Informacja:
Wątek został przeniesiony przez moderatora z Polecane drzewa i krzewy liściaste
Dziękuję, no właśnie, świdośliwa, ogniki.
Zasadziłam 2 lata temu styraka, przyjął się, ma chyba z 70 cm. Nie wiem czy dobrze, bo jest w pełnym słońcu.
Kilka metrów dalej iteę wirgilijską. Dość wolno rośnie, ale pięknie przebarwia się na purpurowo jesienią. Nie wiem co zrobić żeby była bujniejsza.
W przodzie ogródka ( wejście od strony zachodniej ) zasadziłam białą forsycję. Ma piękne liście, ale kwiatków mało.
Ale prawdziwie zachwyciła mnie obiela Niagara. Kupiłam takie malutkie witki, niepozorne, bałam się czy przeżyje, a jak wypuściła kwiaty to radość była.
Myślałam jeszcze o wiśni piłkowanej, bo podobają mi się kwiaty, żeby była widoczna z okna.
Może głóg?
Ma Pani rację - ptaki chętnie się zlatują, sikorki, gile, sójki, nawet dzięcioł

.
Od wschodu, gdzie ogród ma być, mam miejsce zaciszne i dużo słońca.
Część zachodnia działki ( od ulicy ) będzie docelowo w cieniu, jak stanie malutki domek i zasłoni tę część, bo jeszcze go nie ma. Jest tylko budynek gospodarczy. Do budowy domku jeszcze daleko, a ja już nie mogę wytrzymać i kombinuję z nasadzeniami.
Oczywiście berberysy obowiązkowo będą.
Zasadziłam rok temu migdałka trójklapowego i niestety rośnie trochę krzywo. Jest podwiązany,ale ciągle się przegina na południową stronę. Nie za bardzo wiem jak skutecznie temu przeciwdziałać.
Co Pani sądzi o krzewuszkach cudownych?
Na samym końcu ogrodu, przy wschodnim płocie, zostały jeszcze modrzewie, czy mogę pod nimi posadzić rododendron?
Przepraszam za taki długi post i dziękuję za życzliwość i pomoc!