Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

Basieksp 20:16, 08 paź 2024

Piękne kolory ja swoją ketmie tylko na początku cięłam i sama nie wiedziałam i nasal nie wiem czy ciąć, czy nie? Stwierdziłam, że trochę jestem leniwa i nie tnę jej
zbigniew_gazda 20:26, 08 paź 2024

Ciąć Basiu - dawniej przycinałem tak co 2 lata i było dobrze. U mnie była przerwa z cięciem z 5 lat ale zaczęła wyłazić na ścianę domu i dlatego mus było to zrobić. Piszą że ona nie boi się cięcia.
Joku 20:59, 08 paź 2024

Jak się miewa rabata założona pod podkrzesanym świerkiem? Na zdjęciu jest jej fragment?
hankaandrus_44 07:55, 09 paź 2024

Zbyszku, pozdrawiam i zdrowia życzę.

Fasolka miała za dużo słońca. U mnie, ta co była doświetlona rano, a potem miała cień-dawała strąki do teraz. A ta co była cały dzień w pełnym słońcu - po pierwszym zbiorze strąków w sierpniu, potem prawie zero. Ale może to tylko tak u mnie, bo z podlewaniem było różnie. Wy macie nadzór codziennie.

Co do hibiskusa, też swojej białej ketmii jeszcze nie cięłam, a już muszę bo ma 2 m wzrostu, to mnie sąsiadka prześwięci, bo jej borówki zacieniam.

zbigniew_gazda 09:43, 09 paź 2024

Jolu - tak to ta rabatka pod świerkiem.

Haniu nawzajem zdrówka a co do fasoli to też skłaniam się do tego że ta niska pomiędzy krzaczkami gdzie mniej słońca ma ogrom strąków ( u nas od zawsze szparagowa dawała świetne plony). Co do tycznej może Jolu masz lepszą odmianę.
Joku 20:18, 09 paź 2024

Ładnie się wszystko rozrosło na rabacie. Lubię bluszcz wspinający się po pniach drzew.
Fasolka zazwyczaj dobrze u mnie rośnie, zarówno ta wysoka jak i zwykła szparagowa. Chociaż w tym roku zbiory szparagowej były byle jakie. I na szczęście . Kto by to wszystko zjadł?
zbigniew_gazda 09:15, 11 paź 2024

Rozrosło się za przyczyną mączki bazaltowej. Świetny nawóz i działa cały sezon - nawet za dobrze bo rozchodniki z tego dobrobytu się pokładają. Bluszcz fajny ale co jakiś czas wymaga przycięcia tak na pniu jak i pod świerkiem. Dziś u nas deszcz i zimnica - tak jak zapowiadali.
Joku 16:59, 11 paź 2024

Bluszczu wymaga nadzoru, ale z mojego doświadczenia dość łatwo go opanować. Wystarczy przyciąć to co za bardzo się rozrosło.
Na Pomorzu Gdańskim też deszczowo i zimnawo. Prognozy podglądam w dwóch miejscach ale zazwyczaj prognoza sobie a pogoda sobie. Ale z deszczu się cieszę bo ostatnio u nas zbyt mocno nie pada.
hankaandrus_44 13:29, 03 sty 2025

Noworoczne pozdrowienia dla całej rodziny, Zbyszku.
hankaandrus_44 16:56, 22 sty 2025

Wiosna w natarciu, może jeszcze za wcześnie, ale zwiastuny już są. Pierwszy obudził się pierwiosnek.....

Zbyszku, zdrowia Wam życzę, bo to najważniejsze. Ja po świątecznych wojażach jakbym ozdrowiała. Co to znaczy być w ruchu. Nawet w ogrodzie byłam, co prawda 2 razy po 2 godziny i z transportem w obie strony, ale trochę ogarnęłam z placu. Tuje pogubiły swoje "liście'',. trzeba było z widoku uprzątnąć. Rabat jeszcze nie odkrywałam, poczekam do przyrostu
wskaźników. Trochę ogarnęłam szklarnię, ale jeszcze też poczekam z robotą.
śniegu u mnie było tyle, co kot napłakał.