Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Sonka 12:45, 03 kwi 2014

Milena 7770 Jaki jest wymiar tek rabaty, azalie sie nadają, zależy jakie masz, bo sa róznej wielkości od mini do wysokich, tu raczej japońskie małe, mariuszka, babuszka są ładne, bardzo obficie kwitna a jesienią i zima mają ciemno fioletowo-bordowe listki, a jakie masz, jeśli więcej, to należało by dokupić tych samych. Iglak fajny tylko należy się zastanowić w które miejsce go przenieś, raczej w kąt przy schodach, ale tak, by jeszcze z przodu niego coś posadzić.
A jeśli dasz kulki bukszpanowe to z drugiej strony wzdłuz trawnika też bukszpan żeby nawiązać, ale można dać wzdłuż ścieżki mały żywopłocik.Teraz muszę gotować pomyslę jeszcze.Myslę też,że raczej linie proste a drzewo? cisy są rewelacyjne w każdej postaci. Możesz dać na środek drzewo lub bliżej garażu i środek wypełnić azaliami i np właśnie pasychandrą lub trawką carex morrowi w kształcie trójkatów. Wszystko zalezy od Ciebie jakie lubisz drzewa czy krzewy, zimozielone czy liściaste, cień masz to wiele odpada, ale jest i tak duży wybór do cienia.
Milena7770 12:56, 03 kwi 2014

Rabatę zmierzę jak wrócę do domu. Azalie są japońskie babuszka. Wydawało mi się, że wiem co chcę, czytam, czytam całą zimę, rysowałam na kolorowo kredkami i projekt poszedł do kosza, teraz wiem, że nic nie wiem. Drzewa lubię i liściaste i zimozielone. Jenak na rabacie chciałabym żeby coś zimą było.
Juzia 13:07, 03 kwi 2014

Milena to daj różaneczniki i azalie i podsadź to czymś i rabata zrobiona.
Im mniej tym więcej
Milena7770 13:59, 03 kwi 2014

Wiem wiem, że nie mogę namieszać gatunkami bo się zrobi chaos. A tego nie chcę, Jednak jakoś niemoc mnie ogręneła.
Juzia 14:04, 03 kwi 2014

Hahaha... mnie to dopiero niemoc ogarnia...
anulka65 14:06, 03 kwi 2014

b
Milena7770 14:11, 03 kwi 2014

A już bym chciała zrobić ten przedogródek raz a porządnie. Bo 3 raz nie zamierzam demolować wszystkiego. I tak sporo wiedzy przyswoiłam od lipca zeszłego roku, kiedy to lawendy w cieniu posadziłam , oraz 3 berberysy w trawie luzem i się cieszyłam jak to mam ładnie. Jakoś Bóg nade mną czuwał i wtedy skończyła mi się kasa a jesienią trafiłam tutaj.
Sonka 14:15, 03 kwi 2014

Millena Widziałm kiedyś w szkołce rododendrona na nóżce mającej powyżej metra, byłby git, pod spodem azalie które masz, kulki wzdłuż najdłuższej linii, odsuniete od kostki, ewentualnie jeszcze coś do wypełnienia, najwyżej 2 rodzaje, no i ten żywopłocik w kostkę z drugiej strony, pasek.
Trudno tak wejśc w czyjeś upodobania.
Juzia 14:16, 03 kwi 2014

Milena7770 napisał(a)
A już bym chciała zrobić ten przedogródek raz a porządnie. Bo 3 raz nie zamierzam demolować wszystkiego. I tak sporo wiedzy przyswoiłam od lipca zeszłego roku, kiedy to lawendy w cieniu posadziłam , oraz 3 berberysy w trawie luzem i się cieszyłam jak to mam ładnie. Jakoś Bóg nade mną czuwał i wtedy skończyła mi się kasa a jesienią trafiłam tutaj.

Raz a porządnie? OOO ja też bym tak chciała... ale to wtedy bym musiała z Danusiowym projektem robić
Sonka 19:03, 03 kwi 2014

anulka 65 przy płotku wzdłuż całości, (to na pewno ) cis Hilli lub Hicksi, będzie osłona dla ogródka i ładne tło dla roślin, strzyc będziesz wg upodobań i potrzeb.