witaj ja bym dosadziła przede wszystkim sporo roślin na górę bo jakoś tak łyso. A na dole trawy, albo jakieś byliny z dużymi liśćmi. Ale trawy będą chyba lepsze
To jest to miejsce, o którym piszę. Nie ma już obecnie tam kamyczków i lawendy. Wiem wiem lawenda do cienia ") , ale rok temu byłam zupełnie zielona. To coś na pniu tam jest, nie wiem co z tym ...
2 azalie japońskie i 3 berberysy. Mogę wszystko zmienić, nie ma problemu.
Dodałaś zdjęcie... na obwódkę to za mało miejsca będzie.
Berberysy nie będą się ładnie wybarwiać, myslę że one raczej na słoneczną rabatę.
Może jakieś drzewko na pniu, miłorząb "Mariken" i trzy małe kulki bukszpanowe przyklejone do niego, wypełnienie to pasychandrą lub żurawka jasna, jakaś do cienia.
jest fajnie, ja, bym zmiejszyła nieco trawnik, ogólnie jest ok, wg mnie, z tym, że na pniu conajmniej 80 cm cis a zamiast tawuły małe hortensje Bobo, są cudne, kompaktowe długo kwitną, bo niestety ogrodowe podmarzają, ale są już takie, które kwitną na pędach dwuletnich i jednorocznych, tyle ,że nie wiem czy są też niskie, masz sporo miejsca no i lawendę niską bym wybrała.
przejrzyj strony http://www.pinterest.com/madzenka/buxwood-topiar-hedge/
Czyli berberysy out. Miłorząb bardzo mi się podoba i myślałam o nim . Kulki bukszpanowe jak najbardziej na tak. A co z tymi azaliami jap. mogą tam zostać ? Czy dodać jeszcze ze dwie żeby to miało wygląd ??? Ta rabata na zdjęciu jakoś mała się wydaje, ale na żywo jest sporo i ciągle mi się wydaje, że muszę dużo nasadzić żeby uzyskać efekt.
A ten iglak na pniu ? Przenieść go w inne miejsce ?
trawnika niestety zmniejszyć nie mogę, przynajmniej nie po bokach, bo pas szer 0,7 m z jednej strony naleźy do sąsiadów. Mieszkamy w szeregowcu i tak jest podzielona działka, deweloper dziwnie zaprojektował pasy zieleni przed domem. Hortensje ładne, cis na pniu też mi się podoba. Tylko muszę posprawdzać czy wszystkie te roślinki nadają się do stanowiska, gdzie słońce jest od ok 14, tak to półcień. No i muszę poszukać tej niskiej lawendy. Dziękuję za odpowiedź