Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

anulka65 10:51, 02 kwi 2014

kolagn 13:34, 02 kwi 2014

Takie coś przyszło mi jeszcze do głowy

1 trawnik
2 bukszpan
3 kosodrzewina -już tu rośnie
4 drzewko na pniu, bardzo niskie
5 lawenda
6 tawuła japońska Goldmund

PROSZĘ O WASZE OPINIE
kolagn 13:37, 02 kwi 2014

Jeszcze dodam, że słońce jest dopiero popołudniu ok 14
kolagn 13:40, 02 kwi 2014

Kosodrzewina, która już tam rośnie jest posadzona 0,5m od kostki, rozrosła się już po szer na 90cm. nie wiem czy ją. tam zostawić czy dać bardziej na środku
anulka65 14:09, 02 kwi 2014

Jeszcze dodam, że rabata jest od frontu i przed nią juz za ogrodzeniem będą posadzone szmaragdy
Joan 19:45, 02 kwi 2014

Mam 30cm rabatkę wzdłuż tarasu. Zamierzam posadzić: lawendę, różę heidi klum z kocimiętką, hostę karłową z tulipanem, niski różanecznik z maciejką, kostrzewę popielatą z krokusami i powtórka od początku. Będzie dobrze?
Nikt mi nie poradzi?
beata_kulesza 20:34, 02 kwi 2014

hejka, zwracam się z prośbą o pomoc mam murki przy tarasie z łupka szarogłazowego,na dole został wąski pasek do obsadzenia nie jest on szeroki ok.30-35 cm. Myślałam posadzić tam lawendę i coś jeszcze tylko co nic wysokiego doradźcie mi co by pasowało i dawało fajny kontrast. Wszystkie wskazówki pomocne
Sonka 20:45, 02 kwi 2014

Kolagn berberys nie jest ciekawy na przedogródek, w mojej ocenie nie nadaje się, to miejsce reprezentacyjne i wymaga czegoś ładnego, solitera na przykład, możesz posadzić drzewo jedno, jak nie chcesz np.więcej kulek na pniu. Ważne żeby to było drzewo i miejsce ładne przez cały rok, to zapewni zimozielone drzewo, mi sie tak podoba, jak przed domem rośnie eleganckie drzewo. Może to być np, jak lubisz formy zwisające, cyprysik nutkajski pendula- ale Jubile, jest wąski, cudny jest cyprysik lawsona Golden Wonder ( nie Iwonne- ten wymarza) lub świerk serbski szczepiony pendula. I to drzewo obsadzić jak chcesz wrzosami i czymś jeszcze ( 4 rodzaje aż zanadto)Jestem aktualnie w NL tu każdy przedogródek jest inny i piękny, widziałam dzisiaj w Hadze pieknie przystrzyżone ostrokrzewy, ale u nas lubią przemazzać.Zajrzyj do wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/2671-dzialka-prawie-w-borach-tucholskich? Zbyszek przycina i koryguje na swój gust różne drzewa z dobrym skutkiem a Ty miejsca tam nie masz za dużo, ale z taką małą rabata można się bawić. Poza tym wiesz, pewnie jeszcze nie raz będziesz zmieniać, przesadzać itp itd, ważne by coś fajnego znaczącego było na stałe. Jak to strona świata? to ważne, by wiedzieć jakie rośliny sadzić, słoneczna, pólcienista, ile słońca w jakiej porze, możesz posadzić coś co nie będzie rosło. np, pozdrawiam
Milena7770 08:16, 03 kwi 2014

Witam poradźcie mi co posadzić na przedogródek w cieniu, jest od północy. Jest to rabata, która powstała po położeniu kostki. Mam tam azalie i berberysy kulki. Azalie myślę mogą zostać, barberysy czytam że nie bardzo na przedogródek, chciałabym żeby było ładnie cały rok, a one są " łyse" zimą. Jakieś drzewko ? Ale jakie do cienia ?
Sonka 08:42, 03 kwi 2014

Milena7770 napisał(a)
Witam poradźcie mi co posadzić na przedogródek w cieniu, jest od północy. Jest to rabata, która powstała po położeniu kostki. Mam tam azalie i berberysy kulki. Azalie myślę mogą zostać, barberysy czytam że nie bardzo na przedogródek, chciałabym żeby było ładnie cały rok, a one są " łyse" zimą. Jakieś drzewko ? Ale jakie do cienia ?

Nie pokazałaś tego przedogródka na foto, w cieniu będą piękne hosty, azalie japońskie jak najbardziej, jeśli małe berberysy, to też mogą zostać, aby nie były główną atrakcją przedogrodka, poogladaj ogrody na forum, jest wiele pięknych aranżacji. Można posadzić oprócz drzewa np hortensje bukietowe Bobo w żywopłotku bukszpanowym okalającym rabatkę, strzyżonym w kostkę, hortensje długo kwitną, ale do urody potrzebują trochę słońca.