Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Starorzecze na górce

Starorzecze na górce

Kasya 22:33, 20 maj 2014

agatanowa napisał(a)
Mąż mi przesłał, chyba trochę się zaraził tematem ogrodowym i połaczył swoją pasję z nową:

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/t1.0-9/1959488_638061262943693_151664053226562580_n.jpg

mozna sie zdekoncentrowac
agatanowa 22:37, 20 maj 2014

Chyba na tym polega główna trudność tego rajdu
agatanowa 22:39, 20 maj 2014

Kasya napisał(a)

a no bo piszesz ze rurka w ziemi...a kropelkowe to na wierzchu, nie ?

ja musze cos zrobic

A no, na wierzchu powinno być, albo pod korą. Ale u nas non stop się coś kopie i te rurki giną w kopcach ziemi rodzimej, zastępowanej kwiatową i czekają na wyciągnięcie.

Akurat w tym przypadku kret wykopał na rabacie olbrzymi kopiec i nie zauwazyłam, że przysypał rurkę. Kopiec został co nieco zniwelowany,a rurka została już taka przysypana
Kasya 22:43, 20 maj 2014

a rozumiem

jakby ci sie chcialo to byc pokazala jeszcze fotke jak masz te rurki podlaczone do wody i gdzie,,,
agatanowa 23:01, 20 maj 2014

Kasya napisał(a)
a rozumiem

jakby ci sie chcialo to byc pokazala jeszcze fotke jak masz te rurki podlaczone do wody i gdzie,,,

Mam na zewnątrz wyprowadzony kranik z wodą. Rurka, z której wychodzi kranik została rozgałęziona i druga idzie w ziemię do skrzynki z elektrozaworami, które odpowiadają za całe lanie wody w sekcje. Jest tyle elektrozaworów, ile sekcji. Sekcji jest 5: 2x rabaty, 3 x trawnik. Podział na sekcje wynika z różnych warunków wodnych panujących badz na rabatach, badz na trawniku w zwiazku np. ze stronami świata czy bliskością budynku, okapu, a także z konieczności utrzymania odpowiedniego ciśnienia w instalacji nawadniającej. Całością zarządza się programatorem, który wisi sobie w pralni, dodatkowo na płocie powieszony jest czujnik deszczu, który odcina nawadnianie, gdy zbierze się w nim woda z opadu. Zeby nie płacić Bóg wie, ile - zamontowany jest podlicznik wodomiarowy na rurce wyprowadzonej z domu (która rozgałęzia się na kranik i na część doprowadzjącą wodę do instalacji nawadniania). I to po krótce tyle. Zdjęcia mogę zrobić.

Aha, jeden kranik to za mało. U nas powinny być co najmniej 3, aby było wygodnie podłączyć szlauch, który jest nieodzowny przy nowych nasadzeniach.

Mala_Mi 00:05, 21 maj 2014

- rurka przecięta kompletnie szpadlem - też tak mam.......
A ten rok to rok robactwa wszelakiego.... zima nie wytłukła gadziny wiec sie panoszy
monteverde 00:20, 21 maj 2014

agatanowa napisał(a)

Chyba ją wyjątkowo lubią, pamiętam, że u siostry zawsze aż się klei od nich, ja mam ze dwie sadzonki własnoręcznie robione w ubiegłym roku takie z 30-40 cm, też muszę obejrzeć i w razie co - działać

Kasia, przepisy na ekologiczne bziukanie na rózne paskudztwa tu: http://ogrodniktomek.pl/2012/03/naturalne-preparaty-przeciwko-chorobom-i-szkodnikom-gnojowki-wywary-napary-wyciagi-roztwory/

Kasiu, o bodziszku, geranium takim pospolitym, o którym wspominasz u Ani-monteverde, to wiem, chyba o czym mowa. U mnie tez się wysiewa wszędzie i zostawiłam przed płotem i za szmaragdami, pod świerkiem. Ale bardzo lubi tez np. wysiać się w trawie: to jest jakiś: drobny, może lsniący, a moze mutant

W naszych okolicach rośnie jak chwast (ale jeśli wypielić wokół, to osiąga znaczące rozmiary, ze 30-40 cm w kłebie i ładne listki)

Nakupiłam dziś roślin do donic. Same różowe (majtkowe) i białe: petunie i pelargonie

a'propos: Aniu, monteverde: jak przezimowały Ci pelargonie?
starym zwyczajem nie zostawiłam pelargonii oprócz 2 doniczek, porobiłam sadzonki i ktoś mi je podlał jakimś świństwem, bo z doniczek śmierdziało takim kwasem, zostawiłam je pod murem na dworze wszystkie za niedługi czas pogniły mam jeszcze niedobitki - matki na balkonie ale już nie było z czego brać a te dwie doniczki dobrze przezimowały
Kasya 08:44, 21 maj 2014

agatanowa napisał(a)

Mam na zewnątrz wyprowadzony kranik z wodą. Rurka, z której wychodzi kranik została rozgałęziona i druga idzie w ziemię do skrzynki z elektrozaworami, które odpowiadają za całe lanie wody w sekcje. Jest tyle elektrozaworów, ile sekcji. Sekcji jest 5: 2x rabaty, 3 x trawnik. Podział na sekcje wynika z różnych warunków wodnych panujących badz na rabatach, badz na trawniku w zwiazku np. ze stronami świata czy bliskością budynku, okapu, a także z konieczności utrzymania odpowiedniego ciśnienia w instalacji nawadniającej. Całością zarządza się programatorem, który wisi sobie w pralni, dodatkowo na płocie powieszony jest czujnik deszczu, który odcina nawadnianie, gdy zbierze się w nim woda z opadu. Zeby nie płacić Bóg wie, ile - zamontowany jest podlicznik wodomiarowy na rurce wyprowadzonej z domu (która rozgałęzia się na kranik i na część doprowadzjącą wodę do instalacji nawadniania). I to po krótce tyle. Zdjęcia mogę zrobić.

Aha, jeden kranik to za mało. U nas powinny być co najmniej 3, aby było wygodnie podłączyć szlauch, który jest nieodzowny przy nowych nasadzeniach.

jakbys mogla zrobic fotki to by bylo cudnie
ja chcialabym tylko kropelkowe do rabat ale i tak jakies sterowani epotrzene i czujnik deszczu tez
oprocz kranika w scianie mam tez wywiercona studnie glebinowa i z niej chce zrobic nawadnianie

a pamietasz moze ile mb rurek do nawadniania kropelkowego ci poszlo ? zastanawiam sie czy 200 to wystarczy czy malo ?
agatanowa 10:42, 21 maj 2014

monteverde napisał(a)
starym zwyczajem nie zostawiłam pelargonii oprócz 2 doniczek, porobiłam sadzonki i ktoś mi je podlał jakimś świństwem, bo z doniczek śmierdziało takim kwasem, zostawiłam je pod murem na dworze wszystkie za niedługi czas pogniły mam jeszcze niedobitki - matki na balkonie ale już nie było z czego brać a te dwie doniczki dobrze przezimowały

Szkoda, ze zmarnowały się sadzonki. Mama chyba też sadzonkuje, muszę się nauczyć

ja zostawiłam 4 sadzonki łacznie, z czego trzy (zwykłe pelargonie w kolorze różu majtkowego) przezimowały wspaniale, w marcu miałam duże krzaki w zasadzie moze z 2-3 x min podlałam, stały w garażu w amplitudzie 6-18C; niestety zaczęłam je hartować w marcu, jak zrobiła się pełnia wiosny, ale noca przyszedł przymrozek, ja zapomniałam wniesć i 1-na sadzonka w ten sposób na amen załatwiona, dwie walczyły o zycie i czesciowo od nowa musiały liście wypuszczac, teraz dopiero rozmiarami dogoniły stan z marca

natomiast 4-ta sadzonka, zwisajaca pelargonia, szybko zaschła i padła

pozdrawiam i miłego dnia zyczę
agatanowa 10:48, 21 maj 2014

Kasya napisał(a)

jakbys mogla zrobic fotki to by bylo cudnie
ja chcialabym tylko kropelkowe do rabat ale i tak jakies sterowani epotrzene i czujnik deszczu tez
oprocz kranika w scianie mam tez wywiercona studnie glebinowa i z niej chce zrobic nawadnianie

a pamietasz moze ile mb rurek do nawadniania kropelkowego ci poszlo ? zastanawiam sie czy 200 to wystarczy czy malo ?

Kasiu, postaram się coś popykać

ile mb linii nam poszło, najlepiej wie firma, która nam to zakładła, ale coś mi tak świta, że poszło 220 mb (1/2 "), ale moze zmyślam (nie wiem, czy nam to rozpisali)
wiesz ilość mb rurki zalezy od wielkości rabat i samej wielkości działki (moja jest maleńka)

studnia głębinowa i deszczówka - to najlepsze, co być może