Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

anna_g 16:01, 30 sty 2014

Luki napisał(a)
Pod trzmieliną ma być dywanik z trzmieliny, jak również ten żółty prawietrójkąt.
Tak chodzi o rozchodnik okazały, jak w pobliskiej bylinowej szkółce nie będzie ciekawych odmian, to wykorzystam ten co mam taki najzwyklejszy, lub Matrona, a później będzie można wymienić Tak myśle, że ładnie pasowałaby odmiana o ciemnych kwiatach, ale ja nie specjalista więc moge sobie tylko myśleć.
Mam rozchodniki od dawna i nie ważne czy susza, czy dużo wody, jak rosną w słońcu to im wszystko jedno. A na dodatek u mnie na piaszczystej glebie nadmiaru wody nie muszą się obawiać.
Takie trawkowe placki to dla mnie również nowość i nie wiem jak przeżyje zakup tylu roślin jednego gatunku do tej pory nie zdarzało się poza żurawkami, ale to też zawsze każda inna
To będzi trudne wyzwanie
Oczywiście dodam, że większość to pomysł Danusi, ja tylko zrezygnowałem z różaneczników i zastąpiłem właśnie rozchodnikami i liliowcami, tutaj właśnie był największy problem co zastosować

to mnie pocieszyłeś z tymi rozchodnikami że one takie na każde miejsce dobre
Luki - jak pomysł Danusi - to będzie pięknie i nie ma inaczej - nic lepszego to ja ci nie poradziłabym nawet za 100 lat
Dla mnie trawki to też będzie wyzwanie - więc trzymam kciuki - rób a ja będę "zgapiać"
Luki 16:03, 30 sty 2014

malgorzata_szewczyk napisał(a)
Moim zdaniem najmniej dwie trzmielinki Jedna samotna wyglądac będzie jak przypadkiem wsadzona.

Może trzy podobnie jak bukszpany od największej do najmniejszej Nad tym jeszcze pomyśle, aż boje się momentu kiedy totalnie wszystko zostanie wykopane z tej rabaty już wiem, że to będzie chwila zwątpienia, bo wykopywać tak duże krzewy trzeba wczesną wiosną, bo nie wszystkie pójdą do śmieci

Moim marzeniem zamiast kul bukszpanowych są trzy stożki ale w tej sprawie jestem realistą i zostaje przy kulach.
Mala_Mi 16:03, 30 sty 2014

Liliowce z rozchodnikiem super... ostatnio Viva pokazywała takie połączenie... ogród na piasku... jak nie byłeś to idź... ale zginiesz tam na amen
Luki 16:05, 30 sty 2014

anna_g napisał(a)

to mnie pocieszyłeś z tymi rozchodnikami że one takie na każde miejsce dobre
Luki - jak pomysł Danusi - to będzie pięknie i nie ma inaczej - nic lepszego to ja ci nie poradziłabym nawet za 100 lat
Dla mnie trawki to też będzie wyzwanie - więc trzymam kciuki - rób a ja będę "zgapiać"

Co do rozchodników myślałem nad tymi odmianami Mr.Goodbud lub Purple Emperor, tutaj można zobaczyć
Luki 16:07, 30 sty 2014

Mala_Mi napisał(a)
Liliowce z rozchodnikiem super... ostatnio Viva pokazywała takie połączenie... ogród na piasku... jak nie byłeś to idź... ale zginiesz tam na amen

Mówisz.. mam ten wątek otwarty w kolejce do przeglądania chyba zmieni się kolejka.
Dziękować za opinie właśnie o tym fragmencie
paniprzyroda 16:13, 30 sty 2014

Podoba mi się plan tej rabatki oraz włączone w nią liliowce i rozchodniki. Będzie super
Madzenka 19:30, 30 sty 2014

Wszystko pięknie, tylko dlaczego ja zaorana po pracy przybiegam do ciebie odpocząć a Ty mnie gonisz do roboty, znaczy się projektowania
jak odpoczne wrócę
anna_g 19:57, 30 sty 2014

Luki napisał(a)

Co do rozchodników myślałem nad tymi odmianami Mr.Goodbud lub Purple Emperor, tutaj można zobaczyć

Oglądnęłam - ładne wybrałeś, mnie się jeszcze podoba Raspberry Truffle i Birthday Party i prawdę mówiąc wszystkie inne też, ale to już zależy jaki kolor chcemy mieć i co nam pasuje. Super są.
Luki 20:21, 30 sty 2014

paniprzyroda napisał(a)
Podoba mi się plan tej rabatki oraz włączone w nią liliowce i rozchodniki. Będzie super

Cieszy mnie to niezmiernie, sam jestem ciekaw efektu końcowego, a chciałbym już w maju patrzeć na gotową rabate, chociaż będzie można ją ocenić dopiero w kolejnym roku

anna_g napisał(a)

Oglądnęłam - ładne wybrałeś, mnie się jeszcze podoba Raspberry Truffle i Birthday Party i prawdę mówiąc wszystkie inne też, ale to już zależy jaki kolor chcemy mieć i co nam pasuje. Super są.

Ja to kiedyś miałem chyba z 7 wielkich kęp różnych rozchodników, białych różowych o pstrych liściach... nornicy bardzo smakowały, na moich oczach wsuwała pod ziemie całe kwiaty... szkoda, że nikt nie zrobił mi wtedy zdjęcia
A wracając do rozchodników to chce właśnie w kilku miescach zrobić takie plamy z odmian o ciemniejszych liściach, ciekaw jestem jak będą przyrastać bo nie wszystkie nowe odmiany ładnie rosną.
Luki 20:31, 30 sty 2014

Marzena2007 napisał(a)
Wszystko pięknie, tylko dlaczego ja zaorana po pracy przybiegam do ciebie odpocząć a Ty mnie gonisz do roboty, znaczy się projektowania
jak odpoczne wrócę

Przepraszam najmocniej ale gdyby co to mam jeszcze jedną rabate, z którą totalnie nie wiem co zrobić
A dla odpoczynku dorzuce troche pstrokacizny