Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Toszka 16:54, 19 cze 2017

Lato, taki bukszpan to skarb! Uformuj z niego kulę (dziury albo podsadź sadzonkami, albo zaczekaj- zabuduje się sam), dosadź mniejszą oraz dwie kulki z trzmieliny (trzeba będzie strzyżeniem uformować), na dole plamami kopytnik, żurawki np. Lime Marmolade i hakonechloa.
Druga strona to mogą być jedna lub dwie trzmieliny na pniu, na dole kulki bukszpanowe i podobne zadarniacze dla kontrastu kul.
Kolorystycznie będzie symetrycznie, gatunkowo też, a jednak będzie inaczej, interesująco.
Toszka 17:08, 19 cze 2017

Wiolcia12
na początek zdejmij matę - inaczej żal wydawać pieniądze i sadzić rośliny.
Dwa - nic nie piszesz o nasłonecznieniu tej rabaty, a chcesz sadzić rośliny cieniolubne z wybitnie słońcolubnymi
I jak by tego było mało chcesz połączyć rośliny kwasolubne (pierisy, wrzosy, różanecznik, hortki) z wybitnie zasadolubnymi (lawenda).
No tak się nie da Tzn da, ale po roku zaczną rośliny chorować i wypadać.

Dla satysfakcjonującego efektu radzę sadzić po kilka takich samych roslin. Nie pojedyncze chciejstwa. Ogrodnictwo to kwestia wyborów

Proponuję dokupić jeszcze dwie trzmieliny, pod nie dosadzić jeszcze min. dwie hortensje... nie wiem jak głęboka jest rabata, ale np. przed hortki dać rozplenicę (jeśli jest wąsko to np. Little Boy) lub hakonechloa, albo carexy.
AndziaN 18:32, 19 cze 2017

madeczkam napisał(a)

Witaj swierk serbski - bedzie pieknie sielsko miejsca jest duzo wiec mozna poszalec z kompozycjami

Na całej długości?
Lato2016 19:34, 19 cze 2017

Toszka dziekuje za podpowiedz.
Chcę aby było zimozielono. Stanowisko południowe, pełne słońce (położe nawodnienie).
Teraz przyjrzałam sie i tam są posadzone dwa bukszpany max. wys. 170cm (wiek 13 lat), niestety ten blizej schodow jest mniejszy.
Dziury podsadzę z przodu.
Mowisz zeby nie probowac robic z nich stozków, tylko jedną kulę? Może dwie kule?
Ja napatrzylam się na ogród Danusi-szefowej i chciałam zrobic dwa stożki obok siebie, ale nie wiem czy nie bedzie źle jak ten blizej schodow bedzie nizszy.
Jaki kształt byście radzili z tych w artykule: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/238-pielegnacja-topiarow-z-bukszpanu

Ten fragment mi sie bardzo podoba:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/12/126508/original.JPG
http://www.gardenarium.pl/photos/project/35/4049/_MG_3810.JPG
http://www.gardenarium.pl/photos/project/11/4277/_MG_9585.JPG

Toszka 08:33, 20 cze 2017

Lato, pierwsze co rzuca się w oczy to fatalna, wyjałowiona latami ziemia - trzeba ją wzbogacić w kompost, obornik, mączkę bazaltową i korę. W bardzo duzych ilościach.

Na tych zdjęciach widać lepiej jak dziurawe są buksy
Stożki mozna by robić ale po drastycznym cięciu obawiam się, że wyjdzie drapak łysy.
Niemniej mozna właśnie teraz zacząć strzyc, formować. Potrwa to nawet 2-3 sezony. Stopniowo trzeba to robić, skracać, wpuszczać światło do środka tak by roslina zaczęła wypuszczać nowe przyrosty.
We wrzesniu mozna by wykopać ten mniejszy bukszpan (a teraz je dokarmić obornikiem) i przesadzić. Z jak największą bryłą korzeniową (praca na min. 2 chłopa). Nie teraz przesadzać, bo upały i faza przyrostów nie sprzyjają przyjęciu się w dobrej kondycji.
Ponieważ to rabata południowa, to zurawki i kopytnik odpadają.

Jest inna opcja, jesli cię stać - buksom znaleźć inne miejsce, a tu, jesli chcesz stożki to posadzić mniej zawodne i mniej wrażliwe cisowe z taxus baccata. Cis lepszy jest na stożek niż bukszpan. Bukszpan to albo kule, lizaki (jesli jest prosty pień).
KAMILNOWICKI 09:53, 20 cze 2017

Cześć

Potrzebuję pomocy

Polećcie jakąś odmianę drzewa kolumnowego czerwonego. Mają one rosnąć na skraju sosnowego lasku. Ziemia kat 6 - oczywiście na start dostana lepszych ale generalnie głebiej żółty piach. Odmiana w miarę szybko rosnąca ale nie za wysoka. Chcę nimi zrobić tło dla hortensji limelight albo vanilla albo polar bear albo tardiva jeszcze nie zdecydowałem niższe piętro niskie berberysy i kostrzewy.

Proszę o jakieś propozycje

Dzięki
Michu87 13:26, 20 cze 2017

KAMILNOWICKI napisał(a)
Cześć

Potrzebuję pomocy

Polećcie jakąś odmianę drzewa kolumnowego czerwonego. Mają one rosnąć na skraju sosnowego lasku. Ziemia kat 6 - oczywiście na start dostana lepszych ale generalnie głebiej żółty piach. Odmiana w miarę szybko rosnąca ale nie za wysoka. Chcę nimi zrobić tło dla hortensji limelight albo vanilla albo polar bear albo tardiva jeszcze nie zdecydowałem niższe piętro niskie berberysy i kostrzewy.

Proszę o jakieś propozycje

Dzięki

Hej, może buk Dawyck Purple? Albo Obelisk? Mnie jednak bardziej się Dawyck podoba
Agniese 13:34, 20 cze 2017

Witam serdecznie wszystkich,

"Odkryłam" Ogrodowisko kilka miesięcy temu i właściwie nie ma dnia, żebym nie przeglądała z zapałem kolejnych strony tworzonych z pasją rabat i nasadzeń. Uczę się roślin, kwiatów i drzew. Nie mam jeszcze praktycznie żadnych nasadzeń w swoim ogrodzie, ale sumiennie się do tego przygotowuję. Na początku zachwycałam się wszystkimi zdjęciami i wszystko mi się podobało. Obecnie, mam swoje ulubione wątki i wzorce do naśladowania i wiem już w jakim kierunku chcę iść.
Na początku mam prośbę o poradę jakie drzewa iglaste i liściaste skomponować żeby tworzyły wysoką ścianę i zasłoniły okna sąsiadów na widocznym zdjęciu.
Podobają mi się świerki serbski i kłujący gauca. Mógłby się pojawić tulipanowiec i jakieś brzózki, ale moja sąsiadka o zgrozo będzie biegać za każdym liściem.
Proszę o poradę.
Dziękuje.

Agnieszka
madeczkam 08:15, 21 cze 2017

Witaj - świerk serbski to swietny pomysł - rosnie wysoki z czasem zarośnie nieporządany krajobraz
KAMILNOWICKI 08:29, 21 cze 2017

Michu87 napisał(a)

Hej, może buk Dawyck Purple? Albo Obelisk? Mnie jednak bardziej się Dawyck podoba

Świetny - dzięki zapisałem sobie