Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

ruda 11:55, 21 cze 2017

Witam,

Mam problem z obsadzeniem rabaty koło studni. Rabata jest w założeniu kwaśnolubna: różaneczniki, azalie, paprocie, kostrzewa Gautiera, parzydło, zawilce, jedna hortensja i wrzosy, wrzośćce. Gdy nie kwitną rododendrony jest po prostu nudno, jednostajnie zielono...
Może ktoś ma pomysł jak ożywić tę rabatę??

Iwona100 15:42, 22 cze 2017

Witam. Proszę o opinię mojego pomysłu w sprawie obsadzenia rabaty wzdłuż podjazdu.Myślę o posadzeniu ok. 10 szt.tui Danica ,obok 3 albo 4 szt. berberysu Maria i 2 albo 3 szt. iglaków na pniu np. świerka Nidiformis, a drugi wariant - kilka szt. świerka Nidiformis , też berberys Maria i iglaki na pniu ,ale już inne niż Nidiformis. Czy z Danicą i iglakami na pniu nie będzie za dużo tych kulek? Natomiast świerk Nidiformis rośnie chyba większy niż Danica i czy 9 lub 10 szt. nie będzie wyglądać za ciężko? Myślę,że wersja z Danicami byłaby lżejsza w odbiorze. Proszę o opinię i może inne pomysły. Naprawdę trudno jest czasem coś wymyślić przy tak dużym wyborze roślin.

madeczkam 15:53, 22 cze 2017

Iwona100 napisał(a)
Witam. Proszę o opinię mojego pomysłu w sprawie obsadzenia rabaty wzdłuż podjazdu.Myślę o posadzeniu ok. 10 szt.tui Danica ,obok 3 albo 4 szt. berberysu Maria i 2 albo 3 szt. iglaków na pniu np. świerka Nidiformis, a drugi wariant - kilka szt. świerka Nidiformis , też berberys Maria i iglaki na pniu ,ale już inne niż Nidiformis. Czy z Danicą i iglakami na pniu nie będzie za dużo tych kulek? Natomiast świerk Nidiformis rośnie chyba większy niż Danica i czy 9 lub 10 szt. nie będzie wyglądać za ciężko? Myślę,że wersja z Danicami byłaby lżejsza w odbiorze. Proszę o opinię i może inne pomysły. Naprawdę trudno jest czasem coś wymyślić przy tak dużym wyborze roślin.

ogród potrzebuje ożywienia same tuje nieeeee
Iwona100 21:17, 22 cze 2017

No właśnie potrzebuję pomysłu. Jeżeli nie tuje z berberysami to co innego .Ja już tak długo myślę o tej rabacie,że naprawdę mam już jakąś blokadę. A poza tym nie mam wyobraźni.
Toszka 06:43, 23 cze 2017

Iwona100 napisał(a)
No właśnie potrzebuję pomysłu. Jeżeli nie tuje z berberysami to co innego .Ja już tak długo myślę o tej rabacie,że naprawdę mam już jakąś blokadę. A poza tym nie mam wyobraźni.

Szkoda, ze na focie nie ma podjazdu i tej rabaty widocznej, ani podanej jej szerokości. Świerk Nidiformins rośnie płaski a szeroki - moje ok. 10-cio letnie mają ponad metr szerokości.
Toszka 06:57, 23 cze 2017

Ruda
Możesz posadzić carexy, rudbekię, hakonechloa, kiścienie, tawułki, tawułę japońską, liliowiec Stella de Oro, stipę, hosty, liriope, hortensje ogrodowe, lilie orientalne (cebulowe, zimują bez problemu), nieduże sosny przebarwiające się zimą na żółto, pierisy, żurawki, żurawinę wielkoowocową (zimozielona, a raczej zimoczerwona) jako zadarniacz lub bażynę, klony japońskie...możliwości masz wiele
Iwona100 09:46, 23 cze 2017

Witam. Wstawię zdjęcia z kilku stron podwórka. Rabata przy tarasie jest zrobiona w tym roku więc niektóre rośliny są jeszcze małe. Myślałam żeby zrobić na niej obwódkę z różowych wrzosów,które bardzo lubię . No i właśnie została mi do zrobienia rabata przy podjeździe do firmy męża. Chcę też przede wszystkim zmniejszyć ilość trawnika, który jak wiemy jest najbardziej wymagający .Długość podjazdu to ok. 12 m. Jest to strona południowa

.

madeczkam 13:07, 23 cze 2017

Iwona100 napisał(a)
Witam. Wstawię zdjęcia z kilku stron podwórka. Rabata przy tarasie jest zrobiona w tym roku więc niektóre rośliny są jeszcze małe. Myślałam żeby zrobić na niej obwódkę z różowych wrzosów,które bardzo lubię . No i właśnie została mi do zrobienia rabata przy podjeździe do firmy męża. Chcę też przede wszystkim zmniejszyć ilość trawnika, który jak wiemy jest najbardziej wymagający .Długość podjazdu to ok. 12 m. Jest to strona południowa

.

PRZY TARASIE SUPER - MOZE DODAŁABYM KILKA WYSOKICH MISKANTÓW OD STRONY ŻYWOPŁOTU PRZY PODJEŹDZIE RÓWNIEŻ MISKANTY - SĄ NIEWYMAGAJĄCE PIĘKNE SZYBKO SIE ROZRASTAJA MOJE ULUBIONE TO SILBERSPINNE I TU MOZNA PODSYPAC JE SZERSZYM PASEM PRZESIANEJ DROBNEJ KORY NATOMIAST PRZED NIMI W KWADRATACH PODSYPANYCH KORA KAMIENNA ROZPLENICE LADY U
Michu87 13:17, 23 cze 2017

Iwona100 napisał(a)

.

A ja bym powtórzyła kuliste klony, pod nimi gdzieniegdzie bukszpanowe kulki, otuliłabym je miękką niską trawą,żurawką bądź lawendą
madeczkam 09:06, 24 cze 2017

Michu87 napisał(a)

A ja bym powtórzyła kuliste klony, pod nimi gdzieniegdzie bukszpanowe kulki, otuliłabym je miękką niską trawą,żurawką bądź lawendą

a moze tak
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies