Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

MalgorzataGr... 14:41, 26 paź 2015

Przypominam się .Może jednak znajdziecie chwilke i coś doradzicie? Internetu używałam dotąd tylko do czytania,ale Wasze forum wydaje się tak życzliwe i wyrozumiałe,że spróbuję zaistnieć.Dajcie mi tylko trochę czasu na naukę pisania. Pozdrawiam Gośka.
paula23 15:51, 26 paź 2015

MalgorzataGrazyna napisał(a)
Witajcie Ogrodomaniacy
Jestem nową ogrodomaniaczką. Przeczytanie wszystkiego zajmie mi trochę czasu.
Potrzebna mi jest jednak na szybko Wasza pomoc. Muszę zdecydować jak będzie wyglądał przedogródek. Mam kilka roślin w doniczkach i muszę przed zimą je wysadzić (tu lub dalej w ogrodzie)
Wymiary rabaty 3,8m wzdłuż domu i 2,7m od domu do chodniczka. Teraz jest tam buk "Purple Fountain" - 2 tyg (można przesadzić), oraz kosodrzewina, 2 jałowce i 2 berberysy - żółty i czerwony, jałowiec szczepiony na pniu.
Chciałabym, aby to miejsce wyglądało ciekawie również zimą.
Strona południowo zachodnia. Przed tym klombem, za 1m chodnikiem rosną 5 metrowe Thuje "Smaragd".
W donicach mam 2 cisy "Fastigiata Robusta" 90cm
2 cisy "David" 80cm
3 trzmieliny na pniu 1,2m żółte
1 mały cis "Hicksii"
1 mały cis "Hillii"
które można wykorzystać, ale niekoniecznie.
Pomóżcie proszę to sensownie zagospodarować, tak, by cieszyło oko w każdej porze roku - Pani Danusiu, może Pani też zerknie?

Przemyśl tego buka jego wymiary ok. 4-5 m wys., przy szer. 1,5-2 m. Chcesz tak blisko domu takie wysokie drzewo??

Co do reszty, roślin po 1 szt nie da się w żaden sposób pogrupować jakbyś byś ich nie dała będzie misz masz musisz dokupić jakiś wypełniacz (kilka sztuk np trawe). Posprawdzaj docelowe wielkości drzew. Ogranicz gatunki 3-4. Np cisy na tło + 3 trzmieliny + 5 sztuk np.berberysy w kulki lub kosodrzewiny + trawy, jałowce płożące w nogi trzmielinie.
MalgorzataGr... 18:17, 26 paź 2015

Właśnie wróciłam z ogrodu, narzędzia zbierałam na macanego . Paula23 dziękuję za rady. Buka podpatrzyłam u znajomej(firma robiła nasadzenia)i był wsadzony na1metrowej opasce przy domu.Znam opis drzewka ale pomyslałam że będzie się rozrastało do światła czyli od domu a ostatecznie to buk to go przytnę.Co do reszty roślin to one zostały po tym co było i są do wykopania.Napisałam co ostatnio kupiłam (cisy trzmieliny)ale one nie muszą tu być.Może mi naszkicujesz tak łopatologicznie co i jak rozmieścić.Traw zupełnie nie znam-proszę o nazwy.Może pod domem posadzić coś co zakryje okno i rurę od gazu? Jak to zaaranżować tak żeby pasowało też do tego co rośnie z drugiej strony drzwi? Pozdrawiam Gośka
paula23 18:54, 26 paź 2015

Właśnie wróciłam z ogrodu, narzędzia zbierałam na macanego . Paula23 dziękuję za rady. Buka podpatrzyłam u znajomej(firma robiła nasadzenia)i był wsadzony na1metrowej opasce przy domu.Znam opis drzewka ale pomyslałam że będzie się rozrastało do światła czyli od domu a ostatecznie to buk to go przytnę.Co do reszty roślin to one zostały po tym co było i są do wykopania.Napisałam co ostatnio kupiłam (cisy trzmieliny)ale one nie muszą tu być.Może mi naszkicujesz tak łopatologicznie co i jak rozmieścić.Traw zupełnie nie znam-proszę o nazwy.Może pod domem posadzić coś co zakryje okno i rurę od gazu? Jak to zaaranżować tak żeby pasowało też do tego co rośnie z drugiej strony drzwi? Pozdrawiam Gośka

Ciężko bo nie bardzo znam Twoje wymagania czy z boku chcesz zasłonić garaż? Jak zasłonisz okno to będzie tam ciemno ale przypuszczając że chcesz tło i że zostawiasz buka może być tak:

Cisz na tło, buk bardziej na środek, 3 trzmieliny a pomiędzy trawa może być rozplenica ale jakaś mniejsza albo carex. Na przód obwódka z żurawek albo trawy albo bukszpanu i taka sama obwódka na rabacie z drugiej strony. Jałowce może koło buka ale to musisz juz na żywo przymierzyć i zobaczyć czy będą pasować. To tylko taka szybko propozycja nie uwzględniająca wymiarów więc sama już musisz pomierzyć czy wejdzie 3 czy 5 sztuk.
MalgorzataGr... 19:27, 26 paź 2015

Paula23 Pod balkonem jest wejście do piwnicy z ładnymi schodami-nie muszę zasłaniać.Okno od piwnicy można zasłonić.Co to jest ten zielony pas?
MalgorzataGr... 19:37, 26 paź 2015

Paula23 Chyba załapałam zielony pas to pas cisów tak?
paula23 19:39, 26 paź 2015

Paula23 Chyba załapałam zielony pas to pas cisów tak?

Tak no to jeśli nie chcesz zasłaniać to zrezygnuj z cisów z boku, daj przed domem 3-4 czy ile tam będzie Ci pasować.

Na drugiej stronie zrób taką samą obwódke i daj np. kosodrzewine i jałowca piennego.
MalgorzataGr... 20:37, 26 paź 2015

Paula23 dziękuję za podpowiedzi przemyślę,po prawej stronie myślałam o lawendzie tylko ile sztuk?
alis 22:11, 26 paź 2015

Potrzebuję porady dotyczącej tego fr. rabaty. Od lewej jodła koreańska, perukowiec, przed perukowcem berberysy kolumnowe(?) żółte Maria lub Golden Touch ok. 5 szt., dalej na prawo trawa wysoka(tylko jaka?), dalej juka obsadzona czosnkami a w nogach obwódka z berberysu admiration. W GardenPuzzle nie ma konkretnych roślin, wiec kolorystycznie i pokojowo podobne wstawiłam. Czy to ma sens? Rabata jest od strony wschodniej.
paula23 22:23, 26 paź 2015

alis napisał(a)

Potrzebuję porady dotyczącej tego fr. rabaty. Od lewej jodła koreańska, perukowiec, przed perukowcem berberysy kolumnowe(?) żółte Maria lub Golden Touch ok. 5 szt., dalej na prawo trawa wysoka(tylko jaka?), dalej juka obsadzona czosnkami a w nogach obwódka z berberysu admiration. W GardenPuzzle nie ma konkretnych roślin, wiec kolorystycznie i pokojowo podobne wstawiłam. Czy to ma sens? Rabata jest od strony wschodniej.

Alis wstaw lepiej post u siebie w wątku prędzej Ci ktoś podpowie

Zaznacz na planie które to miejsce?
alis napisał(a)

mini wrzosowisko,
zielona kropka oznacza posadzony cyprysik nutkajski
niebieska to jałowiec płożący prowadzony przy bambusie.

Co jest za/przed tym fragmentem? Robienie na wyrywki po kawałku może spowodować to że rabata nie będzie spójna.

Bierzesz pod uwagę wygląd rabaty zimą czy nie zależy Ci na tym?

Wysoka trawa jak wysoka? Może być np miskant gracillimus