Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Ollla 11:09, 11 cze 2017

Dzięki za podpowiedzi. Właśnie te 4 klony mam posadzone po prawej stronie w szyku. Coś innego? Ja obecnie nie mam żadnego pomysłu niestety.
madeczkam 11:44, 11 cze 2017

Ollla napisał(a)
Dzięki za podpowiedzi. Właśnie te 4 klony mam posadzone po prawej stronie w szyku. Coś innego? Ja obecnie nie mam żadnego pomysłu niestety. [/quot

pomyśl o trawach - sa piękne niewymagajace może trzcinnik karl forester kwitnie w czerwcu w rzędzie po jednej stronie rabaty po drugiej liliowce lub jeżówki, albo idąc w powtarzalność gatunku co bardzo mi sie podoba wlasnie klon, a pod nim czerwony berberys lun w limonkowym kolorze,które ładnie sie rozkładają
KatarzynaMic... 10:24, 12 cze 2017

Zaczynam kompletować moją pierwszą w życiu rabatę (strona płd-wsch.). Rabata juz w części już obsadzona - wygląd jak na zdjęciu (do posadzenia funkie i żurawki)
Posadziłam hortensje limelight (4 sztuki) i chciałam przed nimi posadzić po trzy funkie, ale o wybarwieniu biało zielonym. Niestety funkie w sklepie ogrodniczym były już przebrane więc kupiłam po dwie Cristmas coockies i jedną zupełnie jednokolorową turkus- zieleń bez nazwy. Zorientowałam się za późno, że to chyba Blue engel. Jak się doczytałam to bardzo duża bylina. Obawiam się, że jak się rozrośnie to nie będzie nic widac poza nią. Zagłuszy wszystko. Chyba powinna ją posadzić w innym miejscu, doradźcie co zrobic.
I jeszcze jedno, mam dylemat co posadzić w miejscu, które oznaczyłam na niebiesko. Doradźcie proszę.
madeczkam 10:45, 12 cze 2017

KatarzynaMichalska napisał(a)
Zaczynam kompletować moją pierwszą w życiu rabatę (strona płd-wsch.). Rabata juz w części już obsadzona - wygląd jak na zdjęciu (do posadzenia funkie i żurawki)
Posadziłam hortensje limelight (4 sztuki) i chciałam przed nimi posadzić po trzy funkie, ale o wybarwieniu biało zielonym. Niestety funkie w sklepie ogrodniczym były już przebrane więc kupiłam po dwie Cristmas coockies i jedną zupełnie jednokolorową turkus- zieleń bez nazwy. Zorientowałam się za późno, że to chyba Blue engel. Jak się doczytałam to bardzo duża bylina. Obawiam się, że jak się rozrośnie to nie będzie nic widac poza nią. Zagłuszy wszystko. Chyba powinna ją posadzić w innym miejscu, doradźcie co zrobic.
I jeszcze jedno, mam dylemat co posadzić w miejscu, które oznaczyłam na niebiesko. Doradźcie proszę.

Witaj - czy mozesz wrzucic zdjęcie?
KatarzynaMic... 20:58, 12 cze 2017

Zamieszczam zdjęcie, ale to jest naprawdę bardzo wstępna wersja.
więcej widać na rysunku.
Iwona100 22:39, 12 cze 2017

Witam. Zastanawiam się nad posadzeniem wzdłuż podjazdu żwirowego świerków Little Gem lub Nidiformis na długości ok. 15 m. Danusiu i inni forumowicze, jak myślicie,czy to będzie ładnie wyglądać ? Ewentualnie, jakie inne rośliny można z nimi połączyć, żeby zrobiła się fajna rabata? Proszę o rady.
madeczkam 06:28, 13 cze 2017

Iwona100 napisał(a)
Witam. Zastanawiam się nad posadzeniem wzdłuż podjazdu żwirowego świerków Little Gem lub Nidiformis na długości ok. 15 m. Danusiu i inni forumowicze, jak myślicie,czy to będzie ładnie wyglądać ? Ewentualnie, jakie inne rośliny można z nimi połączyć, żeby zrobiła się fajna rabata? Proszę o rady.

Witaj - wrzuć zdjęcie tegomiejsca z pewnością będzie łatwiej doradzic
Iwona100 21:11, 14 cze 2017

Dzisiaj mam jeszcze większy mętlik w głowie, bo nie wiem czy zamiast świerków Nidiformis nie posadzić jednak żywotników Danica . Chciałabym stworzyć prostą rabatę, bo nie lubię roślinnego " buszu ", ale na razie nie mam pomysłu. Jest to strona południowa. Proszę zatem o rady. Oczywiście nie siedzę bezczynnie i czekam na podpowiedzi, ale szukam intensywnie inspiracji na Ogrodowisku przeglądając mnóstwo zdjęć. Załączam moje zdjęcie :
madeczkam 09:36, 15 cze 2017

Iwona100 napisał(a)
Dzisiaj mam jeszcze większy mętlik w głowie, bo nie wiem czy zamiast świerków Nidiformis nie posadzić jednak żywotników Danica . Chciałabym stworzyć prostą rabatę, bo nie lubię roślinnego " buszu ", ale na razie nie mam pomysłu. Jest to strona południowa. Proszę zatem o rady. Oczywiście nie siedzę bezczynnie i czekam na podpowiedzi, ale szukam intensywnie inspiracji na Ogrodowisku przeglądając mnóstwo zdjęć. Załączam moje zdjęcie :

pięknie u Was a może trawy - miskanty - są magiczne wprowadzaja do ogrodu sielski klimat mam silberspinne posadzony w szpaler wzdłuż płotu... naprawdę robia wrażenie są niewymagajace i efektowne - moze tak

i może pośrodku trawnika drzewo - smukłe ioddołu w kwadrat podsadzone gęsto lawendą lub rozplenicą lady u - + podswietlenie drzewa od dołu - tak widze to miejsce!
Mia2017 10:41, 15 cze 2017

Witajcie! Od dwóch lat śledzę forum. Przez całą budowę czekałam na moment kiedy będę mogła zagospodarować bałagan wokół domu koncepcji było milion od kwietnia już 3 razy przesadzałam frontową rabatę... I chyba zamęczę biedne roślinki kolejnymi rotacjami:/. Pomyślałam, że chyba czas poprosić Was o rzut okiem na moje starania i zakończyć pracę nad rabatką ogród cały w założeniu ma być nowoczesny, nawiązujący do japońskich. Utrzymany w tonacjach zieleni, bieli,szarości i czarnego. W dużej mierze chciałabym oprzeć się na zimozielonych oraz trawach. Przednia rabata to płócien. W miejscu gdzie zaplanowałam trzinnik jest prosta ściana, z którą chce zasłonić. Wysunięty okap dachu powoduje , że w tym miejscu jest dość sucho. Będę wdzięczna za każdy Wasz komentarz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies