Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Luki 08:42, 04 lip 2015

Te zamawiane w sprawdzonym miejscu jak zwykle wszystkie się zgodziły
Czosnki główkowate mnie zachwycają.

Róże to nie jest łatwy temat w ogrodzie, ale warte tego zachodu.

Kuba 08:43, 04 lip 2015

Luki napisał(a)
Czosnki główkowate mnie zachwycają.

mnie też
Luki 08:45, 04 lip 2015

William, który złapał mączniaka po tych deszczach mam nadzieję, że po szybkiej interwencji wróci do siebie Jest cudowny, a ten zapach...

Mini busz
Luki 08:47, 04 lip 2015

Jeżówki już za chwilę dadzą pokaz, a troszkę ich nasadziłem
Secret Affair

Luki 08:51, 04 lip 2015

Bonica

Pysznogłówka Kardinal już za chwilę

I na koniec mój ulubiony przetacznik Red Fox
Luki 08:52, 04 lip 2015

Ewo najgorszy okres z brakiem czasu się prawie skończył, teraz tylko na wyrok ostateczny trzeba czekać ale juz nie muszę zarywać nocek i spać po 2 godziny
Czekam aż czosnki będę w najładniejszej fazie pół na pół
jolka 08:55, 04 lip 2015

Piękne masz te róże Luki, jeżóweczki też niczego sobie
Moje jeszcze w pąku, to się Twoimi pozachwycam.

rozark 11:55, 04 lip 2015

gdzie schowałeś róże jak byłam u ciebie?
Zielona 13:56, 04 lip 2015

Przetacznik zapisany na listę. Lilie... ależ mi się podobają...
Różane widoczki cudnie sielskie. Zazdroszczę, że to wszystko możesz podlewać "swoją" wodą... Ja po ostatnim rachunku zakręciłam kurek i... wczoraj odkręciłam... Trawa wysycha, roślinki też... I w portfelu też wysycha, kiedy ta miejska woda płynie...

Łukasz, czy lilie ogrodowe dzielą się jakoś na pachnące i nie-pachnące? Czy po prostu trzeba przy każdej sprawdzać opis? Do wazonu zawsze kupuję pachnące Takie mam dziwne upodobanie, którego wielu nie rozumie, że lubię ten duszący zapach lilii... W dużym pomieszczeniu pięknie się rozchodzi.
Luki 16:49, 04 lip 2015

Jolu róże mnie bardzo cieszą tak samo jak jeżówki, których przybyło sporo w tym roku i czekam aż wszystkie zakwitną

Reniu przechodziłaś obok nich i nawet mówiłem ile i jakie posadziłem fakt większość wtedy nie kwitła i teraz dopiero zaczynają bo wszystkie sadzone wiosną

Marto oj doskonale Cię rozumiem bo ja podlewam jeden trawnik z miejskiej i rachunek już rośnie a co to 150 metrów trawnika do twojej powierzchni, ale na szczęście masz lepszą ziemie, która bardziej trzyma wodę więc jak rośliny się lepiej ukorzenią to będą znosić takie upały znacznie lepiej.
Przetacznik sadziłem wiosną z dość kiepsko wyglądających sadzonek, a rozrosły się w piękne sztywne kępki. Ma podobno kwitnąć całe lato

Lilie oczywiście dzielą się na grupy, które pachną lub nie. Najwcześniejsze lilie azjatyckie nie pachną, ale najszybciej się rozrastają i mocno się rozmnażają. Przykładowo z 4 cebulek posadzonych w 2011 w 2013 było 16 sztuk.
Pachnące lilie są z grupy orientalnych, te jednak mogą przemarzać lub gnić w mroźne zimy dlatego najlepiej sadzić je na południowej wystawie z jak największą ilością światła, żeby wiosną szybciej ziemia się osuszała. No i ogromne moje ulubienice z grupy Orienpet dorastające nawet do 2,5 metra, piękne pachnące no i wielkie Zrobie zdjęcie porównawcze moich olbrzymów jak zakwitną Są jeszcze lilie trąbkowe, które również kwitną i mogą być wysokie.
Jeszcze kilka grup lili jest, ale ja tylko te wymienione powyżej mam u siebie.
Zapach lili również uwielbiam