Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

kolagn 08:49, 03 kwi 2014

beata_kulesza napisał(a)
hejka, zwracam się z prośbą o pomoc mam murki przy tarasie z łupka szarogłazowego,na dole został wąski pasek do obsadzenia nie jest on szeroki ok.30-35 cm. Myślałam posadzić tam lawendę i coś jeszcze tylko co nic wysokiego doradźcie mi co by pasowało i dawało fajny kontrast. Wszystkie wskazówki pomocne

witaj ja bym dosadziła przede wszystkim sporo roślin na górę bo jakoś tak łyso. A na dole trawy, albo jakieś byliny z dużymi liśćmi. Ale trawy będą chyba lepsze
Milena7770 08:58, 03 kwi 2014

To jest to miejsce, o którym piszę. Nie ma już obecnie tam kamyczków i lawendy. Wiem wiem lawenda do cienia ") , ale rok temu byłam zupełnie zielona. To coś na pniu tam jest, nie wiem co z tym ...
2 azalie japońskie i 3 berberysy. Mogę wszystko zmienić, nie ma problemu.
agam 10:44, 03 kwi 2014

Milena7770 napisał(a)
Witam poradźcie mi co posadzić na przedogródek w cieniu, jest od północy. Jest to rabata, która powstała po położeniu kostki. Mam tam azalie i berberysy kulki. Azalie myślę mogą zostać, barberysy czytam że nie bardzo na przedogródek, chciałabym żeby było ładnie cały rok, a one są " łyse" zimą. Jakieś drzewko ? Ale jakie do cienia ?

Może rh z pasychandrą i obwódka z bukszpanu.

Dodałaś zdjęcie... na obwódkę to za mało miejsca będzie.
Berberysy nie będą się ładnie wybarwiać, myslę że one raczej na słoneczną rabatę.

Może jakieś drzewko na pniu, miłorząb "Mariken" i trzy małe kulki bukszpanowe przyklejone do niego, wypełnienie to pasychandrą lub żurawka jasna, jakaś do cienia.
anulka65 11:06, 03 kwi 2014

Witam - ponawiam prośbę
agam 11:26, 03 kwi 2014

anulka65 daj całe zdjęcia a nie takie powycinane, nic na nich nie widać.
Sonka 11:27, 03 kwi 2014

kolagn napisał(a)
Takie coś przyszło mi jeszcze do głowy

1 trawnik
2 bukszpan
3 kosodrzewina -już tu rośnie
4 drzewko na pniu, bardzo niskie
5 lawenda
6 tawuła japońska Goldmund

PROSZĘ O WASZE OPINIE

jest fajnie, ja, bym zmiejszyła nieco trawnik, ogólnie jest ok, wg mnie, z tym, że na pniu conajmniej 80 cm cis a zamiast tawuły małe hortensje Bobo, są cudne, kompaktowe długo kwitną, bo niestety ogrodowe podmarzają, ale są już takie, które kwitną na pędach dwuletnich i jednorocznych, tyle ,że nie wiem czy są też niskie, masz sporo miejsca no i lawendę niską bym wybrała.
przejrzyj strony
http://www.pinterest.com/madzenka/buxwood-topiar-hedge/
anulka65 11:39, 03 kwi 2014

a
anulka65 11:41, 03 kwi 2014

chodzi mi o zagospodarowanie całego pasa przy ogrodzeniu,
Milena7770 11:46, 03 kwi 2014

Czyli berberysy out. Miłorząb bardzo mi się podoba i myślałam o nim . Kulki bukszpanowe jak najbardziej na tak. A co z tymi azaliami jap. mogą tam zostać ? Czy dodać jeszcze ze dwie żeby to miało wygląd ??? Ta rabata na zdjęciu jakoś mała się wydaje, ale na żywo jest sporo i ciągle mi się wydaje, że muszę dużo nasadzić żeby uzyskać efekt.

A ten iglak na pniu ? Przenieść go w inne miejsce ?
kolagn 11:51, 03 kwi 2014

Sonka napisał(a)

jest fajnie, ja, bym zmiejszyła nieco trawnik, ogólnie jest ok, wg mnie, z tym, że na pniu conajmniej 80 cm cis a zamiast tawuły małe hortensje Bobo, są cudne, kompaktowe długo kwitną, bo niestety ogrodowe podmarzają, ale są już takie, które kwitną na pędach dwuletnich i jednorocznych, tyle ,że nie wiem czy są też niskie, masz sporo miejsca no i lawendę niską bym wybrała.
przejrzyj strony
http://www.pinterest.com/madzenka/buxwood-topiar-hedge/

trawnika niestety zmniejszyć nie mogę, przynajmniej nie po bokach, bo pas szer 0,7 m z jednej strony naleźy do sąsiadów. Mieszkamy w szeregowcu i tak jest podzielona działka, deweloper dziwnie zaprojektował pasy zieleni przed domem. Hortensje ładne, cis na pniu też mi się podoba. Tylko muszę posprawdzać czy wszystkie te roślinki nadają się do stanowiska, gdzie słońce jest od ok 14, tak to półcień. No i muszę poszukać tej niskiej lawendy. Dziękuję za odpowiedź