Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 17:47, 29 maj 2016

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Coś zwisającego i ciemnozielonego, za dużo kolorów, trzeba uspokoić kompozycję.

Instagram Ogrodowiska
kami 17:48, 29 maj 2016

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji

Z czym można posadzić buka Tricolor szczepionego ale mającego uróść 7-8m?
Czytałam, że leśne buki powodują przez swoje korzenie zamieranie wszystkiego pod nimi.
Ogrodowy Trikolor czy Rohan też jest taki problemowy?
Toszka 17:48, 29 maj 2016

Zuzka, proponuję lawendę połączyć z szłwią, niską perowskią 'Little Spirit' - tonacja fioletu i rózny czas kwitnienia. Dla podkreślenia smukłości berberysów mozna rozrzucić kilka buksowych lub cisowych kulek.
Mozna też zółć z lawendowym kolorem podkreślić ognistymi czerwonymi różami.

Albo można połączyć z bordowymi berberysami bagatelle

Równie dobrze za lawendą a berberysami możesz posadzić Red Barona.

Możliwości i kombinacji kolorystycznych jest multum, a to wszystko zależy co ci się podoba.
Szanta 18:04, 29 maj 2016

Nikt poza Toszką nie odpowiedział na moją prośbę o pomysł na zmiany na rabacie iglakowej Rozumiem w sumie, ja też ciągle nie mam czasu a tutaj tyle wątków się przewija.

Mam inne pytanie.
Czy dobrze będzie wyglądało przed ogrodzeniem nasadzenie:

śliwa wiśniowa Nigra - tulipanowiec Edward Gursztyn - śliwa wiśniowa Nigra

Pomiędzy drzewka planowałam posadzić hortensje limelight i Pink Diamond. Tylko teraz się zastanawiam, czy przez to nie będzie za dużo kolorów.

Ale gdyby posadzić:
NIGRA - hortka różowa i limelight - Gursztyn - hortka limelight i róż - śliwa Nigra
Już by to chyba miało sens.
Aga 20:13, 29 maj 2016

Jakie kwiaty jednoroczne mozna posadzić przed lawenda?
skarabeusz 20:28, 29 maj 2016

Szanta napisał(a)
Nikt poza Toszką nie odpowiedział na moją prośbę o pomysł na zmiany na rabacie iglakowej Rozumiem w sumie, ja też ciągle nie mam czasu a tutaj tyle wątków się przewija.

Mam inne pytanie.
Czy dobrze będzie wyglądało przed ogrodzeniem nasadzenie:

śliwa wiśniowa Nigra - tulipanowiec Edward Gursztyn - śliwa wiśniowa Nigra

Pomiędzy drzewka planowałam posadzić hortensje limelight i Pink Diamond. Tylko teraz się zastanawiam, czy przez to nie będzie za dużo kolorów.

Ale gdyby posadzić:
NIGRA - hortka różowa i limelight - Gursztyn - hortka limelight i róż - śliwa Nigra
Już by to chyba miało sens.

Toszka już powiedziała, ja się z nia zgadzam, więc nie było sensu dublować.

Dla mnie ta rabata jest do wymiany, masz za dużo roślin w rozstrzale, że nie wiadomo o co chodzi. Musisz pogrupować albo przesadzić. Poczytaj o komponowaniu rabat i zasadach doboru roślin. Nie wiem jaką masz tam ziemię, czy podlewasz, czy chcesz cień, czy lawendowe pole czy wrzosowisko, czy pies gania, czy dzieci małe.
Wygląda na to,ze chcesz, żeby zaprojektować ci rabatę? Niestety za mało informacji jest i ile chcesz tam zainwestować.

Jeśli chodzi o drzewa nigrę czy Gursztyn,to też nie wiem jakiej wielkości chcesz posadzić te drzewa czy 150cm czy 450cm, czy ma być od razu efekt czy poczekasz lata.. Wiadomo, że muszą być w odstępie 250cm a czy hortka z tej strony czy z tamtej. Może weź kredki i narysuj, ocenimy kolory i to będzie miało sens.

skarabeusz 20:42, 29 maj 2016

Aga napisał(a)
Jakie kwiaty jednoroczne mozna posadzić przed lawenda?

Stawiam na pelargonie albo niecierpki.

Aga 21:36, 29 maj 2016

skarabeusz napisał(a)

Stawiam na pelargonie albo niecierpki.

Hmm pelargonie juz kiedyś mialam a niecierpki chyba wolą rosnąć w cieniu.Chodzi mi o lawende ktira rosnie w grubcue pod brzoza.
skarabeusz 21:50, 29 maj 2016

Aga napisał(a)

Hmm pelargonie juz kiedyś mialam a niecierpki chyba wolą rosnąć w cieniu.Chodzi mi o lawende ktira rosnie w grubcue pod brzoza.

Niecierpki z serii Sunpatiens, które dobrze rosną także na stanowiskach słonecznych.
Zuzka25 22:53, 29 maj 2016

Proszę Was jeszcze raz o pomoc, bo nie mogę się zdecydować, co lepiej będzie wyglądać na słonecznej rabacie o szer 2, 5 m ( wcześniej podałam zły wymiar). Toszka i Ewalm już mi podpowiedziały, za co bardzo dziękuję, tylko nie mogę się zdecydować pomiędzy dwoma a w zasadzie trzema wariantami.

Naszkicowałam moją rabatę:

lub

- z tyłu Berberys Maria ( małe sadzonki)
- żurawki fioletowe ( boję się czy będą widoczne)

- przestrzeń 80cm do obsadzenia

- fiolet - szałwia omszona ( prawdopodobnie kupię)
- niebieski- lawenda ( 2 rzędy)

Zastanawiam się czy na tych 80 cm posadzić rozchodnik okazały ( czerwony) naprzemiennie ( pośrodku) z tawułą Goldflame, tak żeby nie zasłonić żurawek, choć nie wiem czy to możliwe?
Czy może posadzić szlachetniejsze róże pomarańczowe, bo to cześć przedogródka?
Czy zdecydować się, tak jak Toszka proponowała, na kule bukszpanowe?

Podpowiedzcie mi proszę, który wariant najlepszy. Z góry bardzo dziękuję