Przypominam się .Może jednak znajdziecie chwilke i coś doradzicie? Internetu używałam dotąd tylko do czytania,ale Wasze forum wydaje się tak życzliwe i wyrozumiałe,że spróbuję zaistnieć.Dajcie mi tylko trochę czasu na naukę pisania. Pozdrawiam Gośka.
Przemyśl tego buka jego wymiary ok. 4-5 m wys., przy szer. 1,5-2 m. Chcesz tak blisko domu takie wysokie drzewo??
Co do reszty, roślin po 1 szt nie da się w żaden sposób pogrupować jakbyś byś ich nie dała będzie misz masz musisz dokupić jakiś wypełniacz (kilka sztuk np trawe). Posprawdzaj docelowe wielkości drzew. Ogranicz gatunki 3-4. Np cisy na tło + 3 trzmieliny + 5 sztuk np.berberysy w kulki lub kosodrzewiny + trawy, jałowce płożące w nogi trzmielinie.
Właśnie wróciłam z ogrodu, narzędzia zbierałam na macanego . Paula23 dziękuję za rady. Buka podpatrzyłam u znajomej(firma robiła nasadzenia)i był wsadzony na1metrowej opasce przy domu.Znam opis drzewka ale pomyslałam że będzie się rozrastało do światła czyli od domu a ostatecznie to buk to go przytnę.Co do reszty roślin to one zostały po tym co było i są do wykopania.Napisałam co ostatnio kupiłam (cisy trzmieliny)ale one nie muszą tu być.Może mi naszkicujesz tak łopatologicznie co i jak rozmieścić.Traw zupełnie nie znam-proszę o nazwy.Może pod domem posadzić coś co zakryje okno i rurę od gazu? Jak to zaaranżować tak żeby pasowało też do tego co rośnie z drugiej strony drzwi? Pozdrawiam Gośka
Ciężko bo nie bardzo znam Twoje wymagania czy z boku chcesz zasłonić garaż? Jak zasłonisz okno to będzie tam ciemno ale przypuszczając że chcesz tło i że zostawiasz buka może być tak:
Cisz na tło, buk bardziej na środek, 3 trzmieliny a pomiędzy trawa może być rozplenica ale jakaś mniejsza albo carex. Na przód obwódka z żurawek albo trawy albo bukszpanu i taka sama obwódka na rabacie z drugiej strony. Jałowce może koło buka ale to musisz juz na żywo przymierzyć i zobaczyć czy będą pasować. To tylko taka szybko propozycja nie uwzględniająca wymiarów więc sama już musisz pomierzyć czy wejdzie 3 czy 5 sztuk.
Potrzebuję porady dotyczącej tego fr. rabaty. Od lewej jodła koreańska, perukowiec, przed perukowcem berberysy kolumnowe(?) żółte Maria lub Golden Touch ok. 5 szt., dalej na prawo trawa wysoka(tylko jaka?), dalej juka obsadzona czosnkami a w nogach obwódka z berberysu admiration. W GardenPuzzle nie ma konkretnych roślin, wiec kolorystycznie i pokojowo podobne wstawiłam. Czy to ma sens? Rabata jest od strony wschodniej.