Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Mia2017 10:46, 15 cze 2017

w poprzedniej wypowiedzi, nie udało mi się wstawić zdjęcia, teraz chyba się udało
madeczkam 11:38, 15 cze 2017

Mia2017 napisał(a)
Witajcie! Od dwóch lat śledzę forum. Przez całą budowę czekałam na moment kiedy będę mogła zagospodarować bałagan wokół domu koncepcji było milion od kwietnia już 3 razy przesadzałam frontową rabatę... I chyba zamęczę biedne roślinki kolejnymi rotacjami:/. Pomyślałam, że chyba czas poprosić Was o rzut okiem na moje starania i zakończyć pracę nad rabatką ogród cały w założeniu ma być nowoczesny, nawiązujący do japońskich. Utrzymany w tonacjach zieleni, bieli,szarości i czarnego. W dużej mierze chciałabym oprzeć się na zimozielonych oraz trawach. Przednia rabata to płócien. W miejscu gdzie zaplanowałam trzinnik jest prosta ściana, z którą chce zasłonić. Wysunięty okap dachu powoduje , że w tym miejscu jest dość sucho. Będę wdzięczna za każdy Wasz komentarz

Witaj wrzuć zdjęcie nie rysunek
Mia2017 14:42, 15 cze 2017

Witaj madeczkam wrzucam rysunek ponieważ wszystko co było zostało wysadzone, aby wysypać grysik. więc nie wiele ze zdjęcia wynika
madeczkam 08:43, 16 cze 2017

Mia2017 napisał(a)
Witaj madeczkam wrzucam rysunek ponieważ wszystko co było zostało wysadzone, aby wysypać grysik. więc nie wiele ze zdjęcia wynika

zrób zdjęcie stojąc tuż obok
madeczkam 16:25, 16 cze 2017

Mia2017 napisał(a)
AndziaN 14:46, 17 cze 2017

Witam, proszę o podpowiedz, co posadzić wzdłuż ogrodzenia, zeby osłonić się od sąsiadów a jednocześnie mieć tło dla rabaty?

wiolcia12 10:17, 19 cze 2017

Zdecydowaliśmy się na początek na bukszpan przy ogrodzeniu. Pośrodku trzmielina na pniu, a przed nią hortensja (bukietowa?).
Pod oknem kuchni pierisy japońskie. Posadziliśmy jeszcze trzy hosty.

Czy możemy wypełnić luki? Idziemy w kierunku roślin zimozielonych...

Pomiędzy hostami może kostrzewa siwa na przemian z lawendą? Pomiędzy śmietnikiem a szambem może wrzosy?
Czy może jakiś miniaturowy różanecznik?

Co pod trzmieliną?

Podoba mi się też golteria rozesłana - czy będzie tu pasować?

Michu87 11:15, 19 cze 2017

AndziaN napisał(a)
Witam, proszę o podpowiedz, co posadzić wzdłuż ogrodzenia, zeby osłonić się od sąsiadów a jednocześnie mieć tło dla rabaty?

Dla mnie najlepsze żywotniki Szmaragd, bądź świerki Serbskie. Wszystko zależy jaki efekt chcesz uzyskać i co będziesz sadzić na tle tego żywopłotu. Możesz zrobić tło mieszane np. szpaler Szmaragdów, później kolorowych tuj Aurescens. Chodzi o to, aby jedna roślina podbijała urodę drugiej, w tym przypadku kolorem. Jeżeli zależy Ci na jednorodnym tle to stawiałabym na Szmaragdy, praktycznie bezproblemowe Pozdrawiam ciepło!
Lato2016 16:24, 19 cze 2017

Witam, prosze o podpowiedz. Chciałam uzyskac symetrię po obu stronach schodow.
Dom jest stary (80 lat). Zostaly wyciete jałowce. Chcę aby było zimozielono. Stanowisko południowe, pełne słońce (położe nawodnienie).
Chciałam posadzic Trzmielina emerald'n gold na pniu, pod kazda z nich po 3 kuliste bukszpany.
Na wiosne dosadzac pelargonie albo begonie.
Na ziemi puscic jako kontrast Tojeść rozesłaną albo jasnozielone żurawki o drobnych liściach.
Czy ten widoczny bukszpan wycinac czy probowac go jakoś strzyc?
Moze inny pomysl na kompozycje?

madeczkam 16:38, 19 cze 2017

Michu87 napisał(a)

Dla mnie najlepsze żywotniki Szmaragd, bądź świerki Serbskie. Wszystko zależy jaki efekt chcesz uzyskać i co będziesz sadzić na tle tego żywopłotu. Możesz zrobić tło mieszane np. szpaler Szmaragdów, później kolorowych tuj Aurescens. Chodzi o to, aby jedna roślina podbijała urodę drugiej, w tym przypadku kolorem. Jeżeli zależy Ci na jednorodnym tle to stawiałabym na Szmaragdy, praktycznie bezproblemowe Pozdrawiam ciepło!

Witaj swierk serbski - bedzie pieknie sielsko miejsca jest duzo wiec mozna poszalec z kompozycjami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies