Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

malgosia_2411 21:16, 22 paź 2015

Danusiu, a jak Ty byś zrobiła tą rabatę? Widziałaś mój ogród to może? bardzo proszę

Może dać 3 szmaragdy, po prawej jest jałowiec a po lewej przesadziłabym świerczka a dalej przy siatce zostawić te cisy, w rogu jest luka i sąsiadka ta po przekątnej jest zawistna i ciągle zagląda do mojego ogrodu.
A dalej trawy i mam trochę róż, powojniki i nie wiem.

Tam już rosną rozplenice ( tylko słabo), 2 pięciorniki, berberysy, tawułki i liliowce i szałwie i chciałabym inaczej
Nie umiem jeszcze tak ładnie malować
malgosia_2411 21:40, 22 paź 2015

Dzięki Izoldo ( masz piękne imię), niedawno oglądałam Tristana i Izoldę, mój ulubiony film.

Szmaragdy są naprawdę super, ale na całości to może za dużo i kasy i drzewek.
Myślałam o 3-4 szt i dalej czymś podsadzić, co o tym myslisz?
malgosia_2411 21:41, 22 paź 2015

Przepraszam, wysłało mi się kilka razy.
skarabeusz 22:30, 22 paź 2015

Skoro chcesz zrobić oszczędnie, to ja bym lilaka zostawiła. Po co dawać coś w narożnik skoro sąsiada nie widać, rzuć na siatkę jakieś pnącze. Nie wiem co masz tam pod siatką małego, ale przesadziłabym to bliżej, a pod siatkę dała trawy. Zasłonią cię póki co od sąsiada.
skarabeusz 21:04, 23 paź 2015

Sorry, ale nie wiem o co chodzi z tą rabatką za siatką. Z tarasem też nie wiem o co chodzi i z tą rynną. Właściwie to rozbawiłaś mnie pytaniem
Zuzka25 22:56, 23 paź 2015

Witam, chciałabym prosić Was o poradę dotyczącą planowania tylnej ściany ogródka( strona południowo wschodnia) o długości 12m. Od strony sasiada rosną tuje, w prawym górnym rogu, patrząc od domu, będzie domek gospodarczy , a w lewym rogu być może jakaś ławeczka. Wzdłuż całego ogrodzenia od tej strony znajduje się pas ziemi o szer. ok 80cm lekko podniesiony o 15 cm w odniesieniu do reszty terenu. Zastanawiam się czy zrobić tam jakiś murek oporowy czy zwyczajnie posadzić roślinki na podniesieniu.
Planowałam posadzić 3-4 cyprysiki groszkowe w formie piennej, a pomiędzy nimi czerwone berberysy kolumnowe, a jeszcze niżej niskie byliny i trawy. Nie wiem czy takie powtarzalne rozmieszczenie będzie ok?
Bo w innych częściach ogródka raczej nie będę już go stosować.
Koleżanka zaproponowała zamiast berberysów niskie azalie, w lewym rogu śliwę dziecięcą lub klon palmowy, a na trawniku magnolię. Jeszcze zastanawiam się nad perukowcem?
Co o tym sądzicie?

przesyłam stare zdjęcie ogródka
Zuzka25 23:00, 23 paź 2015

Izolda 23:09, 23 paź 2015

Zuzka25, zrób jutro kilka zdjęć aktualnych, bo my się będziemy produkować, a Ty napiszesz, że tam już jest inaczej
B-tkacz, jesteś na Ogrodowisku już trochę i pewnie zauważyłaś jak powstają rabaty. Masz po 1 szt paru roślinek i jak by tego nie " porządkował" to nic fajnego nie wyjdzie. Poczytaj o planowaniu, pooglądaj ogrody i na pewno coś wymyślisz, powodzenia
Zuzka25 15:09, 24 paź 2015

Ok, przesyłam aktualne zdjęcie. Nic jeszcze nie posadziliśmy poza trawą, bo pięknym trawnikiem tego nie można nazwać, ale przynajmniej dzieci nie biegają po klepisku.Chciałabym zaplanować co, gdzie posadzę, żeby nie ulegać chwilowemu zauroczeniu jakąś roślinką, a poźniej problem, gdzie ją wsadzić
Ogólnie cięzko mi określić w jakim stylu chciałabym założyć cały ogród, ścieżki zaplanowaliśmy półkoliste. Chciałabym w ogrodzie posadzić hortensje, derenie białe ivory halo ( 3 szt), igłaki (ale tutaj kompletnie się nie znam), żurawki, które przeżyją na słońcu, miskanty, niskie trawy, lawendy, wrzosy i berberys kolumnowy od frontu w formie niskiego żywopłotu?

A wracając do mojego pytania o tylną ścianę ogrodu, myślałam jeszcze o berberysach kulistych, ale nie wiem czy to w ogóle dobry pomysł, żeby sadzić przy dzieciach kujące krzewy?

Z góry dziekuję za wczelkie rady

Izolda 19:59, 24 paź 2015

Zuzka25, masz dobre podejście osobiście berberysów bym nie sadziła przy dzieciach. Żywopłot sąsiada jest już spory, potrzebujesz wysokich drzew na ich tle np. śliwy wiśniowe Nigra, podsadzone miskantami Morning Light, hortensjami, dereniami, kuliste tuje Danica lub Maria, może jeszcze trzmieliny, niskie trawy carex Bronze Form, Evergold, molinie Variegata. Mogę jeszcze polecić pinus Glauca Globosa szczepiony na pniach o różnej wysokości, Kostrzewę siną Intense Blue, chamaecyparis Filifera Nana Aurea, kolumnowe cisy. To sprawdzony zestaw roślin na efektowny i nie wymagający wiele pracy ogród. Wyrysowany kształt jest bardzo dobry.