Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

eda 19:20, 29 sty 2014

Czerwień suuuper i moje skalniaczki ja mam zielone czerwień piekna i ile śniegu przywaliło Pozdrawiam
kasiek 21:33, 29 sty 2014

Problem z miejscem na śnieg jest zawsze bo nie projektuje sie podjazdu z myślą jak potem go odśniezyć. Hm, może auto terenowe na 4 łapki załatwiło by sprawę
Luki 21:41, 29 sty 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Łukasz nie tylko podjazd odśnieżony niszczy ogród U mnie dach spadzisty, śnieg z niego leci na dwie strony i robi zwały. Dwie ścieżki bo dwie bramki. ścieżka do szwagra bo musi być ponoć, ścieżka do garażu i drewutni. Masakra No ale jakoś trza sobie radzić nie Pozdrawiam.

Żeby to te odsnieżanie tylko niszczyło sam podjazd niszczy, ale nic nie zmienie, chyba że wybuduje garaż podziemny przy samej bramie wjazdowej Dobrze, że przynajmniej ktoś mnie rozumie
Luki 21:42, 29 sty 2014

eda napisał(a)
Czerwień suuuper i moje skalniaczki ja mam zielone czerwień piekna i ile śniegu przywaliło Pozdrawiam

Dziękuje, a rojników to ja mam spoorooo Dobrze, że ten śnieg z 2005 roku
Luki 21:44, 29 sty 2014

kasiek napisał(a)
Problem z miejscem na śnieg jest zawsze bo nie projektuje sie podjazdu z myślą jak potem go odśniezyć. Hm, może auto terenowe na 4 łapki załatwiło by sprawę

Oj w zime by załątwiło problem, ale wiosną mógłbym rajdy off-road organizować, bo zwykła osobówka robi błotniste koleiny w trawniku, a co dopiero takie z napędem na "4 łapki"
malgorzata_s... 21:49, 29 sty 2014

Luki napisał(a)

Żeby to te odsnieżanie tylko niszczyło sam podjazd niszczy, ale nic nie zmienie, chyba że wybuduje garaż podziemny przy samej bramie wjazdowej Dobrze, że przynajmniej ktoś mnie rozumie

Na którymś wątku widziałam filmik z takim garażem co zjeżdża pod ziemię i nawet ciurkadełko na dachu było Jak się schował to wcale nie widać że jest: Ja taki chcę razy trzyPozdrawiam.
Luki 14:24, 30 sty 2014

I znowu moja rabaty "przychodnikowa". Znowu się powtarzam, ale męczy to człowieka.
Tak chyba zostanie i proszę o opinie pozytywne jak i krytyczne jakieś sugestie...
Rośliny
1- kule bukszpanowe i niski żywopłocik.
2- Carex Evergold
3- Carex Ice Dance
4- obwódka z żurawek w odcieniach fioletu i druga część w odcieniach pomarańczu(głownie ze względu na dużą ilość odmian w tej kolorystyce wytrzymujących patelnie )
5- trzmielina emerald'n gold na pniu i dywanik, zastanawiam się czy nie dać więcej trzmielin na pniu, 2 lub 3.
6- Carex Frosted Curls
7- Carex prairie fire
8- rochodnik
9- liliowce
10- tuje
11- śliwa Nigra lub Pissardi

Rabata po drugiej stronie chodnika czeka na mocne natchnienie i chyba się nie doczeka

anna_g 15:33, 30 sty 2014

Luki ale to ładnie rozrysowałeś - zdolniacha Jako laik bijący się codziennie z planami ogrodowymi w głowie powiem Ci że mnie się to trawkowo podoba A dywanik pod trzmielinkę to z czego? Może faktycznie byłoby fajniej jakby tam były ze 3 trzmieliny. Prairie Fire jest cudna - nie mam ale z tego co widzialam przepięknie zmienia kolory. Frosted curls też jest bardzo oryginalna. Ja dopiero zaczynam zasmokowywać w trawkaw powiem Ci Ale wszystkie które wybrałes już mi się podobają. Rozchodnik to ma być rozchodnik okazały rozumiem? jaki dasz kolor? pytam bo się też nad nim zastanawiam w połączeniu z trawkami - i zastanawiam się czy warunki dla trawek i rozchodnika się "zgodzą". Pozdrawiam
malgorzata_s... 15:45, 30 sty 2014

Moim zdaniem najmniej dwie trzmielinki Jedna samotna wyglądac będzie jak przypadkiem wsadzona.
Luki 15:52, 30 sty 2014

Pod trzmieliną ma być dywanik z trzmieliny, jak również ten żółty prawietrójkąt.
Tak chodzi o rozchodnik okazały, jak w pobliskiej bylinowej szkółce nie będzie ciekawych odmian, to wykorzystam ten co mam taki najzwyklejszy, lub Matrona, a później będzie można wymienić Tak myśle, że ładnie pasowałaby odmiana o ciemnych kwiatach, ale ja nie specjalista więc moge sobie tylko myśleć.
Mam rozchodniki od dawna i nie ważne czy susza, czy dużo wody, jak rosną w słońcu to im wszystko jedno. A na dodatek u mnie na piaszczystej glebie nadmiaru wody nie muszą się obawiać.
Takie trawkowe placki to dla mnie również nowość i nie wiem jak przeżyje zakup tylu roślin jednego gatunku do tej pory nie zdarzało się poza żurawkami, ale to też zawsze każda inna
To będzi trudne wyzwanie
Oczywiście dodam, że większość to pomysł Danusi, ja tylko zrezygnowałem z różaneczników i zastąpiłem właśnie rozchodnikami i liliowcami, tutaj właśnie był największy problem co zastosować