Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

beata_kulesza 12:02, 04 kwi 2014

dziękować
igacz3 14:51, 04 kwi 2014

Milena7770 napisał(a)
To jest to miejsce, o którym piszę. Nie ma już obecnie tam kamyczków i lawendy. Wiem wiem lawenda do cienia ") , ale rok temu byłam zupełnie zielona. To coś na pniu tam jest, nie wiem co z tym ...
2 azalie japońskie i 3 berberysy. Mogę wszystko zmienić, nie ma problemu.

Wydaje mi sie , ze do cienia to hosty (funkie) taki duży wybór w kolorystyce do tego żurawki, coś płożacego jakieś jałowce, może trawa , wybór duży i chyba nie sosny na pniu za mało słońca, albo jakiś bluszczyk
Jacek95 14:34, 05 kwi 2014

witam
Czy mogę posadzic truskawki jako obwódka rabaty z roślinami ozdobnymi????? bo nie mam miejsca na normalne poletko..
POZDRAWIAM
Sonka 20:20, 05 kwi 2014

Hosty wybija w maju i będą do października, bluszczyk zbyt ekspansywny, malo elegancki, zurawki, trawki (carexy),ok, tuja Danica, zależy co ci się podoba i co lubisz
Luckaa 17:17, 06 kwi 2014

Mam problem z obsadzeniem przy ogrodzeniu, jest tak: są 3 jałowce, ale myśle żeby dosadzić jeszcze 2, byłoby ich wtedy 5 i rośłyby w odległosci co 70cm, w tej chwili jest następująco

od lewej jest świerk, potem jałowiec lime glow, wierzba hakuro, jałowiec lime glow, potem sa te jałowce blue aroow, potem niziutko sa bergenie, i na końcu w prawym narożniku drugi świerk. Chce dosadzić coś wyzszego miedzy jałowcami i swierkami.

I w paincie dosadziłam 2 derenie, a przy świerku tuje globose, mam pusto nadal nad bargeniami, ale na to już nie mam pomysłu

Pytanie czy te 5 jaowców wygląda lepiej niż 3? Czy derenie beda tu ok, czy globose moze rosnąc przy swierku, i co jeszcze wyższego dosadzić nad bergeniami?
Milena7770 07:44, 07 kwi 2014

Witajcie
Miałam zrobić zdjęcia rabat, ale do wieczora padało.
Rabatę przed domem uporządkowałam, rośliny oprócz rh i azali zostały wykopane. Ziemia przekopana. Jest gotowe na nowe nasadzenia.

Podpowiedzcie co zrobić z 6 szt beberysów, które zakopałam chwilowo na przetrwanie, Są to 3 kolumnowe nie wiem dokładnie jaka odmiana i 3 bordowe miniaturowe kulki, Z czym je zestawić na rabacie ?
Juzia 08:46, 07 kwi 2014

Z trawami
Milena7770 08:52, 07 kwi 2014

Z trawami tak jak najbardziej tylko jakimi ?????????? Czy na tył dać jakieś wysokie trawy potem te kolumnowe i na przód bordowe kulki ???
Czy bordowe kulki wywalić na skarpę a te wysokie zestawić tylko z trawami wyższymi ?

marta_d 10:10, 07 kwi 2014

Witam! BŁAGAM O POMOC !W tym roku chcę dość radykalnie zmienić wygląd mojego ogrodu, mam problem z zagospodarowaniem przodu ogrodu, jak zwykle mętlik w głowie! Dla ułatwienia zdjęcia: tak wygląda to teraz:

widoczny na zdjęciu cis będzie przesadzony w miejsce gdzie rośnie żywopłot cisowy, przed płotem chcę posadzić tuje smaragd standardowo - gdyż cisy już podrośnięte sporo kosztują i co dalej...?
oto część mojego pomysłu - w dwóch wariantach:

1 - tuje smaragd
2 - miłorząb mariken
3 - hortensja pinky winky ( dlatego ta bo jedna już rośnie a jakoże lubie porządek to dosadziłabym właśnie te)

pomysł drugi:

żywopłot ligustrowy - rozważam usunięcie go , ewentualnie kanciaste kwadratowe zakończenie zrobić owalne ,opływowe, TRAWNIKA DOCELOWO MA TU NIE BYĆ
Sonka 10:39, 07 kwi 2014

Milena7770 napisał(a)
Witajcie
Miałam zrobić zdjęcia rabat, ale do wieczora padało.
Rabatę przed domem uporządkowałam, rośliny oprócz rh i azali zostały wykopane. Ziemia przekopana. Jest gotowe na nowe nasadzenia.

Podpowiedzcie co zrobić z 6 szt beberysów, które zakopałam chwilowo na przetrwanie, Są to 3 kolumnowe nie wiem dokładnie jaka odmiana i 3 bordowe miniaturowe kulki, Z czym je zestawić na rabacie ?

Jeśli nie wiesz jakie to berberysy, to te kolumnowe wysadź gdzieś do tyłu, bo jak wielkie urosną? , nie są zbyt eleganckie na przedogródek, kulki można zostawić, może masz Bagatele? .,ale słońce im konieczne, można je posadzić w trawce carex Variegatus, jest taka fontannowa, raczej niska i będa się ładnie podkreślać. Co wymyślilaś w konsekwencji na te rabatę?