Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

anulka65 19:20, 03 kwi 2014

.
Sonka 19:31, 03 kwi 2014

beata_kulesza napisał(a)
hejka, zwracam się z prośbą o pomoc mam murki przy tarasie z łupka szarogłazowego,na dole został wąski pasek do obsadzenia nie jest on szeroki ok.30-35 cm. Myślałam posadzić tam lawendę i coś jeszcze tylko co nic wysokiego doradźcie mi co by pasowało i dawało fajny kontrast. Wszystkie wskazówki pomocne

Trawy: miskant chiński gracilimus plus zawilce japonskie Honoribe Jobert lub inne z tej grupy wysokie ok 90 cm różowe , lub perovska z różami rózowymi parkowymi, do tego przdałoby się coś w dodatku zimozielonego? tuja aurea nana? przyjać tę samą zasadę powtarzalności,Widzisz coś takiego?
beata_kulesza 19:34, 03 kwi 2014

Dzięki za zainteresowanie tematem. Stawiałabym na coś niższego te wysokie trawy odpadają. Nie chcę żeby zasłoniły ten murek. Coś niższego. Ten murek nie jest wysoki ma 45-50 cm
Juzia 19:36, 03 kwi 2014

anulka65 napisał(a)
sonka nie wiem czy pisalam ale za ogrodzeniem maja byc tuje. wszystko doslownie widac w domu bedac na chodniku:-/

A to twoja działka jeszcze za płotem? Żebyś później nie musiała usuwać tych tujek...
miss_house 19:57, 03 kwi 2014

Beatko, to może obsadź żurawką w żółto-cytrynowym kolorze, przetykaną czarnym konwalikiem?
wydaje mi się, że tam potrzeba koloru, a murek będzie fajnym tłem... a żurawki są bardzo wdzięczne, utrzymując kolor przz cały rok
beata_kulesza napisał(a)
Dzięki za zainteresowanie tematem. Stawiałabym na coś niższego te wysokie trawy odpadają. Nie chcę żeby zasłoniły ten murek. Coś niższego. Ten murek nie jest wysoki ma 45-50 cm
beata_kulesza 20:13, 03 kwi 2014

O to może całkiem fajnie wyglądać. Czy znasz jakąś odmianę co by się słońca nie bała bo tam w lato to patelnia. A co jeszcze myślisz o cebulowych żeby tam posadzić . Czy będzie za pstro?
Sonka 20:24, 03 kwi 2014

miss_house napisał(a)
Beatko, to może obsadź żurawką w żółto-cytrynowym kolorze, przetykaną czarnym konwalikiem?
wydaje mi się, że tam potrzeba koloru, a murek będzie fajnym tłem... a żurawki są bardzo wdzięczne, utrzymując kolor przz cały rok

jak niskie to tujki Danica w żurawkach i niskich trawkach, cebulowe jak najbardziej, dużo... wiosną będzie pięknie, poniżej moje carexy zimą

beata_kulesza 20:26, 03 kwi 2014

no,no ciekawa koncepcja już sobie to wyobraziłam a kolor żuraweki trawek jaki proponujesz?
beata_kulesza 20:31, 03 kwi 2014

Te carexy wyglądają pięknie no i są zimozielone. Nie byłoby tam tak pusto.
miss_house 20:39, 03 kwi 2014

Beatko, ja niestety przy precyzyjnym wyborze roślin nie pomogę, bo się nie znam u mnie żółta żurawka Lime-rickey rośnie w półcieniu, w słońcu rośnie Caramel, a bordowe Gunsmoke i jeszcze jakieś w słońcu były przypalane więc właśnie zmieniają lokalizację. Natomiast obiektem absolutnego zachwytu są dla mnie Citronelle z Danusi ogrodu... ale ja u siebie takowych nie mam.

Z Carexami też zapowiada się ciekawa kompozycja trzymam kciuki!
beata_kulesza napisał(a)
O to może całkiem fajnie wyglądać. Czy znasz jakąś odmianę co by się słońca nie bała bo tam w lato to patelnia. A co jeszcze myślisz o cebulowych żeby tam posadzić . Czy będzie za pstro?