Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Iwk4 23:20, 17 lis 2014

Luki napisał(a)
Danusiu

Marto wykorzystałem wszystkie gałązki jakie miałem i co najgorsze moje prywatne żródło gałązek się wyczerpałoi mam problem bo u mnie w większości w okolicach rośnie brzoza omszona, a potrzebna mi brodawkowata, nawet w tym się edukowałem bo już nie wiedziałem od czego zależy przewieszanie się gałązek u takich zwykłych brzóz Na winobluszcz poluje już 2 tydzień, ale sąsiadka wszystko wyrwała latem, a mój ma ledwo dwa długie pędy.
Plany dekoracyjne mam na ten rok dośc obfite, nie wiem czy uda mi się zrealizować wszystko.

Czy z winobluszczy też można robić?
Aja wszystko wyciepałam i nie zostawiłąm Rany, tyle gałązek ... Mogłam mieć za darmo ...
Mille 10:39, 18 lis 2014

O proszę, a ja głupia myślałam i jeszcze się z kimś spierałam, że te przewieszające się gałęzie mają tylko stare egzempalrze brzóz... w takim razie biegnę się zaraz doedukować

Ech, nie byłabym sobą, gdbym nie poprosiła o pochwalenie się świątecznymi zakupami Ale już mi trochę wstyd tego wiecznego żebrania o fotki, więc zostawiam to Twojej decyzji
Zazdroszczę Ci dobrze zaopatrzonego "centrum świątecznego", ja na swoje zakupy polawałam w tym roku na All...o, dzięki kuponom na darmową dostawę... Szkoda, że już się skończyły.

Ciekawa jestem tych wianków z winobluszczu, przypuszczam, że trochę łatwiejsze w wykonaniu niż z winorośli. Mam przed sobą wianek z winorośli równo sprzed roku i ma naprawdę piękny kolor, brąz w takim lekko miodowym odcieniu, także polecam jak ktoś ma dostęp
Luki 18:09, 18 lis 2014

Iwnko nic mi nie wiadomo o takiej osobie
Bardzo podziwiam jak ktoś potrafi przez wiele lat mieć i czynnie rozwijać swoje zainteresowanie bądź pasje. Bardzo lubię słuchać śpiewu na żywo
Z winobluszczu wianki też się da, a ja ciągle szukam i chyba też nie będę miał. Mam jeszcze nadzieję, że znajdę gdzieś na płocie i sobie pożyczę kilka gałązek

Ewo tak dokładnie ta giełda, mnie by się też przydało troszkę bliżej mieszkać bo jeszcze kilka rzeczy byłoby mi potrzebnych.

Mileno no a u mnie jak na złość na piaskach rosną te proste badyle, zacznę chyba nosić sekator ze sobą
Gdybym miał takie kupony pewnie też bym się skusił, ale na giełdzie mimo wszystko o wiele taniej. Ozdób na razie pokazywać nie będę bo to dopiero połowa listopada i żeby nie zaczynać zbyt szybko ze świętami W przyszłym tygodniu jednak już coś pokażę.
Czy z winobluszczu się łatwiej robi to nie wiem i chyba się nie dowiem bo nigdzie nie mogę znaleźć
Sebek 22:45, 18 lis 2014

Marzena2007 napisał(a)
Lukasz szacun za wianki i choinkę.
Ja moze sobie w tym roku wiklinową kupię....taka zdolna i cierpliwa jak Ty nie jestem...

Ja będę szukać gotowych, bo nie chce mi się juz pleść Ale instrukcje wykonania choinki poproszę - może zdążysz przed wywózką do wariatkowa
A tak w ogóle to mam pytanie czy ta wielka Danica przy wejściu Ci zimuje?
Luki 23:20, 18 lis 2014

Sebek resztę dla rodziny kupie gotowych bo też już mi się nie chce, a gałązek w okolicy już brakło, instruktaż choinki wkleję niebawem, jest szansa, że nie zmienię jednak miejsca zamieszkania

Tuja stoi w tym miejscu już X lat, ale na pewno więcej niż 7 i przetrwała tak zimę 2011/2012. Mam też tuje wyciętą w formie kuli na pniu też od 5 lat w większej donicy i jakąś tuje podobną do Danicy od 3 lat w małej doniczce. Niczym nie zabezpieczam i nawet nigdy specjalnie nie dbałem o ich podlewanie jesienią/zimą.
viva 23:24, 18 lis 2014

Łukaszu, ile razy do Ciebie zajrzę to dzieją się ciekawe rzeczy
Choinka odgapiona, zagości taka u mnie jako zewnętrzna dekoracja
Mogę?
Mam do Ciebie pytanie techniczne. Powiedz proszę jakich wymiarów masz dół wykopany pod Twoich źródełkiem i jaka jest tam pompa? Taka malutka woda jest mi potrzebna w ogrodzie.
Luki 11:54, 19 lis 2014

Vivo jak miło Cię gościć u mnie Oczywiście choinka jest do zgapiania, u mnie jeszcze zawitają bombki i inne dekoracje.

Dół po źródełko jest niewielki, wkopałem tam taką misę ok 80-100l (nie pamiętam dokładnie) dostępną w marketach budowlanych, wodę porusza zwykła pompka fontannowa chyba 1500-2000l na godzinę, mogłaby być troszkę mocniejsza, ale nie wiem czy wtedy by zbyt nie chlapała.
Ja na wszelki wypadek by woda wpadał do zbiornika, wkopałem zbiornik troszkę niżej i zrobiłem dodatkowo taki kołnierz z foli położonej na ziemi ze spadkiem do zbiornika. Dzięki temu woda się nie rozchlapuje i nie trzeba co chwile dolewać wody. Wszytko przykryłęm żwirem i jest niewidoczne.

Zbiornik jest wielkości mniej więcej poukładanych kamieni, natomiast folia jest rozłożona pod żwirkiem. Można by wkopać większy zbiornik, ale jak dla mnie jest niepotrzebny.
iwonadm 12:21, 19 lis 2014

Łukasz czy masz jakiś łopatologiczny kurs zrobienia takieś ślicznej choinki
z brzozy?
bdan 12:38, 19 lis 2014

Łukasz możesz zajrzeć, czy dobrze Cię zrozumiałam?
Luki 13:23, 19 lis 2014

Iwonko na dniach najpewniej w okolicy weekendu zrobię zdjęcia jak i co po kolei bo będę robił drugą Zatem możesz się zaopatrzyć już w brzozę, potrzebny będzie drucik florystyczne, neutralny, może być jakikolwiek byle nie zielony, musi być dość giętki wygodny do wiązania. Potrzebne też będą patyki, dokładnie 7-8(ja wykorzystałem leszczynę bo jest giętka bo ścięciu, a po zaschnięciu sztywna) takiej długości jaka Ci będzie odpowiadać, na stelaż. Postaram się w piątek zrobić foto instrukcje

Danusiu już biegne