Nie wszyscy zlecaja kazda rabate do zaprojektowania gardenerium, jak zauwazysz moje pytanie zamiescilam w czesci pojedyncze pytania odnosńie projektowania rabat. Bo nie chce projektu calego ogrodu a sugestii jak przeprojektowac istniejaca szesciowo rabate podobnie zreszta jak inne osoby np. przedmowczyni Lato tez pyta czym obsadzic rabate przy murze. Od tego tez chyba jest to forum , nie tylko od nauki ogrodńictwa od podstaw.Nie rozumiem dlaczego akurat mnie tak zaatakowalas. Moze byla zbyt pozna pora ....
Witam formurowicze. Proszę o poradę czym obsadzic naslonecznioną rabate przed drewnianym domkiem tak,aby cieszyla oko caly rok. Myslę o bylinach, krzewach, ale nie wiem co z czym zestawić.
Elinka, ja się rzadko wypowiadam ale ten twój pas idealnie pasuje mi do zestawienia bluszcz+ hortensje+Miskant Morning Light. Taki długi szpaler z hortków, przeplatany co jakiś czas miskantem... a na mur oczywiście bluszcz wpisz sobie w gogle hasło: żywopłot z hortensji i zobacz jak pięknie potrafi wyglądać, a skoro u Ciebie patelni nie ma w tym miejscu...
Elinko, szalenie mi przykro, że mój poświęcony czas i pełną życzliwości próbę zachęcenia cię do wspólnego zaplanowania ponad 120 metrowej rabaty odebrałaś jako atak.
Co innego próbować komuś zaproponować nasadzenia na rabatę 15m kwadratowych, a co innego 120. Zwłaszcza, że rabata szerokości 8 metrów wygląda źle. Bardzo źle. Optymalna szerokość rabaty to 3 do maksimum 4m.
Żywopłot z pęcherznicy, dereni i kilku cyprysików to nie żywopłot. Nic eleganckiego w nim nie ma. To mogą być rośliny do wkomponowania na rabacie.
Gleba to podstawa kondycji i zdrowia rośliny. Jeśli było wcześniej pole uprawne, a potem budowa to taka gleba jest jałowa, bez życia, bez próchnicy, o nieznanej kondycji i ph.
Kształt rabat także trzeba na nowo zaplanować. Wyważyć zgodnie z zasadami kompozycji i architektury domu.
Wystarczy poświęcić trochę czasu na zapoznanie się z forum, poczytanie i przeczytanie artykułów na portalu by zrozumieć, że planowanie pojedynczej rabaty to nie kwestia kilku godzin.
Pozdrawiam
No to ja nie wiem co mam zrobic, bo Ty a wiec moze i inni chyba zle mnie zrozumieli. ja ńie wpadlam wczoraj na forum po raz pierwszy i nie zazyczylam sobie koncepcji , i nie jest tez tak ze NIE CZYTAM forum, otoz czytam codziennoe od roku i posilkuje sie wieloma cennymi radami i doskonale wiem ze nie planuje sie pojedynczych rabat ale calosc. Generalnie chodzi o to ze ogrod zostal zaprojektowany i zrealizowany i w 80 procentach mi sie podoba. NIE WYSZLY tak jak bym chciala niektore miejsca min ta wlasnie duza rabata i dlatego chce w ńiej dokonac korekty. Problem w tym ze nie potrafie nic sensownego sama wymislic pewnie dlatego ze rabata jest za duza itak jak i ty zauwazylas i dlatego po roku czytania postanowilam i ja poprosic o podpowiedzi. Ksztalt jest jaki jest trawa rosnie obwodki z kostki sa wiec jedyne pole do popisu to takie manewrowanie roslinami wewnatrz rabatki zeby dokonac jakiegos podzielenia, wyodrebnienia stref, moze obwodka moze ekranem z cisa ... Itd
Co do ziemi zgadzam sie zupelnie to podstawy, ale akoro rosliny rosna rok i maja sie dobrze to moze ta gleba nie jest taka calkiem jalowa.
Mowisz o wspolnym planowaniu , o to wlasnie chodzi , zaplanujmy razem z Toba i innymi tylko jak jak " zbesztalas " mnie troche ze nie poczytalam, nie poswiecilam czasu ze bagatelizuje podstawy planowania, typy gleby.... A tak do konca nie jest poprostu na pewne rzeczy moim zdaniem jest za pozno bo co sie bedziemy zastanawiac nad jalowoscia gleby jak ogrod rosnie od miesiecy... Moze troche lepiej wyjasnilam moja sytuacje jak myslisz?
A moze za rada Toszki zalozyc oddzielny watek nt tej mojej rabaty, tylko ja chyba nie wiem jak to zrobic musze poczytac gdzies w technicznych sprawach.
Famo, jak mało miejsca i przy placyku, to bym posadziła pod te trzmieliny jakieś nieduże trawy , przechodzące pod śliwę w inne trawy (coś żółtego pod wiśnię) i lekko rozchodniki dała. Placyk jest wypoczynkowy?
Trzmieliny mi się podobają. Dają wrażenie, że jest więcej miejsca. Zostaw je. Dadzą radę.