Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

kolagn 16:56, 01 kwi 2014

Jedyne co mi przychodzi do głowy to obsadzenie kosodrzewiny wrzosami. Ale brakuje mi czegoś wyższego, może na pniu... no i nie wiem co zrobić z tymi dwoma trzmielinami... jedna taka duża a druga malutka bo sąsiad nie wiedzieć czemu trochę się poszarogęsił i ją obciął
Sebek 18:11, 01 kwi 2014

Wg mnie albo zlikwiduj całkiem trawnik, a jak nie to wytycz prostą linię rabaty przed domem - dosadź więcej kosodrzewin, a przed nimi pas wrzosów lub wrzośców - albo wymieszaj je. Możesz również dosadzić ze 4 kosodrzewiny, a pomiędzy nie dać miskanty - a w nogach żurawki w mocnym kolorze - też w linii prostej
kolagn 18:54, 01 kwi 2014

Sebek napisał(a)
Wg mnie albo zlikwiduj całkiem trawnik, a jak nie to wytycz prostą linię rabaty przed domem - dosadź więcej kosodrzewin, a przed nimi pas wrzosów lub wrzośców - albo wymieszaj je. Możesz również dosadzić ze 4 kosodrzewiny, a pomiędzy nie dać miskanty - a w nogach żurawki w mocnym kolorze - też w linii prostej

dziękuję Sebek za pomoc
likwidacja trawnika jest raczej niemożliwa -mieszkam w szeregowcu i pas trawy widoczny od rynny, szer ok 30 cm należy do sąsiada. I tak mysi pozostać. A jeśli jest pas trawy z jednej strony, to i z drugiej musi już być żeby to jakoś wyglądało.
Wrzosy będą na pewno, dodadzą trochę koloru ale ciągle brakuje mi czegoś wyźszego? Miskanty? A co myślisz o jakiejś kulce na pniu?
Sonka 19:19, 01 kwi 2014

z prawej patrząc na zdjęcie, na środku ściany między oknem a rynna coś wyższego zimozielonego, to samo, tyle że niższe z lewej strony, może być w ilości szt 2, ile m ma ta ściana? nie, raczej odwrotnie z lewej wyższe z prawej to samo, tylko niższe , np piękne kule zawsze na czasie, albo jalkieś drzewko fastigiata z lewej, z prawej 3 kule, najlepiej na pniu, obsadzić trawkami lub kolorową żurawką w 2 kolorach.Ja to nie za bardzo się znam, ale tak to widzę. Kosodrzewinę może przesadź w inne miejsce, sąsiad Ci obciął na Twoim gruncie kosodrzewinę? Na pewno musisz z nim porozmawiać, tak nie może postępować.
Marcin89 19:20, 01 kwi 2014

Można też dodać kolumnowe berberysy. Takie mini wrzosowisko z kosodrzewiną i berberysami zrobić.
Joan 22:25, 01 kwi 2014

Mam 30cm rabatkę wzdłuż tarasu. Zamierzam posadzić: lawendę, różę heidi klum z kocimiętką, hostę karłową z tulipanem, niski różanecznik z maciejką, kostrzewę popielatą z krokusami i powtórka od początku. Będzie dobrze?
kolagn 22:54, 01 kwi 2014

Sonka napisał(a)
z prawej patrząc na zdjęcie, na środku ściany między oknem a rynna coś wyższego zimozielonego, to samo, tyle że niższe z lewej strony, może być w ilości szt 2, ile m ma ta ściana? nie, raczej odwrotnie z lewej wyższe z prawej to samo, tylko niższe , np piękne kule zawsze na czasie, albo jalkieś drzewko fastigiata z lewej, z prawej 3 kule, najlepiej na pniu, obsadzić trawkami lub kolorową żurawką w 2 kolorach.Ja to nie za bardzo się znam, ale tak to widzę. Kosodrzewinę może przesadź w inne miejsce, sąsiad Ci obciął na Twoim gruncie kosodrzewinę? Na pewno musisz z nim porozmawiać, tak nie może postępować.

Dziękuję za odpowiedź. Po głowie chodzą mi wrzośce i chyba je posadzę. Kosodrzewinę boję się ruszać bo ładnie tam rośnie, ale jakoś mi nie pasują te trzmieliny...

sąsiad nie obciął kosodrzewiny tylko poprzycinał trzmieline, i bidulka zaczęła marnieć. Odżyła, ake jest dużo mniejsza od tej drugiej. Już wie, że ma mi tam nie grzebać uroki mieszkania w szeregowcu
kolagn 22:57, 01 kwi 2014

Marcin89 napisał(a)
Można też dodać kolumnowe berberysy. Takie mini wrzosowisko z kosodrzewiną i berberysami zrobić.

dziękuję za odpiwiedź wrzośce będą na pewnom nad berberysami pomyślę. Ładne są te kolumnowe masz na myśli jakiś konkretny kolor i gatunek? Wrzośce będą białe lub różowe
Marcin89 00:50, 02 kwi 2014

Może być berberys Thunberga w odmianie 'Erecta', 'Erecta Aurea', 'Orange Rocket' czy 'Maria'.
anulka65 10:50, 02 kwi 2014

Witam
To i ja poproszę Was o pomoc przy rabacie.
Jest tyle roślin, że nie mogę się zdecydować ostatecznie co posadzić.
Jakiś tam zarys mam. Chciałabym aby na rabacie były rośliny iglaste i liściaste
hortensja limelight
już mam 4 szt. różaneczników Cunningham`s White'
coś na pniu podoba mi sie modrzew kórnik
wierzba hakuro
no i trawy ozdobne koniecznie

w lewym rogu myślałam taki mały żywopłocik z cisa
od prawej strony w roku śliwę Nigra i na dole albo mała obwórka z berberysa tego jasno-złótego albo taki zawijas z bukszpanu
nie wiem jak rozplanować środek i co konkretnie dać
Poradźcie proszę.