Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

AniaK 18:39, 16 wrz 2013

To tak jak ja
jolka 19:13, 16 wrz 2013

Madżen, nie przesadzaj już bo masz cudowności same w ogrodzie

Mogłabyś zerknąć na moje różane plany i się wypowiedzieć??
Niedługo wrzesień przeleci, trzeba by coś zamówić nim śnieg spadnie
a ja wciąż nie jestem pewna co i jak!! Z góry Ci dziękuję!!

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2867-ogrod-wsrod-pol-i-wiatrow?page=10#post_9

Mala_Mi 19:50, 16 wrz 2013

No to już wiem co kombinujesz........ łapki swędzą.. ale za wyrzucenie pięciorników brawo.... dobra decyzja.. słuszna decyzja..
U mnie insekt też tylko jedne i miał tylko 2 niecałe kartony ... ale brałam co było Dobra cena a i cebulki ładne..
Madzenka 19:55, 16 wrz 2013

Slawko napisał(a)
Gust, to my mamy prawie identyczny Cieszę się, że znalazłem takie źródło najlepszych inspiracji!
Marzy mi się, marzy by chociaż w niewielkim stopniu mieć taki dar do tworzenia takich perełek

Sławko mi wystarczy, ze kiedyś założę plantację takich grabów - topiarów To mój cel na emeryturę Będziesz zamawiał dla swoich klientów?
Uwielbiam pogladać sobie ogrody najlepszych i najbogatszych To taka Pogoda dla bogaczy po Ogrodowiskowemu

Luki napisał(a)

To było okrutne ale sam się prosiłem. Muszę iść kabel od internetu odłączyć bo nie skończe dzisiaj projektu. Ile cudoności tam nagromadziłaś.

Prosiłeś się Nie rób teraz rewolucji, przemyśl zmiany i sadź wiosna wg planu i inspiracji. Moja rabata przy tarasie kuchennym jest efektem intensywnego myślenia i oglądania inspiracji
ana_art napisał(a)
Marzenko a na tej rabacie do zmiany chcesz wywalić bergenie? Czy te bukszpany za nie poukładać ?

Aniu raczej zostawię bergenię, troszkę je tylko wiosną odmłodzę. Bukszpany idą na drugi plan pod same pnie brzóz.
baraga1904 napisał(a)
...Toma już od dawna kocham...namierzyłam go kiedys na Domo...na tapecie lapka mam jego ogród...
...podobno tez w Aldi są cebule a ja Queenek dokupiłam we francuskim wróbelku po 2, 65 5 cebul...w insekcie u mnie pustki...

Ha w ineskcie pustki, koeljengo dzisiaj zaliczyłam. Za to w Lidlu miodzio kupiłam 200 szafirków po 12 gr szt, czosnki galdiator, wychodzi 3,49 /szt, purple sensation po 0,83 zł/szt !!!!!, queen of night uwaga po 69 gr/szt : ) łącznie 274 cebulki

Qurcze we wróbelu sa tańsze queen!!!
irena_milek napisał(a)

tak sobie myślałam, że nie wytrzymasz i zaczniesz działać, ale skoro masz zapasy roślin i koncepcję, to nic tylko ruszać do boju, bo tak naprawdę to obie z miejsca na miejsce przesadzamy, ale jednocześnie tworzy się coś nowego
a co z ambrowcam? decyzja podjęta?
a co brzóz, wykopywanie będzie ciężkie, może formowanie jakieś, u Justyny podpatrzyłam ciekawe sposoby

Irenko decyzja podjęta, ambrowce będą!!! 3 szt. Teraz to miejsce zasłaniają miskanty, które chyba wymagają lekkiego przesunięcia. Zatem rabata z ambrowcami i miskantami idzie do zmiany wiosną i dodatkowo niebezpieczeństwo zmarźnięcia minie.
AniaK napisał(a)
Cóż to będzie się działo, ciekawa jestem jak po zmianach będzie. Działaj, działaj, ładna jesień szkoda czekać do wiosny.

Marzenko masz może takie praktyczne rady co do sadzenia cebul, chodzi mi o taki misz masz, mam pasek wielkości 40x150cm, między pasem żurawek, a pasem rozchodników i chciałam tam powsadzać tulipany wyższe i niższe, czosnki, narcyzy, żeby od wiosny ciągle coś kwitło na zmianę, tylko jak to wtedy sadzić, bo jedne potrzebują głębiej, drugie płycej, to chyba bez koszyczków, czy jak. Do tej pory sadziłam tulipany gdzie indziej, czosnki gdzie indziej, a tu chciałabym to połączyć. Da radę?

Aniu ja sadzę bez koszyczków. Wykopuję jeden dół do którego sadzę wszystko razem. Narcyzy posadź na brzegu (jeśli masz niskie odmiany) a z reszty zrobiłabym misz masz I tak kwitną naprzemiennie więc mają różną wysokość w różnych fazach wzrostu , niezależnie od pory kwitnienia.. Czosnki posadź najgłębiej, potem lekko je przysyp ziemią i sadź kolejną warstwę z narcyzów i tulipanów. Czosnki są dosyć ekspansywne więc nie sadz w ich pobliżu nic innego - odległośc min 15 cm. Gdy odpowiem na posty wkleję ściągę z głębokości sadzenia.

Ja akurat nie korzystam z sadzarek do cebul.... tyle ile już w życiu złamałam i obolałe ręce.... Po prostu wykopuję dołek o równych ścianach i sadzę.

Pszczelarnia napisał(a)
Madżenno, chyba coś zmieniasz (planujesz?). Jak będziesz miała problem z usunięciem bergeni, to ja Ci pomogę (ale jak radzi Slawko, chyba) nie usuwaj jej. Ja ją w tym roku pokochałam miłością dozgonną (jedna z ulubionych roślin naszej genialnej Gertrudy J.). I miłością zaborczą.

Ewuś ja ciągle coś sadzę i przesadzam Bergenię kofam za jej prostą urodę ale nie pospolitą. Jesli ciesz bergenię koniecznie zgłoś się do mnie wiosną, bez problemu dam ci sadzonki.
martaibartek napisał(a)
Wkleję dla zainteresowanych:

W Lidlu cebulowe cuda po 4.49zł.
Tulipany pakowane po 12sztuk, czosnki giganty po 2 sztuki.
Multum odmian.

Byłam kupiłam, w szale zakupowym zabrałam wszystkie szafirki i czosnki Ceny znakomite
butterfly napisał(a)
Byłam, widziałam, wyniosłam wszystkie giganty

Ja również
AniaK napisał(a)
To tak jak ja

No to obrót dzisiaj Lidl miał na cebulowych
jolka napisał(a)
Madżen, nie przesadzaj już bo masz cudowności same w ogrodzie

Mogłabyś zerknąć na moje różane plany i się wypowiedzieć??
Niedługo wrzesień przeleci, trzeba by coś zamówić nim śnieg spadnie
a ja wciąż nie jestem pewna co i jak!! Z góry Ci dziękuję!!

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2867-ogrod-wsrod-pol-i-wiatrow?page=10#post_9

Zaraz wpadnę w odwiedziny ale ja nie jestem specjalistką od róż.....
asc napisał(a)
No to już wiem co kombinujesz........ łapki swędzą.. ale za wyrzucenie pięciorników brawo.... dobra decyzja.. słuszna decyzja..
U mnie insekt też tylko jedne i miał tylko 2 niecałe kartony ... ale brałam co było Dobra cena a i cebulki ładne..

Pięciorniki miały szansę przez dwa lata na przekonanie mnie do siebie.... i jakoś nie dały rade mnie rozkochać w sobie. Chociaż widziałam w ZC pięknie strzyżne w gęste kule i pięknie kwitnące!!! Moje jednak jakieś marne były, przerzedzały się mimo cięcia. Mam jeszcze różowe i te po przesadzeniu w bardziej słoneczne miejsce dostały drugą szansę.
Insekta nie lubię ale Lidla a i owszem
baraga1904 20:04, 16 wrz 2013

...jak dobrze że dajecie namiary..do Lidla mam rzut beretem od pracy...dobra wiadomośc... poluję na białe szafirki... pieciorniki jakoś nie za bardzo do mnie przemawiają...miałam jednego i nie zakochałam się...o różowych nic nie wiem....
agniecha973 20:09, 16 wrz 2013

Wprowadzam korektę - w lidlu sa dwie ceny cebul - 4,49 i 6,99. Te ciekawsze sa drozsze
makkasia 20:12, 16 wrz 2013

Wszystko przeczytałam Dzięki Tobie posadzę bergenię
Mam rośliny zagadkowe
Ja też przesadzam. Proces twórczy trwa
W L kupiłam czosnki i krokusy, w B kupiłam Qeen of the night i White Parrot i jeszcze takie tam
Madzenka 20:16, 16 wrz 2013

agniecha973 napisał(a)
Wprowadzam korektę - w lidlu sa dwie ceny cebul - 4,49 i 6,99. Te ciekawsze sa drozsze

purple czyli te mniejsze są 6 szt po 4,49 a duże 2 szt po 6,99
Madzenka 20:17, 16 wrz 2013

makkasia napisał(a)
Wszystko przeczytałam Dzięki Tobie posadzę bergenię
Mam rośliny zagadkowe
Ja też przesadzam. Proces twórczy trwa
W L kupiłam czosnki i krokusy, w B kupiłam Qeen of the night i White Parrot i jeszcze takie tam

Będę zatem matką chrzestną Twojej bergeni
makkasia 20:18, 16 wrz 2013

Marzena2007 napisał(a)

Będę zatem matką chrzestną Twojej bergeni