. Cyprysik Lawsona " Ellwoodii" lub coś innego)?

Izolda 22:17, 24 paź 2015

Cyprysik trochę za szeroki do tego ogrodu, może krata z bluszczem, zimozielony, szybko rośnie, wąziutki nie zabierze przestrzeni i dobre tło dla nasadzeń. Ewentualnie tuja Brobecks Tower, wąska kolumna na 50 cm.
Malina85 09:56, 25 paź 2015

Witam serdecznie
Od jakiegoś czasu podziwiam Wasze piękne ogrody i pomalutku tworzę swój wymarzony. Niestety jeszcze mu troszkę brakuje do ideału W ostatnim czasie sen z powiek spędza mi obsadzenie rabaty pod oknem. Jest mocno nasłoneczniona i wietrzna, nie mam pojęcia którym roślinom takie warunki będą sprzyjać. Chciałabym aby cały rok cieszyła oczy. Bardzo dziękuję za porady.
A to zdjęcie kłopotliwej rabaty
MalgorzataGr... 17:24, 25 paź 2015

Witajcie Ogrodomaniacy
Jestem nową ogrodomaniaczką. Przeczytanie wszystkiego zajmie mi trochę czasu.
Potrzebna mi jest jednak na szybko Wasza pomoc. Muszę zdecydować jak będzie wyglądał przedogródek. Mam kilka roślin w doniczkach i muszę przed zimą je wysadzić (tu lub dalej w ogrodzie)
Wymiary rabaty 3,8m wzdłuż domu i 2,7m od domu do chodniczka. Teraz jest tam buk "Purple Fountain" - 2 tyg (można przesadzić), oraz kosodrzewina, 2 jałowce i 2 berberysy - żółty i czerwony, jałowiec szczepiony na pniu.
Chciałabym, aby to miejsce wyglądało ciekawie również zimą.
Strona południowo zachodnia. Przed tym klombem, za 1m chodnikiem rosną 5 metrowe Thuje "Smaragd".
W donicach mam 2 cisy "Fastigiata Robusta" 90cm
2 cisy "David" 80cm
3 trzmieliny na pniu 1,2m żółte
1 mały cis "Hicksii"
1 mały cis "Hillii"
które można wykorzystać, ale niekoniecznie.
Pomóżcie proszę to sensownie zagospodarować, tak, by cieszyło oko w każdej porze roku - Pani Danusiu, może Pani też zerknie?

Zuzka25 22:01, 25 paź 2015

Dziękuję za radę, faktycznie nie zwróciłam uwagi na jaką szerokość rozrasta się ten cyprysik
kamila66 11:18, 26 paź 2015

Proszę bardzo o poradę. Czy powinnam zmienić brzeg tej rabaty? Zaznaczyłam nową linię wężem ogrodowym. Za sprawą ogrodowiska jestem na etapie rewolucji nasadzeń w całym ogrodzie aktualnie pod lupą jest ta rabata, część roślin już wysadziłam, kolejną pewnie zaraz przesadzę. Zanim to zrobię zaczęłabym od zmiany kształtu, zmieniłam go jakieś dwa miesiące temu i cały czas mi coś tam nie pasuje. Nie umiem niestety znaleźć zdjęcia z góry,
wcześniej było tak

(fotka z 2011)

to już 2014
Obecnie jest tak

i trochę szersza perspektywa
W całym ogrodzie mamy dość łagodne łuki.
a może jeszcze inaczej?
paula23 12:13, 26 paź 2015

Kamila zmiana linii rabaty tak jak zaznaczyłaś to zbędna robota ten dodatkowy skrawek nic nie zmienia. Wogóle ten "cypelek" bym zlikwidowała tym bardziej jeśli w pozostałej części ogrodu masz łagodne łuki :

kamila66 13:15, 26 paź 2015

paula23 napisał(a)
Kamila zmiana linii rabaty tak jak zaznaczyłaś to zbędna robota ten dodatkowy skrawek nic nie zmienia. Wogóle ten "cypelek" bym zlikwidowała tym bardziej jeśli w pozostałej części ogrodu masz łagodne łuki :

Paula23 Dziękuję za podpowiedź
To będzie pewnie najlepsze rozwiązanie. Zanim zrobiłam tak jak jest miałam również ułożoną podobną wersję choć nie tak idealną. Pod tą drewnianą konstrukcją jest właz do szamba, gdy go otwieramy wygodnie nam go odrzucać na trawnik (jest dość ciężki) Przez to szambo powstał tam ten nieszczęsny cypel. Za szambem jest prowizoryczny chodniczek do płotu aby Pan szambelan miał łatwy dostęp. Może go przedłużę i to rozwiązałoby problem

Pozwoliłam sobie wykorzystać Twoją wizualizacje

zaraz będę miała następny zgryz jak tam rozplanować rośliny

paula23 13:20, 26 paź 2015

Kamila moim zdaniem zaokrąglenie rabaty tak jak zaznaczyłam i przedłużenie ścieżki będzie dobrym rozwiązaniem
kamila66 13:36, 26 paź 2015

Dziękuję jeszcze raz Czas założyć swój wątek Pozdrawiam