Aniu mój winobluszcz w dośc osłoniętym miejscu, ale jeżeli trójklapowy przemarza to dobrze, że kupiłem pięcioklapowy. Zobaczymy czy aby w części zasłoni moją największą udręke czyli ten paskudny betonowy płot
Ewo z tego co czytałem o wysiewie, jeeli chce się wysiewać w domu to trzeba przerowadzić stratyfikacje nasion w lodówce i zapewnić opowiednie warunki. Jeżeli chce się wysiewać do gruntu to najlepiej wysiać jesienią bo proces stratyfikacji przeprowadzi się samoistnie podczas zimy. Tak w skrócie tyle co wiem na temat wysiewu. Chciałem wysiewać w domu, ale nie mam się co porywać z motyką na słońce bo nie mam nawet gdzie postawić doniczek, a obstawianie okien doniczkami mi się nie podoba

Pozostaje grunt.
Danusiu dziękuje za odwiedziny, tak jak piszesz cytrynki to wybredne zawodniczki. Co do buka dalej mam wątpliwości. Znalazłem u siebie w okolicy tylko małe drzewko chyba 40cm i takie 140-160cm za kosmiczne pieniądze, ale to w cetrum ogrodniczym, które wielce jest szkółką ZSZP, a większośc roślin sprowadza z holandii i niemiec i nie waidomo jakich pieniędzy się za to domagają.
Klon 'Royal Red' bardzo mi się spodobał, ale stsnowczo za szybko rośnie